Aktuális

Salátát eszik Orbán beszéd előtt

Munkatársunktól

2013. február 26. kedd 10:00

Dalszövegíró és restaurátor segít Orbán Viktornak fontosabb beszédeinél. A kormányfő csak ötleteket kér, minden sort maga ír meg.

Orbán soha nem olvas fel mások által fogalmazott szöveget, mindig maga írja – mondta lapunknak egy, a kommunikációs stáb munkájára rálátással bíró szakértő. Tanács­adóinak mégis jelentős szerepük van. A miniszterelnök azok közé tartozik, akik saját elképzeléseik mellett egyre inkább a közvélemény-kutatásokra építik szónoklataikat.

10 nappal korábban

Az első fázisban egy „problématérképet” kap kézhez, ebben öt-tíz, a választót leginkább érdeklő téma szerepel. Orbán eldönti, miről akar szólni. Listája a négy-öt fős kommunikációs stáb asztalán landol egy-két nappal később. A csapatot a civilként restaurátorként dolgozó Habony Árpád felügyeli, vezetőjük Görgényi Tamás, az After Crying együttes korábbi dalszövegírója.

5 nappal korábban

Tanácsadói a kormányfő elvárásaihoz igazítva megalkotják a beszéd gerincét, kitalálnak hozzá egy-egy hangzatos mondatot.  – Azért van ez így, mert a beszédre soha senki nem emlékszik, csak az aranyköpésekre. Azokba kell becsomagolni az üzenetet – mondta forrásunk.

2 nappal korábban

Orbán a kapott nyersanyaggal elvonul parlamenti dolgozószobájába vagy – ha ideje engedi – felcsúti házába, és órákig csak ír. Sok jegyzetet használ és több piszkozatot is készít.

A beszéd napján

Szövege szinte sohasincs kész, kihúzásokat, módosításokat, javításokat az utolsó pillanatban is végrehajt a már legépelt beszéden. Étrendje is módosul: csak könnyű ételeket, többek között joghurtos salátát és csirkét  eszik, és szénsavmentes ásványvizet iszik a szereplést megelőzően. Munkatársai mindig lemérik beszéde idejét, Orbán negyven percben szokta a maga számára meghatározni a maximumot.

A beszéd után

Milyen volt a fogadtatás? Választási kampányban már egy órán belül Orbán elé kerülnek az eredmények. Ilyenkor százháromszáz fős telefonos ­közvé­lemény kutatást végeznek. A múlt heti évértékelőről szintén hasonló módszerekkel gyűjtött adatokat közölt a Századvég egy nappal később.

További cikkek

Eltűnt

Ezek voltak a magyar kislány utolsó szavai eltűnése előtt, nagy erőkkel keresik

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kimentek a 26 éves Opel Astrával az autópályára, a sofőr se hitte el, mennyivel tudott menni - videó

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

origo.hu

Macskák, akik a rejtőzködés nagymesterei

kisalfold.hu

Hónapok óta nem alszik, hetek óta kórházban van Rúzsa Magdi

origo.hu

Múmiákat rejtett Asszuán közelében egy görög-római sír

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Micsoda este Budapesten! – izlandi lapszemle

vg.hu

Világrekorder híd épül Sátoraljaújhelyen

vg.hu

Megbokrosodott hirtelen a forint, de nincs egyedül

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

vg.hu

Perre készül az Omega gitárosa

origo.hu

Megijedt a gyalogos a locsolóautótól a zebrán, iszonyatos vége lett, hogy visszafordult