Aktuális

Már szabadulnának túszaiktól a terroristák

mkr, E. Várkonyi Péter

2012. május 5. szombat 11:00

Nem kellenek a tévedésből elrabolt túszokk azoknak a szír terroristáknak, akik felelősek a két ott dolgozó magyar elrablásáért – értesült a Bors szír forrásból.

 

Néhány órával a magyarok Deir-ez-Zórból történt elrablását követően máris elindult egy Budapesten élő szír férfi, hogy igyekezzen meggyőzni a túszejtőket: hibáztak, engedjék el foglyaikat. Mint ismert, múlt szombaton csaptak le fegyveresek egy olajvállalat helyi telephelyére, ahonnan több technikai felszerelés mellett magukkal hurcoltak két magyar dolgozót. A Bors már csütörtökön beszámolt arról, hogy vélhetően tévedésből vitték el a ­magyaro­kat, orosz munkásokat akartak foglyul ejteni, hogy nyomást gyakoroljanak az orosz ­külpo­litikára. 

– A Szíriába visszatért férfitól úgy tudjuk, az emberrablók máris szívesen megszabadulnának túszaiktól – tájékoztatta lapunkat egy neve elhallgatását kérő szír állampolgár. – Az Európában élő ellenzéki és kormánypárti szírek egyaránt felszólították a túszejtőket a foglyok szabadon engedésére. A Bors úgy tudja, a két magyar férfi foglyul ejtéséért egy zászlóaljba szerveződött, A. Q. nevű szabadcsapat a felelős. Nevüket egy mohamedán történelmi csata helyszínéről kapták.

Információink szerint az iraki határon harcoló zászlóalj nemcsak szír, de iraki harcosokat is magába tömörít. A helyi körülményeket ismerők szerint nagy esély van rá, hogy a felszólítások hatására szabadon bocsássák túszaikat, mert a szír kormánytól biztosan nem remélhetik, hogy belemegy bármilyen alkuba. Akár napokon belül elengedhetik a két magyart. Ugyanakkor a Szíriába küldött négy magyar kommandósnak csak epizódszerep jut az alkudozásban. Őket azért engedték be a szír hatóságok, hogy a túszejtők megnyugodjanak: van kivel tárgyalni. – Ezek a fegyveresek nem a szír kormánynak ártanak, hanem minden szírnek világszerte – hangsúlyozza a Budapesten dolgozó üzletember, akit mindenki csak Szír Alinak nevez. – Ezért is követeltük Budapestről is, hogy minél hamarabb engedjék haza a magyarokat. 

Boeinget vittek a TEK-nek

A SkyEurope légitársaság egy Boeing–737-300-as típusú repülőgépét kapta meg a Terrorelhárítási Központ (TEK). A gépet csütörtök éjszaka szállították négy órán át a Liszt Ferenc repülőtérről a TEK Zách utcai bázisára egy osztrák cég speciális trélerével. A szállítás alatt az Üllői utat hosszában teljes blokád alá vonták, hogy a 45 méter hosszú, 8,5 méter széles, 4,7 méter magas különleges szállítmány akadálymentesen tudjon haladni.

Turi István, a Speciális Transport ­tulajdonosa a Borsnak elmondta, hogy ilyen hatalmas eszközt még soha nem szállítottak Budapesten keresztül. A repülőgép szárnyait az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakemberei levágták, majd a szállítmány célba érése után visszahegesztették. A TEK ingyen jutott hozzá a géphez, de így is 15 ezer dollárt kellett rákölteni, hogy a gyakorlatozáshoz alkalmas állapotba hozzák.

További cikkek

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Ez is érdekelhet

life.hu

Ismert tévés oldalán vigasztalódott Csuti, többen is látták őket a Margitszigeten

ripost.hu

Nyomtalanul eltűnt a 15 éves Kinga – nagy erőkkel keresi a rendőrség

life.hu

"Milyen rúzst használsz, Norbika?" - Támadják a kommentelők Schobert Norbit: fotó

hirtv.hu

Orbán Viktor: Kulturális expanzióban vagyunk, válság ide, vagy oda + videó

kemma.hu

Halálos baleset Tatabányán: vélhetően rosszul lett az ütközés előtt az áldozat

origo.hu

Generációs kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és a testzsír között

vg.hu

Hiába kifogásolta Putyin a nyugat önti a fegyvereket Ukrajnára

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

metropol.hu

Horror Erzsébetvárosban: sokkolta az önkormányzat munkatársait, amit a lakásban találtak – Fotók!

borsonline.hu

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

origo.hu

Halálos balesete előtt néhány perccel tette ki kisfiát a bölcsődénél - videó