Aktuális

20 ezerért vesszük otthonra a tűzijátékot

Bors

Létrehozva: 2018.12.29.

Elindult a visszaszámlálás szilveszterig, de már most beszerezhetjük a tűzijátéknakvalót. Azonban a tárolásnál és a felhasználásnál is fontos betartani a szabályokat.

Forrás: Purger Tamás

Tegnap óta kapni tűzijátékokat az engedélyezett területeken, és már az első nap folyamatosan érkeztek a vásárlók az árusokhoz, noha ők a legnagyobb dömpinget szilveszter napjára várják.

20 ezerért vesszük

A kínálat hatalmas: a 300 fo­rintos kis durranó bogyóktól a 100 ezer forintos hatalmas tűzijátékig bármit megtalálunk. A Pirodom Kft. munkatársa a Borsnak elmondta: vannak olyan vásárlók, akik igazából nem is tudják, hogy mit vesznek.

– Vannak, akik csak azt tudják, hogy mennyi pénzt szánnak a szilveszteri durrantgatásra, és mi abban az értékben szedjük össze a csomagot a kínálatunkból. Általánosságban azt tudom mondani, hogy 15–20 ezer forint értékben vásárolnak tűzijátékot az emberek – mondta Herr Richárd.

A vásárlás után nem mindegy, hogyan tároljuk a pirotechnikai eszközöket, a víztől például távol kell tartani, de a közvetlen közelében rágyújtani sem érdemes, főleg, ha nagy mennyiséget vásároltunk.

Megéri betartani a dobozon lévő használati utasítást, ugyanis minden évben történnek tragédiák a figyelmetlenség miatt: az előző szilveszterkor például egy nyolcéves kislány arcának repült egy tűzijáték, de szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedett. Szolnokon egy német juhász tappancsa is roncsolódott az eszköz miatt, és összesen 12 emberrel szemben indítottak eljárást pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

Vissza kell vinni!

A megvásárlási időn kívül van visszavételi idő is, így ha van olyan tűzijáték, amit nem használtunk el, azt bizony vissza kell vinni. Ennek egyszerű biztonsági okai vannak.

– Január elsejétől egészen ötödikéig vesszük vissza a megmaradt tűzijátékokat, de amit a vásárlók nem tud­nak ez­zel kapcsolatban, hogy a pénz nem jár vissza – magyarázta lapunknak Tóta Kornél pirotechnikai szakember.

– A visszavét azért fontos, mert a nem megfelelő tárolás miatt veszélyessé válhatnak ezek a pirotechnikai eszközök. Ötödike után pedig megsemmisítik mindet. Viszont vannak olyanok, amiket év közben is tárolhatunk és fel is használhatunk. Ilyen például a csillagszóró vagy a pokolbogyó is, amelyek az úgynevezett egyes vagy kettes kategóriába tartoznak.

A hármas és négyes kategóriás termékeket kizárólag ilyenkor, szilveszter előtt vásárolhatjuk meg, és december 31. este 18 órától január 1. reggel 6 óráig használhatjuk fel – magyarázta Tóta.

Vizet rá, ha besül 

A pirotechnikai eszközök rengeteget fejlődtek, így már otthon is el tudunk érni olyan fényhatást, amilyet régen csak szakértők tudtak létrehozni. De a profi eszközök is besülhetnek.

– Ha nem durran el a rakéta, akkor várjunk legalább húsz percet, mert a vizes gyújtózsinór körülbelül ennyi idő alatt ég el – persze ez függ a hosszától és a nedvesség mértékétől is. Ha ezek után se robban fel a telep, óvatosan ve­gyük fel és tegyük egy vödör vízbe, vagy ha nagy, akkor önt­sük le legalább két liter vízzel, és tegyük félre. Az ünnepek után pedig vigyük vissza az árusnak, aki köteles visszavenni – mondta Burka Viktor, a Madison Events Kft. pirotechnikai cég ügyvezetője, aki arra is figyelmeztetett, hogy mindig támasszuk ki téglával az eszközt, hogy ne boruljon fel, de a fás, bokros helyeket is kerülni kell.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162257_auto_resized.jpg
origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714119910
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162630_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714119910
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714119910
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros