A Pannonhalmi Bencés Főapátság tavaly nyílt sörfőzdéjében trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teljessé vált a belga monostori hagyományokból született sörkínálat. Ez a kezdő lépése annak, hogy virágzó apátsági sörkultúrát alakítsanak ki Magyarországon - olvasható a sajtóközleményben.
A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátságban már több száz évvel ezelőtt is foglalkoztak sörfőzéssel, de a korabeli sörök részletes receptúrái nem maradtak fenn. Tihanyi Fülöp, sörfőző mester és csapata éppen ezért felvették a kapcsolatot több belga apátsági sörfőzdével is, mikor pár éve megkezdődött a pannonhalmi sörfőzés felélesztése.
A Belgiumban kapott útmutatások segítségével, otthoni körülmények között láttam hozzá a belga monostori hagyományokból született alapkészlet megalkotásának
- mesélte a sörfőző mester.
Az új terméksorozat modern köntösben mutatja be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait. A blonde, dubbel, tripel és quadrupel megjelölések eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztóknak csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is - írták a közleményben.
Az új termékpalettával a bencés sörfőzde a hazai belga apátsági sörkultúra megteremtéséért kíván dolgozni, és az a célja, hogy a magyar fogyasztók is megismerjék az évszázados sörtípusok itthoni változatait.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.