Európa-bajnokság

Ez minden idők legrosszabb Eb-je? Így nyírják ki a szurkolók kedvenc szórakozását

Létrehozva: 2024.07.09.

Minden idők leggyengébb színvonalú labdarúgó Európa-bajnokságnak tartják a jelenlegi németországi viadalt. Egyre-másra születnek cikkek arról, hogy miért láttunk ennyi nívótlan teljesítményt az olyan sztárcsapatoktól, mint Anglia, Franciaország, Olaszország vagy éppen Belgium.

Úgy tűnik, a nagy válogatott tornákon egyre inkább eltűnnek az ambiciózus, látványos, kockázatot felvállaló csapatok, amelyek gólra törően mernek futballozni. A The Athletic elemzést készített arról, hogy miért tartják minden idők legpocsékabb Európa-bajnokságának a mostanit, ahol csak az eredmény számít, a továbbjutás mindent felül ír, és a mutatott játék lényegtelenné vált. 

Fotó: AFP

A francia válogatott öt mérkőzésen három gólt szerzett, ebből két öngól és egy 11-es. Didier Deschamps együttese ilyen mutatokkal került be az elődöntőbe. Amikor egy svéd újságíró a sajtótájékoztatón csapata stílusáról, illetve annak hiányáról kérdezte, Didier Deschamps-ot, a szövetségi kapitány azonnal támadásba lendült: 

"Maga svéd? Nem, ön egy álruhás francia újságíró! Ha unatkozol, nézz egy másik meccset, nem kell nézned a miénket."

Az angolokat sem nyűgözte le csapatuk teljesítménye, korábbi csatáruk, Gary Linekeri a BBC közvetítése során úgy vélte, borzalmasan játszottak Dánia ellen a csoportkörben. A győzelem után a szurkolók kifütyülték a gárdát, és műanyagpoharakkal dobálták meg Gareth Southgate szövetségi kapitányt. Eközben a hollandoknak nem tetszett, hogy csapatuk csak a harmadik helyen jutott tovább a csoportjából. "Szép futballt akarunk mutatni, de ez nem mindig sikerül" - indokolt Ronald Koeman szövetségi kapitány. 

A pályán valóban csapnivalóan néznek ki ezek a csapatok, de a papíron látott eredmények őket igazolják. Deschamps öt tornán négyszer jutott elődöntőbe Franciaországgal, Southgate Angliája négyből háromszor került a legjobb négy közé, míg Koeman 20 év után először juttatta be Hollandiát az Eb elődöntőjébe. Ahogy az olasz Juventus mottója tartja: "Nem a győzelem a fontos, csak az számít."

A játékosok kimerültek. Többet játszanak, mint valaha. Az Európa-bajnokság 2016-ban 16 csapatról 24-re bővült. A Bajnokok Ligája idén szeptembertől bővül. Az elmúlt években egy harmadik európai klubverseny, a Konferencia Liga is megjelent. Jövő nyáron klubvilágbajnokság vár a legnagyobb sztárokra. A versenyszervezőknek több meccset kell eladniuk. A több játék több pénzt jelent. De ez azt is jelenti, hogy kevesebb felkészülést áll az edzők rendelkezésére, a játékosok nem regenerálódnak, fáradtabbak, kimerültebbek. Az üzlet megöli a látványosságot.

Márpedig ez kizárólag az üzletről szól. Az Origo a Ki a felelős a futball-Eb tönkretételéért? - cikkében kiemeli, "2025 nyara lehetett volna az az időszak, amikor a foci éljátékosai megpihenhettek volna kissé. Egy évvel a most zajló, 24 csapatos, 4 héten át zajló Európa-bajnokság után és egy évvel a 39 napos (!) és 104 (!!) mérkőzést hozó labdarúgó-világbajnokság előtt. De ezt nem tehetik meg, mert 2025. június 15. és július 13. között az Egyesült Államokban lesz az első alkalommal 32 csapattal megrendezett klub-vb. Azaz: a világfutball élcsapatainak játékosai egy év alatt két világbajnokságot játszanak le egy akkora országban, ahol a meccsek mellett elképesztő mennyiségű utazás is vár majd rájuk."

A futball mai egyetlen megmentője az, hogy az emberek még mindig megőrülnek a sportágért, hogy annyira ki vannak éhezve ezekre a meccsekre, ami szinte elképzelhetetlen. Ha pedig a nézők ölik egymást a jegyekért, akkor ott - látszólag - minden rendben van.

Most már tényleg kimondható: az eszetlen létszámduzzasztás nem tesz jót a focinak. Amikor az UEFA 16-ról, 24-re emelte az Európa-bajnokság résztvevőinek létszámát, voltak enyhe kritikák, de a 2016-os és 2021-es Eb viszonylagos magas színvonala elhalkította ezeket. Most viszont kimondható, hogy a 24-es létszámú Eb-k történetében ilyen alacsony nívójú tornát még nem láttunk. Sőt, az is kimondható, hogy ez minden idők legrosszabb Európa-bajnoksága. És két év múlva debütál a 48 csapatos világbajnokság...

Aztán majd vége lesz az Eb-nek, a kedélyek megnyugszanak, valahol majd megjelenik egy hosszú interjú az UEFA elnökével, aki elmondja: soha ilyen sikeres nem volt még az Európa-bajnokság. Soha ennyi pénz nem folyt még be az UEFA kasszájába. Soha ennyi ember nem fizetett még azért, hogy ott legyenek a meccseken. Nézőcsúcsokat döntött minden meccs. 

Látvány vagy üzlet? Az UEFA az utóbbi mellett döntött.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek