Így lesz tökéletes a malacsült: kívül ropogós, belül omlós

ropogós
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 27. 14:00
A szilveszter elképzelhetetlen pirosra sült, ropogós, de belül mégis omlós malacsült nélkül. De mi a titka a tökéletes elkészítésnek? Az öt legfontosabb alapszabálynak jártunk most utána.
Etédi Alexa
A szilveszteri malacsült elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk, de néhány alapszabályt érdemes betartani - illusztráció Forrás: Schutterstock/Rococo2018

Konyhai trükkök a siker érdekében

Maga a szilveszteri malacsült elkészítése nem ördögtől való mutatvány, egyszerűbb, mint gondolnánk, azonban ennek is van néhány alapszabálya, amit érdemes szem előtt tartani.
Mutatjuk, hogyan lesz valóban omlós és ropogós a szilveszteri malacsült.

Először is végy egy szép, csontos malachúst, majd szánj elegendő időt az elkészítésére, hiszen a türelem az egyik legfontosabb pillére a sikernek. Öt konyhai trükköt mutatunk, amelyek betartásával biztosan ropogós, de belül omlós lesz a pecsenyénk.

1. A hús megvásárlása

Az egyik legfontosabb szabály, hogy az alapanyagot – ez esetben a malachúst – mindig megbízható, tiszta helyről vásárold! A legideálisabb a malac, vagy egy kicsit idősebb süldő húsa, melynek bőre alatt legalább 1-1,5 centi vastag szalonna legyen. A csontos hús azért szerencsésebb, mert az sütéskor kevésbé szárad ki. Vásárlás után azonban tilos a fagyasztóba tenni, mert felengedés után már nem lesz ropogós a bőre!

Az alapanyagot – ez esetben a malachúst – mindig megbízható, tiszta helyről vásárold! Forrás: Schutterstock/Shaiit

2. A malachús előkészítése

Először késsel kapard le a bőrös felületről a maradék szőrszálakat, majd meleg vízzel öblítsd le és töröld szárazra a húst. Egy éles késsel ujjnyi vastagon, rombusz alakban irdald be a bőrt, de ne túl mélyen, nehogy lepotyogjanak sütés közben a bőrdarabok.

Csontos karaj esetén válaszd el a színhúst a bordázott résztől: késsel vágd végig a csontok mentén.
Ha túl nagy a hús, akkor a tarja felőli vastagabb végét vágd le, mert ezt külön és hosszabban kell majd sütni, hogy kellőképpen omlós legyen.

3. Pácolás és fűszerezés

A pácolás nagyon fontos a folyamatban: egyrészt jobb ízű lesz a sült, másrészt a sütési idő is lerövidül. De alapszabály, hogy a fiatal malac húsát sosem szabad túlfűszerezni.

Száraz páchoz keverj némi sót őrölt köménnyel, borssal, vagy majoránnával, majd a bőrös részt kihagyva dörzsöld a húsra. A bordák és a hús közé felszeletelt hagymát és fokhagymát, a bőrbevágásokba rozmaringot, kakukkfüvet tehetsz. Ezután kötözd a húst a csontokra, majd letakarva tedd be a hűtőbe 1-2 napra.

Ha gyorsan kell elkészülnöd, kend meg a malac húsos részét olívaolajból, sóból, őrölt borsból, őrölt köményből, illetve reszelt fokhagymából és hagymából készített fűszerkeverékkel. A bőrön ejtett bevágásokba is tegyél, majd szoba-hőmérsékleten hagyd a húst néhány órát állni.

A fiatal malac zsenge bőrét sosem szabad locsolni sütés közben, mert felázik - illusztráció Forrás: Schutterstock/mark beevers

4. A malachús sütése

A hűtőből kivett és előre elkészített húst szoba hőmérsékleten hagyd melegedni, majd tedd a 220-230 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, a bőrös oldalával lefelé (vékonyabb szalonnájú húst olajjal is meglocsolhatsz egy kicsit). Ezután fordítsd meg és önts alá egy kevés folyadékot; recepttől függően sört, bort, vagy csak vizet, majd alufóliával lefedve további 1,5 órát süsd 190-200 fokon. Ez idő alatt is lehet forgatni, locsolgatni, vagy szalonnával kenegetni. Ha már elég puha (ezt villával tudod ellenőrizni), akkor vedd le az alufóliát és – ha szükséges – megemelt hőfokon süsd pirosra a bőrét.

Még szaftosabb lesz belül, ha a kezdeti pirítás után 125 fokon folytatod a sütést. Másfél óra múlva távolítsd el a fóliát, és változatlan hőfokon süsd puhára a húst. Ha így sütöd, egy 2-2,5 kg-os malacpecsenye sütése 4-4,5 órába is beletelik, de mindenképpen megéri! A sütési idő kikalkulálásához 45 dkg-ként 25 percet számíts (plusz a pirítás).

5. A várva várt ropogós, piros malacbőr

A fiatal malac zsenge bőrét sosem szabad locsolni sütés közben, mert felázik. A sütés legvégén viszont spricceld meg hideg vízzel, hogy ropogósabb legyen. Egy süldő malac vastagabb bőrét azonban már nyugodtan öntözgetheted a tepsi vagy tál alján keletkező szafttal vagy a recept szerint sörrel is.

Jó tanács: Tálalás előtt pihentesd a malacsültet nagyjából 15 percig, mert így omlósabb lesz. Távolítsd el a kötözőzsinórt, majd vágd le a csontról, és szeleteld fel a bőrön ejtett bevágásokat követve.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.