Aktuális

Pazarlás: méregdrágán készült a házőrök egyenruhája

Bors

2013. február 6. szerda 09:00

Lapunk számítása szerint 266 ezer forintba kerül egy parlamenti házőr díszegyenruhája. A mundért és a díszítést egy elit pesti szabóság is 70 ezerrel olcsóbban hozza ki. A különbség 350 ruha esetén 23,5 millió forint.

Az Országgyűlés Hivatala (OH) egyelőre 350 ruhát: tár­sasági öltönyt, kosztümöt és gyakorlót rendelt. A díszített egyenruhák zöld színűek, bor­dó szegéllyel. Mindegyiket egyenként az őrség tagjaira szabták. A pontos árakról az OH lapzártánkig nem adott tájékoztatást, így lapunk a közbeszerzési tételekből indult ki.

Egy házőr ruhája – a sapkától a cipőig a teljes felszerelés – így szá­mításaink szerint áfával együtt leg­alább 266 900 forintba került. Ebben benne van a képen nem látható 30 ezer forintra taksált zsinóröv és a 42 ezer forintra becsült csizma.

A ruházatra így összesen 112 milliót költöttek. Ebből 93 millió 400 ezer a mundérokra, 18 millió az állomány gyakorlóruháira ment el az állami büdzséből.
Vajon mennyiből hozta vol­na ki a mundérokat egy pesti felső kategóriás, éppen ezért olcsónak végképp nem mondható szabóság?

A rendkívül exkluzív kí­ná­lattal rendelkezô belvárosi Cross and Fieldnél járt munkatársunk, ahol 160 ezerbe kerül egy komplett ruha, zakóval, nadrággal. A kiegészítők 33 ezerből jönnek ki két hagyományőrző egyesület árajánlatának átlagával számolva. Utóbbiakhoz tartozik a már 20 ezer forintért megvásárolható díszes katonai csizma, illetve az 5 ezer forintos zsinóröv.

Ez összesen 199 900 forint darabonként, nem számolva a nagy tételre adott kedvezményeket. A számla 350 ruha esetén 69,9 millióból megúszható. A különbség az állami megrendelés és a minőségi pesti ár között 23,5 millió forint. 

Sokkoló és lebilincselő
Az 1912-ben alapított Képviselôházi Őrség idén január elsején alakult újjá. A 349 tagú testület felel az Országgyűlés biztonságáért. Az őrök fizetése átlagosan bruttó 400 ezer forint körül lesz. A férfiak legalább 180, a nők minimum 170 centiméter magasak. Fegyvert, bilincset, sokkolót, rendőrbotot is bevethetnek.

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megijedt a gyalogos a locsolóautótól a zebrán, iszonyatos vége lett, hogy visszafordult

borsonline.hu

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

origo.hu

Kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiak adómentessége

hirtv.hu

Vezércikk: Egyre frusztráltabb Karácsony Gergely

bama.hu

Baleset történt Pécsen, az Alsó-malom utcában

origo.hu

Alapfunkció tűnt el érthetetlenül az iPhone 13-ból

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

origo.hu

Kiderült, a TikTok-on vagy a YouTube-on keresnek-e többet az influenszerek

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

vg.hu

Megint milliárdok hiányoznak a 3-as metró felújításához

nemzetisport.hu

PL: Suárez ajánlatot kapott az Aston Villától – sajtóhír

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria