Döbbenetes: ez a „szuperétel” közel 50 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát

szuperétel
PUBLIKÁLÁS: 2025. április 14. 14:00
Ha eddig is ezt etted reggelire, továbbra is fogyaszthatod nyugodtan.

Egy új tanulmány szerint egy népszerű reggeli elfogyasztása drasztikusan csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

tojás, főtt tojás
A tojás jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Ha a teljes értékű reggelik rajongója vagy, akkor nem érdemes másra váltanod, ugyanis a szalonna, tojás, kolbász, bundáskenyér és a többi, meglepő módon hozzájárulhat a szellemi egészség hosszútávú megőrzéséhez.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a zsíros ételek fogyasztása megemeli a vérnyomást és a koleszterinszintet, így biztosan nem kellene túl gyakran enni, de az amerikai reggelik tányérján található egyik elem valójában „szuperélelmiszernek” számít.

A kutatók megállapították, hogy a kolin - amely egy olyan alapvető tápanyag, amely létfontosságú szerepet játszik az agy fejlődésében, az idegrendszer működésében és az általános egészségben - olyan erőt rejt magában, amely segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

A szervezetünk azonban nem képes elegendő mennyiséget előállítani belőle, ezért az étrendünkkel kell bevinnünk - és olyan ételek gazdagok benne, mint a brokkoli, a földimogyoró, a hal, a vesebab, a gomba és még sok más. De a reggeli tányérján lévő étel, amely a szükséges napi kolinbevitel akár 25 százalékához is hozzájárul, valójában a tojás.

A 2024-es, „Association of Egg Intake With Alzheimer's Dementia Risk in Older Adults: The Rush Memory and Aging Project” című kutatásban részben ez állt: 

Az Alzheimer-kór (AD) a népesség elöregedése miatt egyre gyakoribbá váló neurodegeneratív betegség. A tojás számos, az agy egészsége szempontjából fontos tápanyagot biztosít, köztük kolint, omega-3 zsírsavakat és luteint. Újabb bizonyítékok utalnak arra, hogy a gyakori tojásfogyasztás javíthatja a kognitív teljesítményt a verbális teszteken, de hogy a fogyasztás befolyásolja-e az Alzheimer-kóros demencia és az Alzheimer-kór kockázatát, nem ismert.

A tanulmány, amely 1024, átlagosan 81 éves résztvevőt vizsgált, majdnem hét évig tartott, és ez idő alatt 280 embernél - vagyis 27 százalékuknál - alakult ki Alzheimer-kór.

Azok a résztvevők, akik hetente több mint egy tojást ettek, 47 százalékkal csökkentették az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik kevesebbet fogyasztottak, és ugyanez igaz volt az Alzheimer-kór halál után az agyszövetben észlelt jeleire is. Eközben a tojásfogyasztás előnyeinek mintegy 39 százaléka a benne lévő kolinnak volt köszönhető - írja a Unilad.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.