Aktuális

Róbert találmánya világhírű lehet

M. J.

Létrehozva: 2012.06.20.

Nagy Róbert elkészítette a Transformens BIKE-ot,  vagyis a darabokra szétszedhető kerékpárt, ami egy táskában is elfér. Nem kell sehol otthagyni, így nem is lopják el. A súlya nincs öt kiló.

A debreceni Nagy Róbert régi vágya teljesült: megalkotta az összehajtogatható kerékpárt. Találmányát rögtön le is védette. – Főiskolásként Debrecenből Nyíregyházára jártam vonattal. A bringámat magammal vittem, de többe került a kerékpárszállításra a jegy, mint a sajátom. Ráadásul, ha nem egylégterű volt a kocsi, hanem fülkés, akkor végig az előtérben állhattam. Már akkoriban azon törtem a fejem, hogyan készíthetnék egy zsebre tehető kerékpárt.

Többen próbálkoztak ilyen bringát csinálni, de a kerékkel nem boldogultak. Aztán rájöttem, ha ugyanazt a technikát alkalmazom, mint a horgászbotoknál, akkor sikerülhet. Egymásba dugható részeket készítettem, így a fő váz­elem pillanatok alatt összetolható.

Karbon-, kevlár- vagy aluvázra gondoltam, és így az egész köny­nyebb, mint öt kiló. A prototípuson azért festettem a vázat különböző színűre, hogy jól lehessen szemléltetni a szerkezetet. A méretei: ötven centi hosszú, harminc centi széles és tizenhat centi magas.

A kerék öt szelvényből áll és öt különálló tömlőből. Ezeket is könnyen össze lehet illeszteni. – Sikeresen tárgyaltam egy nagy gumigyártó céggel, és elkészítik nekem – folytatta. – A hajtást nem lánccal, hanem a robogóknál használt bordás szíjjal oldanám meg, mert az összerakásnál így nem lenne zsíros a tulajdonos keze.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek