Aktuális

A rendelet szerint 3 kilónyi tankönyvet cipelhet egy alsós

M. J.

2012. szeptember 7. péntek 12:00

Elkezdődött a tanév, erősödnek a gyerekek, de a szülők is: gyakran ők cipelik a túlsúlyos iskolatáskákat. A Bors tízkilós alsó tagozatos sulimotyót is talált a reggeli mérlegelésnél.

Máris leveszik a terhet tanköteles csemetéik válláról az aggódó szülők, pedig még csak most kezdődött el a tanév. Az ok egyszerű, ahogy az egykori Demjén- sláger refrénjének első sora is mondta: nehéz az iskolatáska…

A negyedikes Sáska Balázs megérzi a 6,6 kilós iskolatáska súlyát. Édesapja, László siet a segítségére: – Igyekszem a kapuig hozni és vinni, de bent a fiamnak kell cipelnie. Még az otthonról hozott elemózsia nélkül is komoly súlya van ennek a táskának, aminek kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektettünk a gerincet kímélő kialakításnak – magyarázza az apuka, aki szerint külföldi minta orvosolhatná ezt a problémát. – Sokáig éltem a Bermudákon, arrafelé CD-n, DVD-n hozzák-viszik a tananyagot a diákok. Ma már gyakorlatilag Magyarországon is minden családban van számítógép, nem okozhatna problémát, hogy az iskolában a padjukban vagy szekrényükben tartott tankönyvekből, odahaza azok digitalizált változataiból tanuljanak a diákok – javasolja az édesapa.

– Egyértelmű, hogy a matek és az olvasás a legnehezebb tantárgy. Legalábbis a súlyok szerint – mondja mosolyogva Balázs.

A debreceni Áncsánné Beáta megdöbbent, amikor mérlegre állította gyermekét és annak táskáját:

– Őrület, hogy a huszonkét kilót nyomó, elsős Misikémnek tízkilós táskával kell járnia. Kénytelenek vagyunk kocsival fuvarozni, hogy ne kapjon gerincferdülést.

A debreceni Szászné Ildikó kislánya másodikos:

– Kiara huszonkilenc kiló, és nagyon nehéz neki a táska. Valamilyen szinten jó, hogy erősödik a gyerek, de a gerince ne menjen tönkre! Jobb lenne, ha az iskolában tartanák a könyveket, ahogy külföldön látni, akkor nem kellene a nehéz táskát hordani.

Szalay Mariann kisfia szintén másodikos, de az anyuka nem érzi túl soknak a 4,2 kilós táskát.

– Autóval járunk, de a fiamnak annyi energiája van, hogy még ezzel a csomaggal is gond nélkül felfut az emeleti terembe vezető lépcsőn. Igaz, gerinckímélő modellt vettünk neki.

Budán sem sokkal könnyebb az élet, illetve az iskolatáska. Egyházy Ágoston csak vakarja a fejét:

– Meglepő, hogy csak két könyv és néhány füzet van a lányom táskájában és így is 3,92 kiló. Egyébként az iskola kapujáig mindig én hozom Veronika táskáját, mert nagyon nehéznek tartom. – Alig bírom felvinni az emeletre – teszi hozzá halkan a vékony testalkatú másodikos Veronika.

Megkerestük az Oktatásért Felelős Államtitkárságot, ahonnan azt írták, rendelet szabályozza az iskolatáska súlyát. „A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló, 23/2004. (VIII. 27.) OM-rendelet kiegészítése kimondja: az 1–4. évfolyamra beiratkozott tanulók heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege a három kilogrammot ne haladhassa meg.”

Dr. Kovalenko Marina mozgás- és gerincterapeuta szerint komoly veszélyt jelenthet egy fejlődésben lévő szervezet számára a túlzott terhelés:

– A tankönyveken kívül súlya van a táskának, a tornafelszerelésnek, a tízórainak. Akár a testsúly tíz százalékát is kiteheti az iskolatáska össztömege, ami még elfogadható terhelés egy anatómiai kialakítású táskával, azonban ennél nagyobb, akár húsz százalék pluszsúly gerincferdülést is okozhat.     

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Berobbanó hőség, korán érkező tél: kiderült, milyen időre számíthatunk 2022-ben

888.hu

Kézilabda Eb – Győzelmi kényszerben a magyar válogatott

life.hu

A sörözőkből bordélyok, a pincérnőkből örömlányok lettek Párizsban

magyarnemzet.hu

Már készen volt az ítélet – gróf Apponyi Albert trianoni szózata

bama.hu

Figyelik a tilos ellenére behajtókat - írja olvasónk

origo.hu

A hatodik legmelegebb év volt 2021 a NASA és a NOAA mérései szerint

nemzetisport.hu

Női kézi Európa-kupa: bravúros győzelem, továbbjutott a DAC

vg.hu

Túlkínálat miatt lehet jó befektetés az ingatlan

borsonline.hu

Az orvosok sem hittek a szemüknek, olyat találtak az intenzívre került covidos beteg plüssállatában

mandiner.hu

Márki-Zay Péter bejelentkezett, majd nekiment a csirke far-hát hatósági árának

fourfourtwo.hu

Hé, Ronald, akarsz dumálni? – Luis Suárez bosszúja

origo.hu

Váratlanul meghalt a fiatal magyar énekesnő