Aktuális

Imádnak berúgni a libák és a majmok

M. G.

2012. november 18. vasárnap 09:30

El sem hinnénk, de példák bizonyítják, hogy az állatok is szeretik az alkoholt. Elefánt, medve, ló, kutya imádja a piát, mi több, a medve és a majom sörivásban kiállná a versenyt egy német diákkal is.

Részeg disznó, iszik, mint a gödény – tartja a mondás. Egy a baj vele: a disznó nem részeges, a gödény pedig nem iszik, legalábbis nem sokat. A többi stimmel.

„Részeg disznóból sokat láttam már életemben, de az két lábon járt. Az igazi, mármint a sertés az alkoholba legfeljebb akkor kóstolna bele, ha azt a moslékjába kevernék, de ha túlzásba vinné, bele is pusztulhatna” – állítja dr. Barabás Pál nyugalmazott állatorvos. Vagyis a disznót az alkoholista állatok sorából kipipálhatjuk, de nélküle is pont elég fajta akad, akik időről időre leisszák magukat a sárga földig. 

A közelmúltban a „nagypiás” svéd szarvas fotója járta be az internetet. Egy családi ház kertjében kötött ki minden áldott éjszaka, belakmározott az almából, s a megerjedt gyümölcstől alaposan leittasulva dőlt le aludni reggelig, míg ki nem józanodott.    

A tyúkok például a pálinkáért vannak megveszve és egymást tapossák a pálinkás meggyért, amit pajkos gyerekek vetnek oda nekik, hogy gyönyörködjenek a részeg baromfik játékában.

Nem kevésbé mulatságosak a részeg libák sem. Régen, amikor faluhelyen még eperfák sora állt az utcákon, a földre hullott édes nyári termést csipkedték fel esténként a legelőről megtérve, s mire hazaértek a gyomrukban erjedő cefre megtette a hatását: tántorgott minden liba, ingatta bőszen a nyakát, s az udvaron simán összeesett és elaludt. Érdekes, hogy reggel, amikor ismét a legelőre indultak, szintén volt eper a földön bőséggel, de rá sem néztek. Alighanem a másnaposságtól.

Erjedt gyümölcsért egyébként a bárány is odavan. Főleg a rothadó al-máért, aminek hatása gyorsan meg is látszik rajta. Nem csak tántorog, hanem még agresszívvá is válik az amúgy békés jószág.      

Állatkerti ápolók a tudói, hogy az elefánt és a majom milyen nagy piás. Az ormányosok hamar rá is szoknak az italra, s egy idő után az alkoholfüggőség minden jelét kimutatják: ha nem kapnak itókát, egyszerűen betegséget szimulálnak, csakhogy alkoholtartalmú orvosságot adjanak nekik.

A majmot éppen a gyöngéjénél fogva ejtik rabságba az afrikai bennszülöttek; egy egész népes majomcsalád elfogását elvégzi egyetlen ember. Egy pálinkával telt edényt állít az erdő szélére; a majmok, alig, hogy megpillantják az edényt, csapatostul rárohannak és hamarosan úgy berúgnak, hogy az embert is pajtásnak vélik. A vadász ekkor egy majmot karjánál fogva elkap és megindul vele a falu felé, a többi majom nemcsak hogy nem fut el – talán nem is tudna futni –, hanem követvén a vadász példáját, egymás karjába kapaszkodva megindulnak csapatostul a falu felé. Ott aztán elbánnak velük.

A papagájok is nagy alkoholisták és sokan berúgatják őket, hogy mulatságos viselkedésükön szórakozzanak. Mi több, egy természetbúvár még a pillangóról is azt híreszteli, hogy részeges, s néha holtrészegen fetreng. A macska és a kutya sem veti meg az italt. A vörösborért – ha kapnak – odavannak. A századelőn a sörgyárak lovairól derült ki, hogy a sörre úgy rászoknak, hogy rendszeresen leitták magukat, s ha nem kaptak, szabályos delirium tremensben adták ki a párájukat. 
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16043157_auto_resized.jpg
origo.hu

Kanyarban, vakon előzte a kamiont az autós, szemből meg jött a betonkeverő - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15634_resized.jpg?avcount=1685489708
origo.hu

Miss World Hungary: Kulcsár Edina elárult néhány érdekességet a szépségversenyről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16042635_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A legjobb apa, akit egy fiú kívánhat” – fejfájása után hirtelen elhunyt a családfő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16045759_auto_resized.png
hirtv.hu

Ókovács Szilveszter 2012 óta igazgatja az Operát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16044301_auto_resized.jpg
ripost.hu

Suhajda Szilárd főszponzora: Ne minősítsék a halála körülményei és okait

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16042842_auto_resized.jpg
vg.hu

Az orosz-ukrán háború 461. napja – friss hírek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15629_resized.jpg?avcount=1685489708
origo.hu

Ledobta a ruháját a magyar énekesnő, de ennél többet is ígér

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16043858_auto_resized.jpg
astronet.hu

Rumináció – a túlgondolás és állandó őrlődés ördögi köre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16044698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Júniusi horoszkóp: a Rákok és a Skorpiók készüljenek a küzdésre, a többieknek jó nyaruk lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16045357_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kandász Andrea férje is megjárta a Mount Everest-poklot, ezt üzente Suhajda feleségének

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/05/PWLcwnCAynUN_bKZQEyHPYTqh3mlT8iHnt1cQkOzYlo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q0MjlkMTczMmJhYjRjZmZiOTM3MmEyNGM5MzlmMzRh.jpg
Olaszország

Megmentette felakasztott rabtársa életét a gyerekgyilkos Katalin

https://cdn.borsonline.hu/2023/05/iOu2gdUmFfTRXdS75hQ1GwgWRg12q0m_xZBofAF4F9I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZlZmNkY2ZlMTEwNDQ0NTlhOWFmMWIxZTMzMmZkOWMz.jpg
Tragikus sors

"Gyógyulj meg, kislány!" – olvasóinkat megérintette a 14 éves, műtétre váró Bogi története