Elkényelmesedtek és nem is értenek hozzá. Ez a két fő oka annak, hogy a karácsonyi halvásárokban már csak az idősebbek visznek haza élő halat. A fiatalok inkább a filézettet kérik.
Érdekes tendencia figyelhető meg a hazai halfogyasztásban. Amíg régebben a többség élő halat keresett, mondván, az biztosan friss, addig mára drasztikusan visszaesett az otthoni halfeldolgozás.
– Korábban még szinte mindenki otthon, a kádban úsztatta a kiválasztott halat, de ez mára gyökeresen megváltozott. A fiatalok csaknem mindegyike kizárólag filézett halat keres, ám a nagy többség is leütteti az eladóval a pontyot, és meg is pucoltatja – mondja a Borsnak dr. Orosz Sándor, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület- hasznosítók Szövetségének (Mahal) igazgatója.
Az elnök szerint a legkeresettebb még mindig a ponty. Ez az összes forgalom nagyjából harmada, míg az édesvízi halaknak 60-70 százaléka.
A fővárosi Nagyvásárcsarnokban így az ünnepek előtt néhány nappal már hosszú sorokban állnak az emberek a halaspultoknál. Nyitrainé Sárosi Mária csaknem húsz éve szolgálja ki a vásárlókat.
– Már csak az idősebb férfiak viszik el élve a halat. Ők még értenek hozzá, hogyan kell megpucolni, megnyúzni. Így karácsony előtt nagyon megy a filézett és szeletelt ponty, de sokan visznek harcsát és lazacot, esetenként fogast – mondja Mária.
Az eladótér mögötti helyiségben szorgosan darabolja a halat Jancsik Tamás és Veszteg Dániel. Sokkal több a munkájuk, mint korábban, ugyanis mint mondják, a vásárlók egyre kevesebb élő halat vesznek. Szabó Norbert éppen egy négyöt kiló körüli pontyot kólint fejbe egy sodrófa formájú husánggal. Azt mondja, nem tud arról, hogy európai uniós törvény vonatkozna a „kivégzésre”.
A Mahal igazgatója viszont azt mondja: EU-s szabály szerint a halakat el kell kábítani a megölés előtt. A nagyobb gazdaságokban ezt sokkolóval végzik, a halkereskedésekben pedig az első koponya közepére mért ütéssel. A második ütés után rendszerint elpusztul az állat.
Az igazgató elmondása szerint a magyar ember ünnepi ételnek tekinti a halat, ezért az éves fogyasztás fejenként mindössze négy kiló. Ám meglepő módon még ennél is kevesebb marhahúst fogyasztunk.
Ellenőrzik a pangasiust
A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap. A miniszter arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi készülődés alatt is kiemelten figyeljenek arra, milyen terméket vásárolnak. Fazekas Sándor lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk alapján rendelte el a kiemelt vizsgálatot. A pangasius-termékek kiemelt ellenőrzése január 31-ig tart.
Még a Balatonnál sem esznek halat
Talán kevesen gondolnák, hogy egész Európában a magyarok eszik a legkevesebb halat. Amit esznek, azt is karácsonykor. Nincs ez másként a Balaton partján sem. A vendéglősök sem nagyon tartanak friss halat, és az itt élők az otthonukban sem esznek igazán halászlevet vagy rántott halat.
Finom a harcsa,de drága
Árak/kg
Élő ponty: 1050
Pontyszelet: 1600
Filézett ponty: 1700
Harcsaszelet: 3500
Nyúzott harcsafilé: 3800
Lazacfilé: 3800
Élő fogas: 3600
Fogasfilé: 6000
Fagyasztott, panírozott tonhalrudacskák: 1500