Sport

Keleti Ágnes: Nem tudom, fogok-e spárgázni

Burkovits Ferenc

Létrehozva: 2020.01.09.

Ma ünnepli 99. születésnapját Keleti Ágnes, aki tavaly óta a világ legidősebb olimpiai bajnoka, s aki a mai napig tele van életkedvvel. Budapesti lakásán beszélgettünk vele.

Forrás: Bánkúti Sándor

Varázslatos, hogy ilyen szép kort megélt. Mi a titka? 

Mozogni, sportolni kell. Szeretni a sportot. 

Nagy ünnepség lesz? 

Áh, abból én már kinőttem. Kiöregedtem inkább. Ahogy a családomtól leszűröm, szombatra terveznek egy kis összejövetelt. És biztos vagyok, hogy a legfelső sportvezetés is megtisztel. De amúgy még magam is álmélkodom, hogy megértem ezt a kort. Talán mert a mai napig szeretek tornászni. De hogy megcsinálom-e az idén is a spárgát, azt nem tudom. Tavaly még ment, de lehet, hogy az idén már kihagyom. 

A hétköznapjai hogy telnek? 

Csendben. Fontos a reggeli mozgás, a séta itt, a lakás környékén. Igyekszem kivenni a részemet a háztartási munkából, bár van egy nagyon kedves házvezetőnőm. A kisebbik fiam, Rafael is Budapesten él, szinte mindennap velem ebédel. 

Közben beszélgetnek az olimpiai sikereiről? Melyik a legkedvesebb? 

Nincs ilyen, valamennyi egyformán a szívemhez nőtt. Hihetetlenül boldog voltam, amikor győztem, és amikor eljátszották nekem a Himnuszt, csak nyeltem a könnyeimet.

Aztán mégis több mint 50 évet élt Izraelben…

Ott jobb az időjárás… De komolyra fordítva, az 1956-os melbourne-i olimpia után Ausztráliában maradtam, majd egy évvel később Izraelbe kerültem. Ott ismertem meg második férjemet, Bíró Róbert sportújságírót, akitől a fiaim szü­lettek. 

Bár ezt akkoriban itthon nemigen reklámozták, az ön nevéhez fűződik az izraeli női tornasport megalapítása. 

Igen, így történt. És hogy jó munkát végeztem, azt az is bizonyítja, hogy megkaptam Izrael legmagasabb kitüntetését, amelyet eddig mindössze hét sportoló vehetett át. 

Névjegy

Keleti Ágnes Született: 1921. január 9., Budapest

Eredményei: olimpiai bajnok (5-ször: 1952: talaj, 1956: talaj, gerenda, felemás korlát, kéziszercsapat), 2-2-szeres olimpiai ezüst- (1956) és bronzérmes (1952); világbajnok (1954), 46-szor egyéniben, hétszer csapatban magyar bajnok.

Főbb kitüntetései: Magyar Érdemrend (1951), A Nemzet Sportolója (2004), Prima Primissima díj (2015), Izrael-díj (2017).

A legidősebb: tavaly április 13., a finn Lydia Wideman halála óta a világon a legidősebb élő olimpiai bajnok.

Mióta él újra itthon? 

Mivel a két fiam, a jelenleg 55 éves Rafael és az 57 esztendős Dani itt él, egyre  gyakrabban jöttem haza, hogy minél több időt velük tölthessek. 

A régi társak közül látogatja még valaki?

Sajnos szinte már mindenki meghalt. A legjobb barátnőm, Köteles Erzsikém tavaly hagyott itt bennünket. Vele igyekeztünk minden időt kihasználni a nosztalgiázásra. Még a kórházba is bejártam hozzá, erősítettem benne a lelket, de sajnos a betegség legyőzte. Pedig milyen nagy versenyző volt, istenem, milyen nagy… 

Figyeli az eseményeket? Mi a véleménye a mai tornáról? 

Már hogyne figyelném! Szeretem a maiakat, de leginkább a gyerekeket. Imádom őket. Tavaly vendége voltam Győrben az ifjúsági torna-vb-nek. Az valami csodálatos volt! 

Vannak még vágyai, álmai? 

Ilyen öreg fejjel, azt hiszem, bátran mondhatom: amíg az ember él, mindig vár és remél valamit. Én például azt szeretném, ha a fiaim is hasonló kort élnének meg, persze hasonló boldogságban. De erről is odafönt döntenek. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek