Már nem úsztatják az otthoni kádban a pontyokat

halfeldolgozás
PUBLIKÁLÁS: 2012. december 20. 22:00
Elkényelmesedtek és nem is értenek hozzá. Ez a két fő oka annak, hogy a karácsonyi halvásárokban már csak az idősebbek visznek haza élő halat. A fiatalok inkább a filézettet kérik.
Hofmeister Zoltán

Érdekes tendencia figyelhető meg a hazai halfogyasztásban. Amíg régebben a többség élő halat keresett, mondván, az biztosan friss, addig mára drasztikusan visszaesett az otthoni halfeldolgozás.

– Korábban még szinte mindenki otthon, a kádban úsztatta a kiválasztott halat, de ez mára gyökeresen megváltozott. A fiatalok csaknem mindegyike kizárólag filézett halat keres, ám a nagy többség is leütteti az eladóval a pontyot, és meg is pucoltatja – mondja a Borsnak dr. Orosz Sándor, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület- hasznosítók Szövetségének (Mahal) igazgatója.

Az elnök szerint a legkeresettebb még mindig a ponty. Ez az összes forgalom nagyjából harmada, míg az édesvízi halaknak 60-70 százaléka.

A fővárosi Nagyvásárcsarnokban így az ünnepek előtt néhány nappal már hosszú sorokban állnak az emberek a halaspultoknál. Nyitrainé Sárosi Mária csaknem húsz éve szolgálja ki a vásárlókat.

– Már csak az idősebb férfiak viszik el élve a halat. Ők még értenek hozzá, hogyan kell megpucolni, megnyúzni. Így karácsony előtt nagyon megy a filézett és szeletelt ponty, de sokan visznek harcsát és lazacot, esetenként fogast – mondja Mária.

Az eladótér mögötti helyiségben szorgosan darabolja a halat Jancsik Tamás és Veszteg Dániel. Sokkal több a munkájuk, mint korábban, ugyanis mint mondják, a vásárlók egyre kevesebb élő halat vesznek. Szabó Norbert éppen egy négyöt kiló körüli pontyot kólint fejbe egy sodrófa formájú husánggal. Azt mondja, nem tud arról, hogy európai uniós törvény vonatkozna a „kivégzésre”.

A Mahal igazgatója viszont azt mondja: EU-s szabály szerint a halakat el kell kábítani a megölés előtt. A nagyobb gazdaságokban ezt sokkolóval végzik, a halkereskedésekben pedig az első koponya közepére mért ütéssel. A második ütés után rendszerint elpusztul az állat.

Az igazgató elmondása szerint a magyar ember ünnepi ételnek tekinti a halat, ezért az éves fogyasztás fejenként mindössze négy kiló. Ám meglepő módon még ennél is kevesebb marhahúst fogyasztunk.

Ellenőrzik a pangasiust

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap. A miniszter arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi készülődés alatt is kiemelten figyeljenek arra, milyen terméket vásárolnak. Fazekas Sándor lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk alapján rendelte el a kiemelt vizsgálatot. A pangasius-termékek kiemelt ellenőrzése január 31-ig tart.

Még a Balatonnál sem esznek halat

Talán kevesen gondolnák, hogy egész Európában a magyarok eszik a legkevesebb halat. Amit esznek, azt is karácsonykor. Nincs ez másként a Balaton partján sem. A vendéglősök sem nagyon tartanak friss halat, és az itt élők az otthonukban sem esznek igazán halászlevet vagy rántott halat.

 

Finom a harcsa,de drága

Árak/kg

Élő ponty: 1050

Pontyszelet: 1600

Filézett ponty: 1700

Harcsaszelet: 3500

Nyúzott harcsafilé: 3800

Lazacfilé: 3800

Élő fogas: 3600

Fogasfilé: 6000

Fagyasztott, panírozott tonhalrudacskák: 1500

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.