5+1 tipp, amivel kávézás közben is tehet a környezetünk védelméért! (x)

Van akinek életmentő, van akinek színtiszta élvezet: emberek milliárdjai fogyasztják a Föld talán legnépszerűbb élvezeti cikkét, a kávét. Éppen ezért elképesztő mennyiségű szemét keletkezik, nem beszélve a magas energiafelhasználásról és a termelők kizsákmányolásáról. De mit tehet Ön, hogy ezt elkerülje? A cikkben összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet, amivel Ön is segíthet Földünk megóvásában!
Van akinek életmentő, van akinek színtiszta élvezet: emberek milliárdjai fogyasztják a Föld talán legnépszerűbb élvezeti cikkét, a kávét. Éppen ezért elképesztő mennyiségű szemét keletkezik, nem beszélve a magas energiafelhasználásról és a termelők kizsákmányolásáról. De mit tehet Ön, hogy ezt elkerülje? A cikkben összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet, amivel Ön is segíthet Földünk megóvásában!

1. Mondjon nemet a kapszulás kávéra!

Belegondolt már mennyi műanyag hulladék keletkezik csak azért, mert feltalálták a kapszulás kávéfőzőt? Ha Ön még nem vásárolt ilyet, akkor inkább ne is tegye! Ha már késő, akkor lehetőleg mossa el a kapszulákat és gyűjtse őket szelektíven! Az is jó megoldás, hogy újratölthető kapszulára vált. Bár ezzel a kényelem egy része is odavész, de nem csak a környezetet, hanem a pénztárcáját is kíméli!

2. Szerezzen be egy hordozható thermo útibögrét!

Az eldobható papír és műanyag poharak szintén hatalmas környezeti terhelést jelentenek. Egy saját útibögre vásárlása egy egyszerű módja a környezet megóvásának. Extra előny, hogy sok kávézó már kedvezményt is biztosít azoknak a vendégeknek, akik saját bögréjüket hozzák. Az Ön kedvenc kávézója nem ilyen? Javasolja nekik egy ilyen akció kidolgozását, hiszen egyre több vendégnek szimpatikus a környezettudatos hozzáállás.

3. Hasznosítsa újra a kávézaccot!

A kávézacc felhasználásának rengeteg módja van, például trágyaként csodát tesz a savanyú talajt kedvelő növényekkel. Ezen kívül távol tartja a csigákat, de akár a szomszéd macskáját is. A kávézacc szuperül komposztálható, és a komposztálás folyamat során a belőle kioldó értékes alapanyagok, például a nitrogén, foszfor és kálium a komposztba is beépülnek. A kísérletezőbb kedvűek pedig akár gomba termesztéséhez is felhasználhatják!

© Unspash

4. Vásároljon fair trade kávét!

A fair trade, azaz magyar nevén méltányos kereskedelem fő célja, hogy megszüntesse a kávétermesztők kizsákmányolását, hiszen sajnos a termelők alig részesülnek a kávékereskedelem során keletkező óriási profitból. A fair trade programban részt vevő szervezetek azt is figyelembe veszik, hogy a kávét környezetkímélő módon termesszék. Figyelje a kávé csomagolását, és keresse a fair trade jelzést!

5. Váltson növényi alapú tejre!

A tejtermékek fogyasztásának jelentős hatása van az üvegházhatású gázok kibocsátására. Ha nem szeretne lemondani a tejről, próbálja ki a növényi alapú alternatívákat! Rengeteg különböző ízű és tápanyagtartalmú növényi tej létezik, sőt, ha extra tudatos szeretne lenni, akár házilag is készíthet például zabtejet, amivel ráadásul rengeteget spórolhat is.

+1 A legjobb, ha feketén issza!

Ha az előző lehetőség nem nyerte el a tetszését, akkor igya a kávét feketén! Bár elsőre lehet, hogy furcsa lesz megválni a tejtől és cukortól, de ha ízesítés nélkül issza a kávét, akkor ismerheti meg igazán a fantasztikus ízeket és aromákat. Szerencsére egyre több helyen lehet kapni minőségi termékeket. Legyen a hagyományos sötét pörkölésű vagy újhullámos specialty kávé, a valódi ízek extra ízesítés nélkül tudnak érvényesülni. Ha pedig igazán profin szeretné elkészíteni ezt a fantasztikus italt, érdemes elmenni egy barista tanfolyamra, ahol a kávé készítés más szintjét tanulhatja meg.

A Best Mixer profi oktatókkal és szuper hangulattal tart barista tanfolyamokat Budapesten és számos más városban.

Ha nem csak az élvezet, hanem a tiszta környezet (és egyben lelkiismeret) is fontos Önnek, tartsa be ezt a pár szabályt, higgye el, minden apró lépés számít!