Idén december 11-én kezdődik a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe a hanuka, mely alkalomból számos finomság kerül az asztalra. Összeállításunkban néhány jellegzetes, ilyenkor fogyasztott étel receptjét osztjuk meg olvasóinkkal.
Az ünnep története Az időszámításunk előtt 167-ben Izrael görög uralom alatt volt és a görög helyhatóságok sok zsidó szokást eltiltottak, sőt a jeruzsálemi nagytemplomban görög isteneknek állítottak fel szentélyeket. Ennek következtében forradalom tört ki. Két év múlva foglalták vissza a csapatok a templomot a görögöktől, amit azonnal fel szerették volna szentelni. Az egyik legfontosabb tartozék ehhez az úgynevezett örökmécses volt, ám csupán egyetlen napra való olajat találtak hozzá. Azonnal kiadták a kérelmet, hogy hozassanak olajat, de az csak nyolc nap múlva érkezett meg. Ám az egy napra elegendő olaj így is elégnek bizonyult: az újonnan felszentelt örökmécses nyolc napon át égett. Ez a hanuka csodája, ezért is nevezik a fény ünnepének.