Test és lélek

A halálig jó lehet a szex

Huszti Zoltán

Létrehozva: 2014.09.07.

Húszéves korban a negyveneseket is idősnek látjuk, arra pedig senki sem gondol szívesen, hogy a saját szülei, nagyszülei is élhetnek szexuális életet. Pedig a szex a sírig elkísér, hacsak szándékosan le nem mondunk róla.

Gyakori, hogy egy idősödő férfi fiatalabbra cseréli feleségét, de arról ritkán esik szó, hogy ebben az asszonynak is van szerepe, aki úgy gondolja: idősebb korban nincs már szükség a szexre. Pedig nagyon is van! A 66 éves Gábor nála két évvel fiatalabb nejét hagyta el, most egy harminc évvel fiatalabb nővel él. Na de miért?

– A feleségemmel régen rengeteget szeretkeztünk – kezd a történetbe. – Úgy tíz-tizenkét éve kezdett tőle húzódozni, egyre ritkábban akarta. Nem erőltettem, megoldottam magam, ahogy kamasz koromban. Egyszer rajtakapott, ahogy a számítógépen jó csajokat nézegettem és maszturbáltam. Olyan hisztit csapott, hogy zengett a ház. Nem vitatkoztam vele. Kérdeztem egy orvos barátomtól, milyen betegség az, hogy ennyi idősen is, ha meglátok egy jó kis csajt, dagad a nadrágom.

Azt válaszolta, hogy ez nem betegség, inkább örüljek, hogy ennyire jól működik a szervezetem. Másnap megismerkedtem az utcán egy nálam harminc évvel fiatalabb nővel, és ágyba vittem. Állandóan dicsért, milyen jó velem a szex. Azóta már össze is költöztem vele. Lehet, hogy a feleségemmel jóval korábban kellett volna beszélni erről a dologról. De úgy voltam vele: nekem ne tegyen szívességet, ha szexet akarok!

Péter viszont úgy gondolta, megpróbál a saját párjával zöld ágra vergődni. Igaz, nála pont fordított volt a helyzet. – Az első feleségemtől nem szexuális problémák miatt váltam el, de már régen nem bújtunk együtt ágyba – emlékszik a 64 éves férfi. – A második feleségemmel, aki tíz évvel fiatalabb nálam, visszatért a régi énem. Nagyon jól volt vele, és élveztem, hogy újra szerelmes vagyok.

Három évvel ezelőtt azonban megműtöttek a prosztatámmal. Hiába volt a szerelmem töretlen, és a párom esténként hiába akarta ugyanúgy a szexet, én nem kívántam. Együtt kerestük a megoldást. Elmentem egy orvoshoz, aki felírta a szükséges szert. Amikor a feleségem szeretné, beveszem, és képes vagyok őt kielégíteni. Most is ugyanúgy szeretjük egymást, mint amikor megismerkedtünk.

De nem az életkor számít, sokkal inkább az érzelmek. A 65 éves Egon ugyanis hasonló korú nővel talált vissza az ágyba. – Pár éve meghalt a feleségem, akit nagyon szerettem. Úgy gondoltam, lehúzom a redőnyt. Fél évvel később azonban találkoztam a fiatalkori szerelmemmel. Beszélgettünk, elmondta, hogy pocsék a házassága, a férje iszik, és azon túl, hogy egy fedél alatt laknak, semmi közük egymáshoz.

Csak négy évvel fiatalabb nálam, de én még mindig gyönyörűnek láttam. Elmondtam én is, hogy milyen tragédia ért. Másnap feljött hozzám. Negyven év után szeretkeztünk újra, de olyan volt, mintha nem is telt volna el ennyi év. Mindkettőnknek felnőtt gyerekeink vannak. Elmondtuk nekik, mi a helyzet és összeköltöztünk. Szerintem tíz év múlva is szeretkezni fogunk, annyira jók vagyunk együtt.

Lili 65 éves volt, amikor a nála öt évvel idősebb férje szívinfarktust kapott. – Negyven éve élünk együtt, szóval nem vagyunk kezdők – meséli a hölgy. – De föl sem merült, hogy a szexről lemondjunk. Ahogy idősödünk, ritkábban, de kiadósabban, hosszabb ideig élvezzük az együttlétet. Amikor a férjem hazatérhetett a kórházból, első dolga volt, hogy az ágyba csábítson. Csak az első kontrollon szólt az orvos, hogy tartózkodjon az izgalomtól, ezért félve megkérdezte: a doktor úr a szexuális izgalmat is ide sorolja? Maga az orvos is furcsán nézett ránk, aztán néhány hónap türelmet kért. Mondtuk neki, hogy ezzel már elkésett, túl vagyunk rajta. Sosem felejtem el az arcát! 

Szeretet nélkül nem megy

Annak ellenére, hogy az időskori szerelem a médiában és a közvéleményben csak akkor téma, amikor botrány kíséri, például egy idős színész fiatal lánnyal házasodik, a szexuális élet hetvenéves kor felett is vígan működik. A maszturbálás is végigkíséri az egész életünket, bármilyen meglepő, a nőkét is, legfeljebb prűd a társadalom ennek a tudomásul vételéhez. A nőknek a menopauza által bekövetkező változásokat nem szabad úgy megélniük, hogy ezután már nincs szükség a szexre. Őket továbbra is izgalomba lehet hozni, legfeljebb tovább tart - mondja a szexológus.

A férfiaknál is megjelenik a kudarctól való félelem. Ilyenkor nagyobb szerepet kell kapnia az előjátéknak. Gyakran okoz sértődöttséget, ha valaki azt mondja a párjának, hogy nem kívánja. De a vágy a szeretet segítségével feltüzelhető, bár lehet, hogy több impulzus kell hozzá, mint fiatalabb korban. Szexuális játékokkal, segédeszközökkel, erotikus filmekkel újra izgalmassá tehető az együttlét, kár ezektől ódzkodni. Persze az alapelv az önkéntesség és a kölcsönösség. Nem érdemes azon megsértődni, ha egy férfi szívesen nézeget szép fiatal nőket, ha azután a párjához fordul a vágyával. A férfiak számára fontos a látvány. Közösen kell megtalálni a mindkét fél számára megfelelő megoldást.

Soha nem múlik el a vágy

Ha valaki egészséges, tulajdonképpen az élete végéig képes szexuális kapcsolatra. Én találkoztam olyan férfival is, aki elmúlt kilencven, és képes volt az együttlétre. Férfiak esetében a szív- és érrendszeri betegség, valamint a cukorbetegség okozhat gondot. A nőknél elsősorban pszichés akadályok jelentkeznek: ha nem kapnak megerősítést a párjuktól, úgy érezhetik, hogy már nem kellenek. Pedig 50 felett, amikor a nemi hormon szintje csökken, a nők aktívabbakká válnak. Ha ehhez a párjuk szeretete és gyengédsége is párosul, akkor kívánják a szexet - mondja a szexuálpszichológus.

Amikor egy hölgy páciensemtől megkérdeztem, hogy miért nincs szex otthon, azt válaszolta: két elhízott test összecsapkodása kiábrándító. Ha a férje kedves szavai meggyőzték volna, hogy nem ilyennek látja a feleségét, akkor örülhettek volna egymásnak túlsúlyosan is. A nők számára gondot okozhat, hogy a hüvely nem mindig nedvesedik jól idősebb korban, és ettől a szeretkezés fájdalmassá válhat. Érdemes síkosítót használni.

A férfiak merevedési gondjaira is számos praktika létezik. Rossz, ha a megoldás keresése helyett a pár beletörődik a kudarcba, és úgy hiszi, jól elvannak már szex nélkül. Ha elvész az intimitás, az élet más területén is lazulhat a kapcsolat. Feltételezhető, hogy ilyenkor a párkapcsolati gondok már sokkal korábbról erednek. A szexuális vágy idős korban is természetes. Egy nyolcvanhét éves nő bevallotta nekem: nagyon szégyelli, de maszturbál. Ilyenkor az elhunyt férjére gondol, mintha még vele lenne együtt. Megnyugtattam, hogy nincs ezzel semmi baj, sőt örüljön, hogy a társa még most is „vele van”.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek