Aktuális

Jobban boldogul, aki csal és hazudik?

Létrehozva: 2012.05.10.

Aki boldogulni akar, kénytelen csalni és hazudozni, véli száz magyar fiatal közül nyolcvan. A megdöbbentő kutatási eredményt a pszichológus a rossz példaképekkel magyarázza.

 

Úgy gondolja a magyar fiatalok nyolcvan százaléka, hogy sokkal könnyebben jutnak előre az életben, akik készek csalni, lopni és hazudni, mint azok, akik becsületesek – derült ki a Transparency International felméréséből. A megkérdezettek kilencven százaléka a politikusokat tartja a legkorruptabbnak, harminckilenc százalékuknak pedig személyes élménye van arról, hogy egy állásmegszerzésénél az ismerős, a rokon vagy a barát előnyben részesül. Ez utóbbi a karrier-tanácsadó szerint nem is meglepő.

– Egy állás betöltése elsősorban bizalmi kérdés – vélekedik Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója. – Korábban több emberrel elvégeztettem egy gondolatkísérletet. Arra kértem őket, képzeljék el, hogy Magyarország kormányfői lesznek. Hogyan választanak minisztereket? Szinte kivétel nélkül mindenki azokat választotta, akiket ismert és megbízhatónak tartott.

– Rövid távon bejöhet, ha az ember csal és másokat manipulál. Hosszú távon azonban fontosabb a megbízhatóság és az őszinteség – mondja a ValóVilág nagy Manipulátora, Péter. – A ValóVilágnak szigorú szabályai vannak, amelyek megengedték a klikkesedést és a manipulációt, de a csalást nem. Az életben előfordulhat, hogy nem veszik észre a csalást, de hogy kifizetődő volt-e, csak a végén derül ki. Egyébként megdöbbentő, ám nem meglepő, hogy a fiatalok így gondolkodnak. A mi társadalmunk az ügyeskedőké.

Nem így látja ezt az Éden Hotelben szereplő Edina. Szerinte a nagy taktikázásba és a kétszínűségbe egy idő után belebuknak a versenyzők.

– Előbb-utóbb mindenképpen kiderül, ha valaki csal és hazudozik. Aki tisztességtelenmódon kavarja a lapokat, belebukik – vélekedik Edina. – Ijesztő, hogy ilyen sokan hiszik: csakis csalással lehet előrébb jutni. Ez nem igaz. Ha van célunk, és minden erőnket annak elérésére fordítjuk, akkor tisztességes eszközökkel is sikeresek lehetünk.

Így gondolja ezt Alkér Orsolya gyermek-pénzügyitanácsadó is, aki éppen azt tanítja, hogyan lehet tisztességesen boldogulni.

– A szülők sokszor hangoztatják, hogy a pénz nem boldogít, és a gazdagok csakis csalással szerezhetnek milliókat. Ez nem igaz, és ezt tudatosítani kell a fiatalokban – szögezi le. – Minél korábban tanítjuk meg nekik a pénzügyi leckéket, annál könnyebben tudnak tisztességes módszerekkel boldogulni. A pénzügyek kezelése ugyanúgy tanulható, mint a matematika. 

Balogh Levente már megcsinálta a szerencséjét, hiszen kilencmilliárd forintos vagyonra tett szert a Szentkirályi ásványvízzel, de állítja: ehhez nem kellett lopni, csalni, hazudozni.

– A fiataloknak nincs jövőképük, ráadásul a médiában is rossz példákat látnak – vélekedik az üzletember. – A gazdasági élet sikeres szereplőivel kellene többet foglalkozni. Ehelyett korrupcióról, csalásról és különféle visszaélésekről szóló hírek töltik meg a híradókat – mondja lapunknak a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonosa.

A csalással, ügyeskedéssel vagyonokat szerző embereket a társadalom többsége elítéli, ugyanakkor a pszichológus tapasztalata szerint bennük nincs lelkiismeret-furdalás.

– Több kliensemmel történt beszélgetésben mellékvágányként került szóba, hogy bizony tisztességtelen úton szereztek vagyonokat, ám nyoma sincs bennük bűntudatnak, sőt inkább büszkék rá – állítja Csehák Hajnalka. – A gyerekek nagyjából ötéves korukig nem tudnak hazudni, a fiatalok pedig feketén- fehéren látják a világot, és nagyon kritikusak. Ez is az oka, hogy sarkos véleményt fogalmaznak meg. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188845_auto_resized.jpg
origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27807_resized.jpg?avcount=1714985709
origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188940_auto_resized.png
metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186639_auto_resized.jpg
vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185104_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27808_resized.jpg?avcount=1714985709
origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189873_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika