Aktuális

Áder bajusszal veri Európát

Bors

2013. február 19. kedd 09:00

Mindössze négy államfő visel bajuszt Európában, azonban közülük is kiemelkedik Áder Jánosé. A magyar köztársasági elnök arcszőrzetét külföldi cikkekben is védjegyként emlegetik.

A divatvilágban eddig a csupasz arc volt a trend, de mostanra ez megváltozott. Egyre nagyobb teret hódít a teljes szakáll, az arcszőrzet és a bajusz, ami önmagában is divatos. Hogy pontosan milyen, az sok mindentől függ, a viselôje korától és pozíciójától is, például a politikusok, államfők esetében nem is lenne szerencsés egy túl fiatalos, divatos bajusszal megjelenni.

Az azonban tény, hogy egyre inkább kezd elterjedni még annak ellenére is, hogy sokat kell vele foglalkozni – mondta a Borsnak Hajas László mesterfodrász.
A bajusz formájáról tett megállapításainknál egy a nevében meglepő, ám létező intézmény, az Amerikai Bajusz Intézet útmutatásait használtuk fel. Az első bajuszábrázolás egy szkíta nemeztakarón maradt fenn, Krisztus előtt 3000-ből.

Ék a száj felett – Áder János

A magyar köztársasági elnök bajszáról szinte minden külföldi cikkben megemlékeztek megválasztásakor, sok helyen védjegyként jellemezték. – Az államfő bajsza klasszikus magyarnak mondható, régen a magyar elithez tartozók hordtak ilyet – véli Hajas László. Áder ék alakú bajuszt visel, ami vastag és hosszabb, s túlnő az ajkak vonalán.

Rozmárszőr – Ivan Gasparovics

A szlovák államfő rozmár típusú bajuszt hord, ami vastag, sűrű és hosszú, és rálóg a felső ajakra is. Habár Gasparovics rövidebbre vágja, mint a klasszikus forma, még így is felfedezhető a sajátos stílus.

Ecset – Abdullah Gül

Egy déli, keleti férfi nem férfi bajusz nélkül. A török államfő tartja is magát ehhez. Gül ecset típusú bajszára egy mediterrán ember is büszke lehetne. A típus sajátossága, hogy végigfut a száj hosszán és jól láthatóan végződik.

Lámpaernyő – Alexander Lukasenko

Európa utolsó diktátora, a fehérorosz elnök nemkívánatos személy a kontinensen. Politikai értelemben nem is említhető egy lapon a demokráciák elnökeivel. Lukasenko éke a régi pártidőket idézi, a hivatalos meghatározás alapján lámpaernyő alakú. Ez hasonlít az ecset típushoz, de annál rövidebbre vágják.

Amerikában rossz elôjel

Az Egyesült Államok történetében mindössze öt bajuszos elnök volt, közülük kiemelkedik Grover Cleveland, aki kétszer is betöltötte a legmagasabb politikai pozíciót. Egyetlenegyszer fordult azonban csak elő, hogy egy bajuszos jelölt győzött egy borotvált indulóval szemben: 1908-ban, amikor a republikánus William Howard Taft nyert a választásokon a demokrata William Jennings Bryan ellen. Egyben ő volt az utolsó amerikai elnök, aki bajuszt viselt. 

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

origo.hu

Kevésbé halálos iramban - Toyota GR Supra 2.0T teszt

mandiner.hu

A Bundestag-elnök szerint „a lakosság egyre nagyobb részének nincsenek német felmenői”

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: mától lehet szavazni az álomcsapat tagjaira

vg.hu

Harci repülőket vezényeltek az orosz határra az amerikaiak

astronet.hu

Februári horoszkóp 2022: intenzív időszak csodás lehetőségekkel és mély megélésekkel

mandiner.hu

Sára Botond: Elvittem a ferencvárosiak üzenetét Karácsony Gergelynek

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve