A dallamos nevű likőr, amiért nem csak az olaszok rajonganak

limoncello
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 07. 13:51
Azt mondják, először a csábító illatot és egyedi aromát, majd a napot, a tengert és Sorrento vulkáni talaját ízlelhetjük meg a Limoncello finoman savanykás, citromos ízében. Élénk, ragyogó sárga színe és élvezetes ízei tették híressé az Olaszország minden háztartásában megtalálható, nemzedékről nemzedékre szálló, titkos családi receptek alapján elkészített citromlikőrt.

Képzeld el: Olaszországban egy étteremben ülsz. Az előétel, és a főétel után úgy döntesz, hogy desszertet már nem kérsz. A pincér közeledik. Azt hiszed, hogy hozza a számlát, ehelyett megkérdezi: "Kérsz egy kis Limoncellót?" Hát, ki utasítana vissza egy ilyen kedves invitálást, ami még az emésztést is segíti? A finom, alkoholos likőrt iszogatva pedig rájössz, hogy sok mindent nem tudsz róla. Hogyan született? Mi az eredeti recept? Nos, ezek a válaszok nem is olyan egyértelműek.

Mindenki a magáénak szeretné

Eredete még nem teljesen tisztázott, születését pedig Amalfi, Sorrento és Capri lakói is vitatják. A legvalószínűbb történet szerint a Limoncello Capriban született, amit Maria Antonietta Farace panziójában kínáltak. Ez a nő a kertjében termesztett élénksárga, lédús citromjaiból készített citromlikőrrel kínálta vendégeit, amit egyszerűen imádtak a vendégei.

Amalfi delikátesz üzletei citromból készült finomságokkal, főleg Limoncellós üvegekkel vannak tele Forrás: andreagen/Pixabay,

Úgy tudni, hogy Axel Munthe, a modern pszichiátria egyik atyja állandó vendége volt a panziónak, és az ital nagy szerelmese lett. A tudós számos értelmiségi barátja társaságában ebéd után elment Maria Antonia Faracéhoz, hogy elfogyassza az emésztést segítő, fenséges ízű italt.

Az első világháború után a nő unokája éttermet nyitott. Amikor vendégei kifizették a számlát, ő a nagymamája által készített likőrrel kínálta őket, és ő is azt tapasztalta, hogy a vendégek már az első kortynál teljesen odavoltak az ízletes nedűért. Ez a siker adta az ötletet az étteremtulajdonos fiának, Massimo Canalénak, hogy 1988-ban Capriban szabadalmaztassa dédnagymamája receptjét, és még ugyanebben az évben céget alapított a Limoncello gyártására.

Finom, friss, üde és még az emésztést is segíti - számtalan oka van, hogy világszerte megkedvelték Forrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

Az Amalfi-parton élő embereknek is más a véleménye a zital eredetéről. Szerintük, a sorrentói gazdag családok még ezt megelőzően citromból készült likőrrel kínálták az előkelő vendégeiket. Véleményük szerint a szaracén invázió idején (1558) már ismert recept szerint készítették ezt a likőrt. Mások pedig úgy vélik, hogy a recept egy kolostorban született, hogy két ima között megörvendeztesse a testvéreket.

Vajon melyik lehet az "igazi"? Forrás: sonse/Wikimedia Commons

A Limoncellót gyárilag ma már több helyen állítják elő: Vico Equense és Massa Lubrense közti településeken, valamint Capri és Szicília szigetén. A közös bennük az, hogy csak hatalmas, érett és lédús citromot használnak hozzá. A liguri változatot – amely Ponente és Cinque Terre között termő citromból készítik – Limoncinónak hívják.

Sztárok mannája lett

Manapság a Limoncello világszerte híres, és ez a siker elsősorban két amerikai színésznek köszönhető: George Clooney-nak és Danny DeVitónak.
2006-ban az utóbbi, a The View (egy nagyon népszerű amerikai műsor) vendégeként láthatóan spiccesnek tűnt, és nem is tagadta: "Tudtam, hogy az utolsó hét pohár Limoncello meg fog ártani. E kijelentése után a likőr eladásai az egekbe szöktek, és a színész maga is saját limoncello készítésbe fogott. Őt követte Clooney, majd az évek során sokan mások, úgy, mint Ryan Reynolds, Jay-Z, Drake, Dan Akroyd és Francis Ford Coppola.

Pofonegyszerű elkészíteni

A hagyományos recept a következőket tartalmazza: 10 bio citrom (legjobb, ha Sorrentóból vagy Amalfiból szerezzük be, de nyilván nem feltétele az elkészítésnek). Kell még hozzá 600 g cukor, 1 liter 95 fokos tiszta alkohol és 1 liter víz.

A helyiek szerint az sem mindegy, milyen citromból készül a likőr Forrás: Richardthelion/Pixabay

A citromokat burgonyahámozóval kell megpucolni, ügyelve arra, hogy a héjának csak a sárga részét távolítsuk el, a fehéret ne. Ha ez megtörtént, a héját az alkohollal együtt légmentesen záródó üvegedénybe tegyük bele és tartsuk 6-7 napra napig hűvös helyen, fénytől védve. Minden nap rázzuk fel az üveget, hogy az összetevők jól összekeveredjenek.
A pihentetés után a folyadékot szitán leszűrjük, és tűzhelyen a forrásban lévő vízben lassan felolvadt cukros sziruphoz öntjük. Végül az elkészült folyadékot tegyük egy légmentesen záródó üvegbe, és tároljuk a sötétben 30 napig. Igen, várni kell még rá egy kicsit, de megéri!

Egy palack behűtött ital jól jön egy kis hűsölés közben Forrás: Marianne Casamance/Wikimedia Commons

A Limoncellót kis, hosszú szárú poharakban érdemes tálalni, és kínálás előtt legalább egy órával le kell hűteni. Ez azért fontos, mert a hidegbe tett poharakban jönnek ki a legjobban a citrom csípős, friss jegyei.

Limoncello-receptet a mindmegette.hu oldalra kattintva is találhattok, illetve ide kattintva olyan desszertes recepteket is olvashattok, amelyek Limoncello hozzáadásával készülnek. Aki viszont teheti, kóstolja meg az ital autentikus ízét, ha éppen az Amalfi-parton jár!
(Forrás: learnamo.com, a-modo-mio.at)



Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.