Sport

Fiatalokat segít Koló emléke

T. R.

2017. február 19. vasárnap 08:15

Számos programmal, eseménnyel emlékezik meg a Kolonics György Alapítvány a fiatalon elhunyt kenusra. De most egy szinttel feljebb lépett: fiatal versenyzőket támogat.

A Kolonics György Alapítvány idén írta ki először ösztöndíjpályázatát, amelyre olyan 15-18 éves kajak-kenu versenyzők jelentkezhettek, akik a sport mellett az iskolában is helytállnak és szociális helyzetüket tekintve is indokolt lenne a támogatás.

Öt győztest hirdetett ki a kuratórium: Opavszky Márk (kajak), Szőke Attila (kenu), Csikós Zsóka (kajak), Molnár Csenge és Bonyai Regina (kenu). A versenyzők fél éven át havi negyvenezer fo­rintot kapnak, ezzel is enyhíteni próbálja az alapítvány a felkészüléssel járó anyagi terheket. Mert nem kis áldozat az élsportban helytállni, a hússzoros országos bajnok, ötszörös Olimpiai Reménységek Versenye-győztes Szőke Attilát például édesapja halála óta egyedül neveli az édesanyja két testvérével együtt, emberpróbálóak a mindennapok:

– Anyu – apu 2013-as halála óta – egyedül tart el minket, az Auchanban dolgozik a pékségen, amit ott keres, abból élünk négyen, ezen kívül az élsport finanszírozására már nem futja. Az edzőm, Guj Attila és a klubom, a Lágymányos sokat segít a háttér megteremtésében. Csikós Zsókát és két testvérét szintén egyedül neveli az édesanyja. A kajakosnak sokat segít az edzője, Pjatacsuk Vitalij és a klubja, az Esztergom. Zsóka az ob-kon és az ORV-n főleg egyes számokban remekel.

– Kolót én már nem ismerhettem, akkor halt meg 2008-ban, amikor én elkezdtem kajakozni – meséli Zsóka. – De a tévében láttam, a kiállításán is jártam és sokat meséltek róla, ha valaki, hát ő igazi példakép. A célom nekem is az, hogy versenyezhessek olimpián, de nehéz az út, ami odáig vezet. Zsóka mindent megtesz a céljaiért, nyaranként dobozpakolást vállal, hogy anyagilag segítse családját, kőkeményen edz és jól tanul, méltó utódja Kolónak, aki szintén fontosnak tartotta a civil életben való helytállást a sportsikerek mellett.  

Velünk élő legenda

Kolonics György pályafutása során 15 világ- és két olimpiai bajnoki címet nyert. Páros sikerei után 2000-ben egyesben nyert olimpiát. A világ legjobb technikájú kenusa volt, alázata a sportág iránt legendás volt, magánemberként mindenki szerette. Karrierje mellett több diplomát és több nyelvvizsgát szerzett. 36 évesen, 24 nappal ötödik olim­piája előtt halt meg edzésen, szívmegállás következtében.

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A legnagyobb hibát a hollandok ellen követtük el – Mikler

metropol.hu

Elon Musk rémisztő figyelmeztetése: teljesen biztos az emberiség kihalása

origo.hu

Elfeledett kincsekre bukkantunk egy régi Renault-szalonban – képek

bama.hu

Torlódás várható - baleset történt kedd reggel Szentlászlón

origo.hu

Restaurálják a híres párizsi obeliszket

nemzetisport.hu

Videó: nemek közti MMA-meccset rendeztek, kitört a káosz

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

mandiner.hu

Egyre több jel mutat arra, hogy az extraprofit húzza az elszabaduló inflációt

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

origo.hu

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban