Bereznay vargabélesére esküszik Sólyom

PUBLIKÁLÁS: 2009. szeptember 28. 12:00
Államfők, királyok, hercegek imádják a főztjét, nem véletlen, hogy konyhaügyekben az elnöki hivatal vakon megbízik benne. Bereznay Tamás készíti Sólyom László köztársasági elnöknek és vendégeinek az ebédet, vacsorát. Bár a magyar konyha hatalmas választékkal kecsegtet, a protokoll megköti a Kárpátia étterem séfjének a kezét: gulyáslevest, pörköltet, főtt tésztát, csirkét soha nem tehet az asztalra.
Ropogós libacomb hagymás burgonyaroláddal, ahogy Sólyom László szereti
Hozzávalók: 4 db libacomb, 4 gerezd fokhagyma, tengeri só, 25 dkg libazsír A burgonyaroládhoz: 0,5 kg főtt burgonya, 3 tojás, 7,5 dkg búzadara, 1 mk tengeri só, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, liszt
Elkészítés: a libacombok mindkét oldalát besózzuk, és a húsos felét bedörzsöljük durvára vágott fokhagymával. Tepsibe tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, és meglocsoljuk a felolvasztott libazsírral. Lefedjük fóliával, 160 fokos sütőben 1 óra 20 percig sütjük. Levesszük róla a fóliát, és ha nem tűnik túl keménynek a hús, fólia nélkül sütjük tovább addig, amíg a bőre ropogós pirosra nem sül. Ha túl keménynek éreznénk a libacombokat, visszatesszük rájuk a fóliát, és még egy darabig pároljuk. A roládhoz a hagymát egészen finomra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. A burgonyát áttörjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, a hagymát, a búzadarát, kb. két evőkanál lisztet, majd ízesítjük a sóval. Alaposan összegyúrjuk, és ha túl ragadósnak vagy lágynak találnánk, tehetünk még hozzá kevés lisztet (óvatosan a liszttel, mert ha túl sok, akkor túl kemény lesz a tészta). Ezután kihúzunk 50 cm folpackot, és az egyik végéhez közel elosztjuk a massza felét úgy, hogy a két szélénél kimaradjon kb. 5–6 centi. Ezután óvatosan, de szorosan feltekerjük a fóliát a masszával. Legvégül a két szélét megkötözzük. A krumpli másik feléből készítünk még egy rudat. Ezután annyi vízben, amenynyi kissé ellepi, fedő alatt, kis lángon 30–35 perc alatt megfőzzük. Tálra szedjük, és miután kissé kihűlt, levesszük róla a fóliát. Ujjnyi vastagon felszeleteljük, és forró zsiradékon mindkét felén megsütjük a szeleteket. A ropogós libacombbal tálaljuk.












Kovács Vince
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.