Aktuális

Néhány ezressel lesz könnyebb az adósnak

Címkék
politika

Létrehozva: 2010.10.26.

Felpuhult a Fidesz lakáshiteleseket megmentő csomagja. A nyolc pontból hét maradt, egyet pedig majd később nyújtanak be a parlamentnek. Kopik Tamás, a GKI kutatásvezetője elemezte a módosult csomagot.

Elszáll a svájci frank?
Tartósan erős marad a svájci frank árfolyama, sőt a deviza további drágulása is várható – vélekedik Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint decemberben 232 forint, jövő márciusban pedig 220 forint körül alakulhat az árfolyam.


Kár, hogy kimaradt...
Összességében az adósmentő csomag havi szinten alig néhány ezer forintos enyhülést hozhat a hiteleseknek, tehát akik igazán bajba jutottak, azoknak nem jelent nagy segítséget. Ami igazi változást hozhatott volna, az pont a kimaradt 8. pont, azaz a „tiszta lappal” kezdeményezés, ami azt jelentette, hogy a bankok nem követelhettek volna többet az adóstól, mint amennyit összesen a ház ér. Ez óriási segítség lett volna, azonban teljesen nonszensz is egyben. Egyedül az Egyesült Államokban van ilyesmi, de ott is számtalan bank fut a pénze után, és sorra mennek csődbe a pénzintézetek az eljárás miatt.
1. Megtiltja az ügyfélnek a hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást.
– Ez a banki magatartáskódexben is benne van. Pozitív dolog, de jelentősen nem segít. ?


2. Csak kormányrendeletben meghatározott indokokkal lehet kamatot emelni.


3. Előírják a középárfolyam alkalmazását. Ha a banknak nincs saját középárfolyama, akkor a Magyar Nemzeti Bankét kell alkalmazni.


4. Ingyenes előtörlesztési lehetőség az ügyfél kérésére egyszeri alkalommal.


5. Kérelem esetén meghosszabbítható a futamidő. (Az időtáv nincs megkötve.)


6. Fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását, de csak a már felmondott hiteleknél, késedelem esetén továbbra is lehet büntetést kiszabni.


7. A felsoroltak nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlanhitelezésére.


7+1. A kölcsönszerződések közjegyzői okiratba foglalása átalánydíjas legyen.


Bors
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek