Papaya

Fogadjunk, hogy indokolatlanul keveset eszel ebből a szupergyümölcsből!

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 03. 09:30
Megvéd a ráktól, tele van antioxidánsokkal és teljesen feltölt C-vitaminnal.
Bors

Igazi szupergyümölcs a dinnyefafélék családjába tartozó papaja, bizonyos dolgokat azonban tuti nem tudsz róla. Például azt, hogy még a gyógyászatban is régóta használt gyümölcsről van szó – írja a divany.hu.

A szakértők sem győzik hangsúlyozni, milyen szuper ételről van szó, ez a gyümölcs ugyanis tele van kulcsfontosságú alapanyagokkal, amikkel szinte bombabiztossá válik az egészségünk.

Valójában már egy kevés papaja is képes fedezni napi C-vitamin-szükségletünk 100 százalékátállítja Lauren Manaker táplálkozási szakértő.

papaya
Igazi csodaszer  Fotó: Shutterstock

5 ok, amiért mindenképp fogyassz papaját!

1. Antioxidánsokban gazdag

A papaja nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, köztük A-, C- és E-vitamint, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, megakadályozzák a koleszterin oxidációját (vagyis a plakkok lerakódást az erekre), valamint gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

2. Magas a rosttartalma

Magas rosttartalma miatt a papaja fogyasztása hozzájárul a bélrendszer egészségéhez és az emésztés szabályozásához, miközben elősegíti a mozgékonyságot és a jóllakottság érzését. A rostokban gazdag étrend további előnye, hogy támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását, és ezáltal a koleszterinszint csökkentését.

3. Immunerősítő hatású

A papaját immunstimulánsként tartják számon, ami azt jelenti, hogy közreműködhet az immunrendszer aktiválásában. Emellett kiváló forrása a béta-karotin nevű antioxidánsnak is, amelyről kimutatták, hogy pozitívan hat az immunrendszer egészségére. Magas C-vitamin-tartalma már csak a hab a tortán.

4. Megvédhet a ráktól

Manaker szerint a legtöbb piros színű vagy rózsaszín gyümölcshöz hasonlóan a papajában is megtalálható egy likopin nevű karotinoid, melynek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Az egyik legfontosabb, hogy csökkentheti egyes daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Több tanulmány is kimutatta, hogy a likopin megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését, különösen tüdőrák esetén! De segíthet a mell-, gyomor- és vastagbélrák elleni küzdelemben is.

5. Természetes húspuhító

A papaja egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely képes lebontani a keményebb húsok rostjait (ez a felelős a gyümölcs kellemetlen szagáért is). Ehhez hozzájárulnak antimikrobiális tulajdonságai is, így a papajakivonat vagy a növény levele ideális megoldás lehet a húsok puhítására.  

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.