Aktuális

2 millió 481 ezret keres havonta Kövér László

Munkatársainktól

2013. május 4. szombat 08:35

Jócskán meghaladja a közszférában bevezetett kétmillió forintos bérplafont Kövér László javadalmazása. Az Országgyűlés elnöke tiszteletdíjat, választókerületi pótlékot és lakhatási támogatást is kap.

Évente 29 millió 775 ezer 960 forintot keres Kövér László – tudta meg a Bors az Országgyűlés Hivatalától kikért adatok alapján. Ez havonta 2 millió 481 ezer 330 forint, azaz jelentősen meghaladja a kormányváltás után nagy dérrel-dúrral bevezetett közalkalmazotti bérplafont. Kövér László fizetése három tételből áll: egyrészt kapja bruttó tiszteletdíját, azaz házelnöki bérét, illetve a képviselőségért járó pénzt, ami havonta 1 millió 739 ezer forint.

Mivel Kövér 2010-ben a Zala megyei listáról került a parlamentbe, megilleti a választókerületi pótlék is. Ez ugrott meg a duplájára az elmúlt másfél év alatt, 2012 elejétől már havi 626 ezer forintot kap az egyébként Budapest mellett élő Kövér. A pótlék mértéke attól függ, hogy milyen távol van a választókerület központja a fővárostól, azaz Kövér a zalai listával gyakorlatilag az egyik legnagyobb összegû pótlékra jogosult.

A házelnök fizetésének harmadik tétele a lakhatási tá-mogatás. Erre havonta 115 950 forintot vesz fel. Azaz a maximális összeget, ugyanis sem a választókerületében, sem Budapesten nincs lakása. Kövér László szigetszentmiklósi otthona és a Parlament közötti táv azonban az útvonaltervező szerint mindössze 22,5 kilométer. Arról nem is beszélve, hogy Kövérnek, mint az ország egyik legfőbb közjogi méltóságának nemcsak kiemelt védelem, de szolgálati autó és sofőr is jár, így kétszeresen is kérdéses, miért veszi fel évente a maximális, 1 millió 391 ezer 400 forintos támogatást.

Szerettük volna megtudni, hogy a jogszabályok szerint Kövér László javadalmazása ütközik-e a közszférában megszabott kétmilliós bérplafonnal, vagy a házelnökre nem vonatkozik a kitétel? A lapunk által megkérdezett adószakértő szerint nem egyszerű a kérdés, ugyanis a képviselők nem alkalmazottak, de ­min­denesetre fura lenne, ha rájuk nem vonatkozna a szabály, a kétmilliós bérplafon ugyanis továbbra is érvényben van és minden, a közszférában dolgozót érint.

Kérdéseinkkel – többek között azzal, hogy miért vesz fel lakhatási támogatást az elnök, amikor Budapest közelében él – megkerestük a parlament saj­tóosztályát is, de egy nap után türelmünket kérték és hétfőre ígértek választ.

További cikkek

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

mandiner.hu

Francia miniszter: Párizs kész katonákkal erősíteni Románia biztonságát

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

Tempósan jöhetnek a frissítések a Galaxy mobilokra

nemzetisport.hu

Labdarúgás: „A spanyol futballban tudnának fejlődni a magyar fiatalok”

origo.hu

Nevet vált az egyik nagy hazai mobilszolgáltató

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

mandiner.hu

Reynders: A választások előtt nem bünteti meg az EU Magyarországot

nemzetisport.hu

Man. City: orvosira várják Vancsát, de tavasszal maradhat Magyarországon

origo.hu

Így forgatták Tom Holland Uncharted-filmjének leglátványosabb akciójelenetét - videó