Aktuális

Nincs mese: kellenek a multik

Hu-Zo

Létrehozva: 2012.08.02.

Úgy tűnik, Magyarországnak szüksége van a multinacionális vállalatokra. A versenyszférában dolgozók közül több százezren külföldi tulajdonú cégnél kapják a fizetésüket.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben azt mondta: nem támogatják a külföldi cégeket abban, hogy kiszorítsák a magyar vállalkozókat a hazai piacokról, és a hasznukat kivigyék. Megemlített viszont több pozitív példát is, például a Mercedest, az Audit, a Huaweit, vagy épp a Nokiát - igaz, utóbbi másnap jelentett be egy óriási leépítést.

Orbán nemrég ahhoz Coca-Colához is ellátogatott, amelynek termékei nem feltételnül összeegyeztethetők a kormány egészséges életmódra való törekvéseivel. A Coca-Colával együttműködési megállapodsát is kötött a kormány, a miniszterelnök pedig azt fejtegette, hogy vannak jó külföldi cégek és vannak rossz külföldi cégek.

Magyarország gazdaságban ugyanis továbbra is meghatározóak a multik. A teljes munkaidőben, nem a közszférában foglalkoztatottak 25,7 százaléka dolgozik olyan cégnél, amely részben vagy egészben külföldi tulajdonú, ez több mint 400 ezer embert jelent. A cégek árbevételét illetően még inkább meghatározóak a külföldi tulajdonúak: a versenyszféra árbevételének több mint fele náluk keletkezik - ez az adat ráadásul a bankok nélkül értendő. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek