Homemade,Poppy,Seed,Roll,Cakes,Beigli,Or,Bejgli,For,Christmas

Megszáradt sütemény, maradék tört krumpli – ezekből is lehet csodás ebéd, mutatjuk, hogyan

friss
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 27. 11:00
A mákos bejgli tökéletes újjászületése a bejgliguba.
Bors

Ugye neked is okozott már fejtörést, akár főzés közben, hogy mihez kezdj maradék alapanyagokkal, vagy akár a süteménnyel, ami már nem mondható éppen frissnek. Mutatunk néhány tippet, amivel karácsony után is lehet fenséges lakomát csapni, akár maradékból is!

Bejgliguba

Hozzávalók

  • 40 dkg szikkadt mákos bejgli, karikákra vágva
  • 6 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 50 g vaj
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 2-3 ek maradék mák (opcionális)

Elkészítés

A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a tejszínt habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, valamint a narancs- és citromhéjat. Ebbe a keverékbe áztatjuk be a bejgli-karikákat. Amíg megszívják magukat, egy hőálló edényt kivajazunk. Az edénybe egy réteg bejglit helyezünk, rászórunk egy kevés mákot, majd tovább rétegezünk. A legvégén ráöntjük a tojásos keverék maradékát, és rácsipkedünk 1 evőkanál vajat. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Mandulás kókuszcsók

Hozzávalók

  • 5 db tojásfehérje
  • 90 g cukor
  • 200 g kókuszreszelék
  • 60 g mandulapehely
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só
Sok sütemény alapja a tojások sárgája, ez viszont sok megmaradt fehérjét jelent Fotó: Shutterstock

Elkészítés

A tojásfehérjét a cukorral kikeverjük. Beletesszük az összes többi hozzávalót, majd alaposan eldolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy fagyis kanál segítségével gombócokat formázunk a tésztából. 175 fokra előmelegített sütőben 14-15 perc alatt megsütjük.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók

  • 0,5 kg finomliszt
  • 0,5 kg főtt burgonya
  • 12 dkg margarin
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 0,75 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2-3 ek. só
  • 1 db tojás (a kenéshez)
Új életre kel a krumplipüré, ha pogácsát készítünk belőle Fotó: Shutterstock

Elkészítés

Langyos tejen az élesztőt felfuttatjuk. A maradék főtt krumplit villával, vagy krumplinyomóval összetörjük. A meleg krumplihoz hozzáadjuk a margarint (más zsiradékkal is elkészíthető). Ha felolvadt, hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót. Addig dagasztjuk, amíg sima, homogén nem lesz. Meleg helyen megkelesztjük. Liszttel behintett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kör alakú formával kiszaggatjuk. Végül a tetejét felvert tojással megkenjük, és 200°C-on, 40 percig sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.