Aktuális

20–25 ezret szán egy család az ünnepre

Balajti Péter

Létrehozva: 2012.11.26.

Mindenki másképpen spórol az ünnepen – derül ki a Bors által megkérdezett vásárlók válaszaiból. Sokan már most nézelődnek, jegyzetelnek, összevetik az árakat és igényeket.

Akció akció hátán – talán soha ennyi csalogató árutól nem roskadoztak az üzletek polcai, mint idén. A kereskedők tudják jól, az emberek százszor meggondolják, hol, mire és mennyit költenek. Búza Emese például nemcsak a postaládába bedobott karácsonyi katalógusokat böngészi át, de az üzletekben járva is alapos szemlét tart, miközben szorgalmasan jegyzetel.

– Döbbenetes árkülönbségekbe lehet belefutni, a hatalmas kínálatban pedig sok jó ötletre bukkanhat az ember. Mi eldöntöttük a párommal, hogy egymásnak nem veszünk ajándékot, a szülőket is csak a családi képekkel feltöltött fotóalbummal lepjük meg. A gyerekeink öt- és hétévesek, és konkrét kívánságokkal rukkoltak elő.

A nagyobb focistakártyákra vágyik, a kisebb pórázon sétáltatható játékkutyát, illetve titkos naplót szeretne, de én társasjátékot és könyvet is szánnék nekik az ajándékaikra félretett 20 ezer forintból – árulja el Emese, aki a karácsonyfára és az ünnepi asztalra valóra is komoly összeget gondol. – Szép és valódi fát szeretnék, legfeljebb 10 ezer forintért. Díszeink vannak, szaloncukrot meg nem veszek. A leghúzósabb tétel a 12 személyes ünnepi menü, a hozzávalók ára elérheti a 20–30 ezer forintot is, azzal együtt, hogy a szüleink hozzák a bejglit.

Szűcs Erika egyedül neveli három gyermekét. Szerény, de hasznos ajándékokat remél a kis Jézustól. – Kicsi, de igazi fát szeretnék, legfeljebb kétezer forint értékben. Szaloncukrot ajándékba kapunk rá az ismerősöktől. A karácsonyi asztalnál hatan leszünk a szüleimmel együtt, székely lányként pedig fenséges töltött káposztával készülök, amit ötezer forintból fogok kihozni. A három gyerkőcnek ugyanilyen értékben szánok könyvet és társasjátékot a fa alá.

A szüleimet pipereholmival lepem meg, arra kétezer forintot tettem félre – mondja Erika. S hogy ő mit szeretne karácsonyra? –Egy laptop jól jönne, hogy otthonról dolgozhassak, így többet lehetnék a gyerekekkel. De az túl drága. Egy Coelho-kötetnek ugyanannyira örülnék – súgja meg. Pötös Krisztiánnak gyerekekre még nincs gondja, de kalkulálnia neki is kell.

– Remélem, háromezer forintból kijön idén egy másfél méteres igazi fa, amire kókuszos szaloncukrot veszek, az egy ezres körül lesz. A páromat új mobillal lepem meg, erre 20–30 ezer forintot szánok. A szüleimnek is valami műszaki kütyüt veszek, 10–10 ezerért. Négyesben karácsonyozunk majd, az asztalra klasszikus halas-boros ünnepi menü kerül, ami becsléseim szerint kijön egy húszasból.

Szerényebb pénzből, de nagyobb vendégsereggel számol Gáspár János nyugdíjas. – Három gyerek, két unoka a mérleg, úgyhogy tíz személyre készül majd az ünnepi menü. Ezt igyekszem tízezer forintból kihozni. Nálunk kötelező a húsleves, lesz hal és székelykáposzta fasírttal, ami szintén kiadós. Szaloncukorból három kilónyi kimértet veszek, azokból az ízekből, amiket szeretnek a gyerekek, zselésből kell a legtöbb. Az unokákra tízezer forintot szánunk.

- A nagyobb videójátékot szeretne, a kisebb több apróságnak örülne. A gyerekeink is tízezer forint értékben kapnak majd könyvet, illatszert, esetleg ruhafélét valamelyik turkálóból, ha találunk jót. Az étel mellett a karácsonyfán tudunk még spórolni: műfenyőt állítunk a régi díszekkel. Gál Judit, az egyik legnagyobb magyarországi áruházlánc kommunikációs menedzsere azt mondja, a válságra való tekintettel az akciókban bíznak, és a széles áruválasztékban.

– Több mint százféle szaloncukrot kínálunk, sokat kimérve is, így mindenki összeállíthatja a kedvére való csomagot. A nulla százalékos áruhitelnek köszönhetően a tévék és hordozható számítógépek is szép számmal találnak gazdára. Ezekre a beruházásokra jó előre készülnek a vásárlók. A kisgépekről és az édességekről viszont csak az utolsó pillanatokban döntenek. Keresettek az illatszerek, alkoholból közel kétszer több fogy, mint év közben. A karácsonyi időszakban 30–50 százalékkal többen vásárolnak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség titkára szerint az akciós holmi a sláger. – Sokan tájékozódnak a katalógusok mellett az internetről is, hogy jó terméket jó áron tehessenek a fa alá. A hosszas tervezgetés, illetve az utolsó pillanatig remélt akció miatt a legnagyobb roham az ünnep előtti utolsó hétre várható. Ahogy tavaly, úgy idén is számítástechnikai és műszaki cikkek, játékok, ruha, könyv és illatszer kerül döntően a karácsonyfák alá. A családok várhatóan ebben az évben is 20–25 ezer forintot szánnak az ünnepre, ennek a felét az ajándékok, másik felét a karácsonyi menü viszi el.

Kevésbé fogy a pénz, mint régen

2006-ban még mintegy 25 százalékkal többet költöttek a háztartások decemberben napi fogyasztási cikkekre egy átlagos hónaphoz képest, idén már csak 15–20 százalékkal – közölte tegnap a GfK Hungária piackutató intézet. Tavaly 19 százalékkal haladta meg a decemberi összköltés a havi átlagot. A háztartások decemberben napi fogyasztási cikkekre összesen 60 ezer forint körüli összeget fordítanak, amiben az ajándékvásárlás egy része is benne van.

A sütés-főzés legfontosabb kellékeiből, valamint az italokból is többet vásárolnak. Az éves eladott friss halmennyiség több mint egyharmada esik decemberre. Röviditalból kétszer annyit vásárolnak, mint máskor, de kiemelkedő a pezsgő forgalma is. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714112411
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163772_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714112411
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros