Mire ügyeljünk, ha legszívesebben egész nap fagyit ennénk?

fagylalt
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 20. 21:10
Megunhatatlan téma, hiszen mindig lesz nyár, s vele együtt a hűsítő, üdítő élvezetek. Bár a jégkrém és a fagylalt elég gyorsan múló, de akár mégis életre szóló élményt adhat - különösen, ha az valamely emlékezetes utazásunkhoz, nyaralásunkhoz fűződik. Mire figyeljünk?

Szerencsére a kereslet-kínálat elve alapján és mivel folyton egyre több információval gazdagodunk ételeinkről, italainkról, egyre növekvő igény is mutatkozik a minőségi fogyasztás iránt. Vagyis az íz és az ár mellett egyre nagyobb vonzerőt jelent a valódi, természetes alapanyagokból, tartósítószer és színezékek nélkül készült fagylaltok és jégkrémek széles választéka (habár utóbbiaktól sem feltétlenül lesz bajunk, de persze érthető a fogyasztói aggodalom az ismeretlen vagy nem kellően ismert alkotóelemekkel szemben). A jó hír, hogy egyre inkább van miből választani és a konkurenciaharcban a silány minőségű termékek idővel elbuknak.

Forrás: Shutterstock

Minden és mindennek az ellenkezője is kapható

A fogyasztók nagy része már nem csak a klasszikus ízvilágot (csoki, vanília, puncs, pisztácia, citrom...) igényli, és sokkal elfogadóbb a korábban extrémitásnak számító ízekkel, ízpárosításokkal szemben is. Gondoljunk csak például a sós karamellára, vagy éppen az idei év győztesére, a bazsalikomos málnára.

A felhasznált alapanyagok tárháza is kibővült. Szinte már nincs olyan ehető dolog, amiből ne készülhetne fagylalt, legfeljebb nem vágyunk rá minden nap. A szoros verseny miatt a cukrászok, fagylaltozók egyre messzebb mennek és már a gyümölcsök mellett a zöldségekből, a gyógynövényekből (nemrég sóskás-almásat kóstoltam), az alkoholos italokból, az olajos magvakból, akár a gabonákból (ld. rizses fagyi) készült jeges nyalatok kimeríthetetlen sora is végignyalható.
Csak győzzünk választani!

Ma már egyre fantáziadúsabb ízkombinációk sorakoznak a legtöbb pultban Forrás: Shutterstock

Ne pluszban együk!

Mindegy, hogy sikerült-e bikini testet villantani a strandon, vagy van-e még rajtunk némi felesleg, az biztos, hogy a fagylalt, jégkrém esetében a mértékletesség mindkét esetben fontos. Egy jól megtermett, csokoládészószos, tejszínhabos, ostyával díszített, durvára tört magvakkal megszórt, a színes cukorkáktól csillám póniként irizáló fagylaltkehely könnyedén felérhet egy komplett ebédnyi, vacsorányi energiamennyiséggel, és akkor még csak egy nassolást említettünk a jól megérdemelt nyaralás során.

Miközben a fél világ a fél lábát vagy legalább is a szeme világát is odaadná a tökéletes testért (értsd: kockahas, kerek bicepsz, feszes combok és popsi, kinek mi), s ezért önsanyargató diétát tart (gyakran feleslegesen) és kőkeményen edz, a másik fele/negyede vagy éhezik, vagy éppenséggel hedonista módjára falja a cukor és a zsír különféle formáit (l. az iménti felsorolást), csak az aktuális gasztro-örömök.

Forrás: Shutterstock

Nos ebben a szélsőséges helyzetben a cél, hogy ne is vonjuk meg magunktól a nyaralás kalandjait betetőző gelatót, ice cream-et, de ha lehet, akkor kompenzáljuk több mozgással, vagy éppen hagyjuk ki a soron következő kisétkezést (tízórai, uzsonna), és ne emellé együnk meg két-három jól megtermett gombócot. Sok kicsi sokra megy, így a nyaralás végére azért valós lehet a két-három-sok kilónyi plusz, ha minden nap fagyizunk és még esetleg más finomság is becsúszik.

