Aktuális

Ételnek látszó tárgyakkal etetnek meg

Létrehozva: 2010.09.21.

Ízfokozók, emulgeáló szerek, stabilizátorok - ezeket olvashatjuk a legtöbb boltban kapható élelmiszerek cimkéjén. Hogy ezek mit jelentenek? A legtöbb vásárlónak fogalma sincs, arról meg aztán végképp nem tudnak, hogy milyen egészségkárosító hatásuk van ezeknek a szereknek.

Daganatot okozó E számok
- nitrátok, nitritek: E249, E250, E251, E252
- aszpartám: E951 veszélyeztető anyagok listáján szerepel, de még vitatkoznak rákkeltő hatásán
-ciklamát: E952 az USA-ban betiltották
-szaharin: E954 rákkeltő hatásán vitatkoznak.


Vegyületek jelentése:
- karragén: térfogatnövelő szer, elsősorban jégkrémeknél, húspépeknél alkalmazzák. Hínárból állítják elő.
- trifoszfátok: az élelmiszeriparban a nátrium- és kálium-trifoszfátot pufferanyagként, stabilizálószerként, valamint víz megkötésére alkalmazzák E451 néven.
- xantángumi: egy baktériumfaj a cukor erjesztése során állítja elő. Az élelmiszeriparban sűrítőanyagként és stabilizálószerként, E415 néven alkalmazzák.
- a transzzsírt nem kötelező feltüntetni, ám árulkodó lehet, ha a címkén az összetevők között „hidrogénezett növényi zsiradék” található
















H. Z. - Cs. R.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek