Orvos

A sármos és menő TikTok doki: már negyedmillió követője van

P. E.

2023. május 27. szombat 15:30

Az egyik legnagyobb közösségi oldalon több mint negyedmillió követővel rendelkezik a sebész, szakorvosjelölt. Az orvoslás mellett igazi hivatásként tekint az oktatásra, tanításra.

Manapság nem a legnépszerűbb szakmák közé tartoznak az orvostudománnyal kapcsolatos hivatások. Többek között ennek népszerűsítéséért kezdett el tartalmat gyártani a szakember az orvoslásról, egészségügyi kérdésekről is.

– Érdekelt az emberi test működése, az, hogy hogyan tud egy ilyen bonyolult rendszer működni, miért alakulnak ki betegségek, hogyan tudjuk azokat gyógyítani. Egyfelől a tudás megszerzése motivált, másfelől pedig az, hogy segítsek az embereknek, ha már többet tudok erről a területről, így hasznosítva azt a tudást, amit megszerzek – kezdte dr. Kulja András sebész rezidens a hot! magazinnak.

„A feleségem sokat segített az elején”

Sebészi főállása mellett az egyik nagy videómegosztó portálon készít olyan tartalmakat, amivel a fő célja az, hogy kicsit közelebb hozza a különböző generációkat a szakmájához, és bemutassa annak szépségeit.

– A betegedukáció miatt kezdtem el a tartalomgyártást. Pszichiátriáról váltottam sebészetre, akkor jöttem rá, hogy ez mennyire fontos terület és a betegek mennyire igénylik az információt. Nagyon örülök azoknak a visszajelzéseknek, amelyekben arról írnak, hogy ápolói irányba szeretnének továbbtanulni, vagy az, hogy a videóim pluszmotiváció volt nekik, hogy az egészségügyi pályát választották – tette hozzá a szakember.

Ha valaki egy addig ismeretlen területen kezd el tevékenykedni, akkor akarva-akaratlanul lesznek kezdeti nehézségek, amelyekkel meg kellett küzdenie a szakembernek.

– Legfontosabb tapasztalatom az volt, hogy az orvosi egyetem alatt az ember alapszókincsévé válnak a latin szavak és az orvosi kifejezések. Néha észre sem vesszük, hogy ezeket használjuk, mert természetesnek gondoljuk, miközben a laikusok számára nem érthető. A feleségem sokat segített az elején, akinek egyébként közgazdász a végzettsége, és mindig jelezte, ha valami olyat mondok, amit nem mindenki ért – tette hozzá nevetve a tartalomgyártó.

„Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egészségesek vagyunk”

Számos olyan betegség, egészségügyi probléma vagy kérdés van, amelyek közvetlenül érintik az embereket, így egyértelműen ezek azok a témakörök, amelyek leginkább érdeklik a nézőket.

kulja andrás
 

– Vannak olyan témák, amelyeket már feldolgoztam a videóimban: ilyen például a cukorbetegség, vagy az, hogy mik is a daganatok. Úgy látom, hogy sajnos ez utóbbival kapcsolatban is sok a tévhit a lakosság körében. A tartalomgyártás során motivál, hogy ezeket a téves információkat eloszlassam, mert ha valakit megtévesztenek, annak súlyos következményei lehetnek. Sokan ezek miatt késleltetik az orvosi vizsgálatot, vagy mire orvoshoz kerülnek, már sokkal rosszabb a helyzetük. Emellett vannak olyan témák, amelyek nagyon is érintik a lakosságunkat. Ilyenek az életmódbeli kérdések is. Sajnos még nem vagyunk elég tudatosak ebben. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egészségesek vagyunk. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatos bizalom növelését is feladatomnak tartom. Sokan nem mernek elmenni vizsgálatra, mert félnek attól, hogy mi derül ki, pont ezért kellenek a feltárások. Bátorítani kell őket a részvételre, hiszen éppen az a lényege a szűréseknek, hogy ha bármilyen betegségünk van, azt időben észrevegyék a szakemberek és mielőbb megkezdhessék a kezelést. Fontos, hogy a jól kezelhető szakaszában szűrjük ki a daganatokat, betegségeket, mert ezzel életeket menthetünk – tette hozzá András.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16509592_auto_resized.jpg
origo.hu

A melleit fotózta a magyar valóságshow-szereplő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20335_resized.jpg?avcount=1696447821
origo.hu

Zuglóban akart robbantani egy férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16511097_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfajult a tornaóra Érden, az áldozat mindössze 11 éves

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16510501_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp előállt a farbával: újrajátszás és érvényes a gól!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16508183_auto_resized.jpg
ripost.hu

15 éve ment el: így néz ki ma Albert Györgyi síremléke

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16511671_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ruszin-Szendi: A konfliktus, erőszak és háború az emberi viselkedés szerves, rettenetes része

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20336_resized.jpg?avcount=1696447821
origo.hu

A durva botrányok után nagyon sokba került a válás L.L. Juniornak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16507388_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Folyamatosan isznak a borkóstolókon, mégsem részegek: hogy csinálják?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20330_resized.jpg?avcount=1696447821
life.hu

Ezért hívják a hólyaghurutot nászutas betegségnek is(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20311_resized.jpg?avcount=1696447821
life.hu

A fájdalmas testi együttlét oka: Candida-fertőzés(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/uX2ftpJzUOu4tZXiODsrMRqkSt9DRPQ1uw6pbTEd978/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzYjIyOWI0NDVlMDQ2YzNiMWNhZWJjYjM0NzQ0NWNi.jpg
Odaát

Anna 16 évesen tért vissza a túlvilágról: "Azt mondta egy hang, most meghalok, mire hihetetlen békesség öntött el"

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/Gb1bm_QtJ6lhn0iNjuhd2byTh0cGzb_ZpsbsPbO5FgQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyZTViMDliNzY4NTQ5MTg5ODg4MjllOTFkZWE5YWM5.jpg
Helyesírás

Ezek lennének a legnehezebb szavak? Az ország fele elhasal ezen az egyszerű teszten