Ügyeljünk az allergénekre, a rejtettekre is!

A csomagolt jégkrém ebből a szempontból kicsit kedvezőbb, mert feketén-fehéren szerepel rajta a termék összetevőinek listája és a biztos, illetve a gyanítható allergéntartalma is (az esetleges gyári keresztszennyeződés veszélye miatt). Ellenben a fagylaltok esetében már nehezebb a helyzet. Ha valamely allergént meg kell vonnunk az étrendünkből (és ezt orvosunk is így alátámasztja, nem csak az aktuális mindenmentes divatnak engedünk), mielőtt kikérnénk a szimpatikusnak tűnő gombócokat, fagylaltadagot, kérdezzünk rá az összetevőkre, vagy olvassuk el az ezt a célt szolgáló kifüggesztett tájékoztatót! Legyünk résen! Az egy dolog, hogy maga a fagylalt nem tartalmaz mondjuk glutént, de ha kekszdarabkákkal, ostyával díszítik, vagy éppen ugyanazzal a(z esetleg nem kellően alaposan megmosott, letörölt) kanállal adagolják, akkor a gluténmentesség már nem garantálható, a termék rögtön átkerül a virtuális tiltólistánkra.

Bizony, az összetevők között bőven megbújhat egy allergén Forrás: Shutterstock

Cukor kontra édesítőszer?

Szép dolog a szénhidrátcsökkentés, különösen akkor, ha a felesleges (hozzáadott) cukormennyiséget szeretnénk minimalizálni, de azért egyes édesítőszerekkel is érdemes óvatosnak lenni. A nyírfacukorral (xilittel) édesített fagylalt sem szénhidrátmentes, valamennyi a xilitből is felszívódik, bár lassabban ugrasztja ki a vércukorgörbénket. Sokkal nagyobb gondunk lehet azonban akkor, ha azon felbuzdulva, hogy a xilites fagyival nem bűnözünk, rögtön 3-4 gombócot kérünk. Ekkor ugyanis az erre érzékenyek igen hamar futólépésekkel fogják megközelíteni a legközelebbi illemhelyet. A dolog háttere: a nyírfacukor, mint más cukoralkohol néven ismert édesítőszer, erős puffasztó és hashajtó hatással bír vagy bírhat. Van, aki ezt nem érzi, más (mint például e sorok írója) viszont a szenzitív csapatba tartozik. A light vagy diet fagylaltok esetében újabb dolog, amire kérdezzünk rá még idejében!

S végezetül, hogy ha eddig unalmasnak gondoltuk volna a fagylaltvásárlást, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jóvoltából álljon itt néhány fontos szempont a fagylaltvásárláshoz és az otthoni fagylaltkészítéshez, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalan legyen a megvásárolt és az elkészített termék.

A megbízható fagylaltárus ismérvei:
• fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől (tüsszentéstől), rovaroktól, portól, szennyeződéstől (például egy elhúzható vagy felnyitható plexilappal);
• a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
• az esetleg megolvadt fagylaltot az eladó nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire (ezt sajnos viszonylag nehezebb nekünk ellenőrizni);
• a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés található;
• a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik;
• a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten;
• az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta;
• a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át a vásárlónak.

Hurrá, nyaralunk! Forrás: Shutterstock

A házi fagylaltkészítés kiskátéja pedig így hangzik:
• Csak tiszta, friss és jó minőségű alapanyagokat és eszközöket használjunk! Előtte, közben és utána is mossunk kezet szükség szerint! Ez minden konyhai művelet alapja.
• Az elkészült fagylaltot fogyasztásig a mélyhűtőben tároljuk! Ha nagyobb mennyiséget készítettünk, mindig csak annyit vegyünk ki a mélyhűtőből, amennyi azonnal el is fogy!
• Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyasszuk újra!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.