Aktuális

Meddig terjed a jogos önvédelem?

Létrehozva: 2009.05.29.

Még alig száradt meg a tinta a csütörtök hajnalban történt abádszalóki emberölési kísérletben kezdődött eljárás jegyzőkönyvein, máris komoly vitákat gerjeszt a rendőrség eddigi vizsgálatának eredménye: a 46 éves abádszalóki férfi ellen emberölés kísérlete miatt indult eljárás. Ugyanakkor a jogos védelmi helyzetet indokolatlanul túllépő sértettekkel szemben is büntetőeljárás indult.

Mentô körülmény a düh
Büntetőtörvénykönyv 19. szakasz (1) Nem bűncselekmény az a cselekmény, melyre jogos védelem során kerül sor. (2) Jogos a védelem, ha az elkövető saját javait vagy mások javait fenyegető, egyidejű jogtalan támadás elhárításához feltétlenül szükséges cselekményeket tesz. (3) A büntetés enyhíthető, ha az elkövető az elhárítás szükséges mértékét túllépi. Ha az elkövető a jogos védelem szükséges mértékét felindulás vagy ijedtség miatt lépi túl, fel is menthető.



Vitatott esetek
– Első fokon felmentette a Baranya Megyei Bíróság idén március 2-án azt a 45 éves férfit, aki embert ölt védekezés közben.
2007 októberében egy húsz centis pengéjű késsel megtámadták Pogányban egy szórakozóhelyen. Õ elkapta támadója csuklóját, megpróbálta leszorítani a kezét, ám az folytatta az ellenállást. Dulakodás közben a támadó halálos késszúrást kapott.
– Spanyolországban idén februárban felmentettek egy férfit, aki 57 késszúrással végzett ki egy homoszexuális párt, majd rájuk gyújtotta a lakást. Jacobo Vigo jogos önvédelemre hivatkozott a bíróságon, azt mondta, hogy jó pár ital és tetemes mennyiségű kokain elfogyasztása után felment a férfihoz, akihez később megérkezett meleg párja. Jacobo állította: az egyik férfi ajánlatot tett neki, mi több késsel is megfenyegette.

Sütő-Huszti
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek