Sokan szeretik a boltokban kapható ice teákat, amelyek többsége adalékanyagokat, konzerválószert és cukrot tartalmaznak.
– Sajnos sokan a gyerekeiknek adják, pedig a szervezetre nincsenek jó hatással – szögezte le dr. Bense Tamás háziorvos. – A házilag készített tea azonban egészséges. Sokan vitatkoznak azon, hogy a fehér, a fekete vagy a zöld tea jobb-e, de valójában nagy különbség nincs közöttük. Érdemes azonban tisztában lenni a koffeintartalommal, mert a túl sok koffein káros.
Forraljuk fel a vizet, majd miután elzártuk alatta a gázt, tegyük bele a teafüvet, és áztassuk, a fekete teát csak néhány percig, a gyógynövényeket és zöld teát 10-15 percig, majd szűrjük le. Legjobb hazai növényekből főzni: bodzából, hársfavirágból, citromfűből. Érdemes még melegen, cukor nélkül inni, de a gyerekek jobban szeretik mézzel. A maradékot öntsük üvegbe, és később kihűlve fogyasszuk! Aki hidegen szereti, teheti hűtőbe, de langyosan jobban oltja a szomjat, és a torokgyulladás is elkerülhető.
Béky természetgyógyász a cukormentes könnyű házi gyümölcslevekre esküszik.
– Bármilyen idénygyümölcs levét kipréselem, és külön ízesítés nélkül, esetleg vízzel hígítva vagy egy kis őrölt fahéjjal bolondítva fogyasztom, ez a legjobb frissítő. A kánikulában segíti a szívműködést, a fanyar házi gyümölcslé pedig biológiailag aktív anyagok sokaságát viszi be a szervezetbe. Például a C-vitamint, amelyből a forróságban sokat veszít a test. A házi idénygyümölcslevekben a szervezet számára felismerhető és jól hasznosítható anyagok vannak.
A gyümölcslé éhgyomorra fogyasztva hasznosul legjobban, a visszamaradt rostból pedig tönkölyliszttel, zabpehellyel, zabkorpával kitűnő gyümölcspogácsa készíthető, zöldsaláta körettel kész is az ebéd.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.