Bátran kóstolják a halkaját a csaligyártók

Bátran kóstolják a halkaját a csaligyártók

kóstolás
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 28. 10:00
Közel 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van jelen pillanatban Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors ezentúl hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy a folyópartra. Ezúttal megnéztük, hogyan készülnek a csalik.
K. D.

A legtöbb pecás úgy tobzódik a horgászboltokban, mint a nők a ruhaosztályon. Folyamatosan keresik az újdonságokat. Szagolgatják, nézegetik a csalikat abban a reményben, hogy megtalálják a csodaeledelt. Kutatások megállapították, a legtöbb vásárló a szín és az illat alapján dönti el, milyen pontycsemege kerüljön a kosarába. Érdekes, de a csomagolás is befolyásolja döntésünket. Például a sötét színű dobozfedő kevésbé vonzó, mint vi­lágos társai.

Nagy a konkurenciaharc

A horgászat fejlődésével annyi gyártó jelent meg a piacon, hogy sokszor órákig is nézegetjük, melyik cég termékét válasszuk. Ma már nem divat egy üveg kukoricával és egy doboz gilisztával lemenni a vízpartra, hiszen a jó minőségű, változatos ízvilágú csaliknak köszönhetően elkényelmesedtek a halak. Persze a régi klasszikusokkal is eredményesek lehetünk, ám manapság nagyobb sanszunk van horogra csalni a pontyokat pelletekkel, bojlikkal. Mivel óriási a konkurenciaharc a gyártók között, ezért féltve őrzik a recepteket, komoly előkészületek árán tudtunk csak bemenni a Dunai Horgászok üzemébe.

Ha nekünk ízlik, a halnak is fog

A gyárba belépve rögtön egy óriási daráló tárult elénk, amely az etetőbe, csalikba kerülő szemes hozzávalókat (kukorica, búza, pellet, különböző lárvák) őrli por állagúra. Ez a szerkezet két óra alatt képes egy tonna takarmányt ledarálni.

Ez hatalmas segítség. Két évvel ezelőtt, amikor belevágtunk a vállalkozásunkba, egy jóval kisebb gépen dolgoztunk, akkor egy teljes napunk ráment, mire sikerült leőrölnünk ekkora mennyiséget – fogalmazott a Borsnak a Dunai Horgászok egyik tulajdonosa, Bilig Norbert. Az íz és színvilág megálmodása a profi folyóvízi horgász, Jakubecz Kálmán reszortja, aki hosszú hónapokig teszteli csapatával a termékeket, mire piacra kerülnek. Általában egyszerre két-három újdonság kerül a bol­tok polcaira.

Ez is érdekelheti!

Bojlival eredtünk az óriáspontyok után

Besenyei Péter elsőre százkilós cápát fogott

Nikolett a pecakirály: A férfiakat is lenyomja a vb-győztes női horgász

Több tízéves tapasztalatom alapján ítélem meg, mire jönnek a halak a Dunán. Szenvedélyes pecás vagyok, egy évben körülbelül 360 napot horgászok – mondta a sikeres horgász. – A csalikészítés során nézzük a termék állagát, színvilágát és természetesen az ízét is ellenőrizzük. Utóbbit ugyanúgy kóstolással állapítjuk meg, mint egy szakács az ételt. Ha nekünk ízlik, akkor a halaknak is fog. Ezek a termékek csak olyan alapanya­- got tartalmaznak, ami emberi fogyasztásra alkalmas, így semmi bajunk nem lehet tőle. Még ha elsőre ta­-lán furcsán is hangzik egy átlagembernek, hogy selyemhernyólárva vagy apró rák ke­rül a számba.

Tisztaság az elsődleges

Bár a csalikat általában a halak fogyasztják, az üzemben mégis fontos higiéniás előírásoknak kell megfelelni. Az ott dolgozóknak nem csak a koronavírus miatt kötelező a maszk, gumikesztyű használata. Ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mintha emberi élelmiszereket állítanának elő.

Az alapanyagok felcímkézve, egymástól elkülönítve sorakoznak a polcokon. Miután elkészültek a csalik, alapos tisztításon kell átesniük a gépeknek, hiszen az új termékek ízvilága nem keveredhet egymással. Az elkészült, évi körülbelül 20 tonna halkaja pedig a raktárba kerül, ahonnan futár segítségével jut el a 97 viszonteladóhoz.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.