Ételnek látszó tárgyakkal etetnek meg

PUBLIKÁLÁS: 2010. szeptember 21. 17:00
Ízfokozók, emulgeáló szerek, stabilizátorok - ezeket olvashatjuk a legtöbb boltban kapható élelmiszerek cimkéjén. Hogy ezek mit jelentenek? A legtöbb vásárlónak fogalma sincs, arról meg aztán végképp nem tudnak, hogy milyen egészségkárosító hatásuk van ezeknek a szereknek.
Daganatot okozó E számok
- nitrátok, nitritek: E249, E250, E251, E252
- aszpartám: E951 veszélyeztető anyagok listáján szerepel, de még vitatkoznak rákkeltő hatásán
-ciklamát: E952 az USA-ban betiltották
-szaharin: E954 rákkeltő hatásán vitatkoznak.


Vegyületek jelentése:
- karragén: térfogatnövelő szer, elsősorban jégkrémeknél, húspépeknél alkalmazzák. Hínárból állítják elő.
- trifoszfátok: az élelmiszeriparban a nátrium- és kálium-trifoszfátot pufferanyagként, stabilizálószerként, valamint víz megkötésére alkalmazzák E451 néven.
- xantángumi: egy baktériumfaj a cukor erjesztése során állítja elő. Az élelmiszeriparban sűrítőanyagként és stabilizálószerként, E415 néven alkalmazzák.
- a transzzsírt nem kötelező feltüntetni, ám árulkodó lehet, ha a címkén az összetevők között „hidrogénezett növényi zsiradék” található
















H. Z. - Cs. R.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.