Aktuális

Jobban boldogul, aki csal és hazudik?

2012. május 10. csütörtök 20:00

Aki boldogulni akar, kénytelen csalni és hazudozni, véli száz magyar fiatal közül nyolcvan. A megdöbbentő kutatási eredményt a pszichológus a rossz példaképekkel magyarázza.

 

Úgy gondolja a magyar fiatalok nyolcvan százaléka, hogy sokkal könnyebben jutnak előre az életben, akik készek csalni, lopni és hazudni, mint azok, akik becsületesek – derült ki a Transparency International felméréséből. A megkérdezettek kilencven százaléka a politikusokat tartja a legkorruptabbnak, harminckilenc százalékuknak pedig személyes élménye van arról, hogy egy állásmegszerzésénél az ismerős, a rokon vagy a barát előnyben részesül. Ez utóbbi a karrier-tanácsadó szerint nem is meglepő.

– Egy állás betöltése elsősorban bizalmi kérdés – vélekedik Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója. – Korábban több emberrel elvégeztettem egy gondolatkísérletet. Arra kértem őket, képzeljék el, hogy Magyarország kormányfői lesznek. Hogyan választanak minisztereket? Szinte kivétel nélkül mindenki azokat választotta, akiket ismert és megbízhatónak tartott.

– Rövid távon bejöhet, ha az ember csal és másokat manipulál. Hosszú távon azonban fontosabb a megbízhatóság és az őszinteség – mondja a ValóVilág nagy Manipulátora, Péter. – A ValóVilágnak szigorú szabályai vannak, amelyek megengedték a klikkesedést és a manipulációt, de a csalást nem. Az életben előfordulhat, hogy nem veszik észre a csalást, de hogy kifizetődő volt-e, csak a végén derül ki. Egyébként megdöbbentő, ám nem meglepő, hogy a fiatalok így gondolkodnak. A mi társadalmunk az ügyeskedőké.

Nem így látja ezt az Éden Hotelben szereplő Edina. Szerinte a nagy taktikázásba és a kétszínűségbe egy idő után belebuknak a versenyzők.

– Előbb-utóbb mindenképpen kiderül, ha valaki csal és hazudozik. Aki tisztességtelenmódon kavarja a lapokat, belebukik – vélekedik Edina. – Ijesztő, hogy ilyen sokan hiszik: csakis csalással lehet előrébb jutni. Ez nem igaz. Ha van célunk, és minden erőnket annak elérésére fordítjuk, akkor tisztességes eszközökkel is sikeresek lehetünk.

Így gondolja ezt Alkér Orsolya gyermek-pénzügyitanácsadó is, aki éppen azt tanítja, hogyan lehet tisztességesen boldogulni.

– A szülők sokszor hangoztatják, hogy a pénz nem boldogít, és a gazdagok csakis csalással szerezhetnek milliókat. Ez nem igaz, és ezt tudatosítani kell a fiatalokban – szögezi le. – Minél korábban tanítjuk meg nekik a pénzügyi leckéket, annál könnyebben tudnak tisztességes módszerekkel boldogulni. A pénzügyek kezelése ugyanúgy tanulható, mint a matematika. 

Balogh Levente már megcsinálta a szerencséjét, hiszen kilencmilliárd forintos vagyonra tett szert a Szentkirályi ásványvízzel, de állítja: ehhez nem kellett lopni, csalni, hazudozni.

– A fiataloknak nincs jövőképük, ráadásul a médiában is rossz példákat látnak – vélekedik az üzletember. – A gazdasági élet sikeres szereplőivel kellene többet foglalkozni. Ehelyett korrupcióról, csalásról és különféle visszaélésekről szóló hírek töltik meg a híradókat – mondja lapunknak a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonosa.

A csalással, ügyeskedéssel vagyonokat szerző embereket a társadalom többsége elítéli, ugyanakkor a pszichológus tapasztalata szerint bennük nincs lelkiismeret-furdalás.

– Több kliensemmel történt beszélgetésben mellékvágányként került szóba, hogy bizony tisztességtelen úton szereztek vagyonokat, ám nyoma sincs bennük bűntudatnak, sőt inkább büszkék rá – állítja Csehák Hajnalka. – A gyerekek nagyjából ötéves korukig nem tudnak hazudni, a fiatalok pedig feketén- fehéren látják a világot, és nagyon kritikusak. Ez is az oka, hogy sarkos véleményt fogalmaznak meg. 

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Ligue 1: Mbappé belőtte a 10. gólját, ünnepelték Ramost

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 16.: A Bika kimondja, amit gondol, a Halak bizonyít vasárnap

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó

szon.hu

"Igen... Ki van csatolva..." - Megfékezhetetlenek Nemazalány gömbölyű mellei!

origo.hu

A kamerákat és a GPS-t is kihagyták ebből a mobilból, a magánszférára tekintettel

nemzetisport.hu

PL: Coutinho hősként tért vissza – a Villa pontot mentett az MU ellen

vg.hu

Komoly sokk érte
 a szerb áramszektort

mandiner.hu

Aki parizerrel akar kormányt váltani – Jakab Péter portréja

borsonline.hu

Iszonyatosan kínos: Egy fotón felejtett apró részlet buktatta le a hűtlen fiatalt

ripost.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

origo.hu

Átadták a Hauszmann-rámpát a budai Várban