Aktuális

Cápákkal úszkál Dániel

Bencze Brigitta

Létrehozva: 2013.01.14.

Ketrec és fegyver nélkül merül le a legveszélyesebb cápák közé is Selmeczi Dániel. A mérnökből lett profi búvár fiatal kora óta arra törekszik, hogy megmutassa: a cápák nem gonosz szörnyetegek. Fotói és dokumentumfilmjei világszerte híresek.

A legtöbb ember retteg a cápáktól, és mindent megtesz, hogy elkerülje a tengerek és óceánok veszélyes fenevadjait, Selmeczi Dániel azonban ki-mondottan az ő társaságukat keresi.

– Húszéves koromig eszemben sem volt búvárkodni, egészen addig még tengert sem láttam – mosolyog Dániel. – Vettem egy pipát, búvárszemüveget és békatalpakat, s elkezdtem merülgetni. Azonnal beleszerettem. Hazaérve elmentem egy búvártanfolyamra. Annyira lenyűgözött a víz alatti világ, hogy egyre több időt töltöttem búvárkodással. Találkoztam cápákkal is. Ekkor éreztem, mennyire félreérti a világ ezeket a gyönyörű állatokat. A Cápa-filmek hatására ugyanis szörnyetegként könyvelték el őket, holott ez nem igaz, ők vannak veszélyben az értelmetlen vadászat és pusztítás miatt – szögezi le Dániel.

A mérnök felhagyott munkájával, és teljes figyelmét a cápáknak szentelte. Hosszú évek alatt kitanulta és profi szintre fejlesztette a velük való merülés mesterségét. Mára szinte a világ összes tengerében és óceánjában megfordult.

– Először a szürke szirtcápákkal találkoztam. Felejthetetlen élmény volt. Ketrecet nem használok, ugyanis ha betartjuk a szabályokat, az állat nem fog bántani. Az egyetlen „fegyver”, amit magammal viszek, egy PVC-cső – mondja az egyik legelszántabb és leghíresebb víz alatti fotós.

Különleges képei bejárták a világot. Nemrég elkészítette első filmjét Sasdi Zsolt operatőrrel.

– Meg szeretném változtatni az elkövetkező generációk szemléletét, és bebizonyítani, hogy a cápák nem gonosz emberevők. Szeretném, ha nem pusztítanák őket az uszonyukért. A bálnák is kíméletet érdemelnek, legközelebb róluk készítünk filmet.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek