Mitől lesz igazán jó egy bor? (x)

Mitől lesz igazán jó egy bor? (x)

bor
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 26. 13:25
Mire gondolunk, amikor azt mondjuk, hogy a munkatársunk születésnapjára egy jó bort veszünk ajándékba? Vagy akkor, amikor egy üzenetet írunk a párunknak, mondván a vacsorához választottunk egy jó bort? Egy bornak annyiféle tulajdonsága van és olyan sokféle szempontból lehet megvizsgálni, hogy jogosan merül fel a kérdés: mitől lesz igazán jó egy bor?

Az előkészületek 

Mielőtt az alább felsorolt szempontok szerint hozzáfognánk végigkóstolni az otthonunkban fellelhető borokat, hogy eldöntsük jónak számítanak-e, fontos ismernünk a folyamat előkészületeit. Ha voltunk már profik által szervezett borkóstolón, jól tudhatjuk, hogy rengeteget számít például a felszolgált bor hőfoka. Mindegyik nedű esetében létezik egy ideális hőfok, amelyen igazán ki tudnak bontakozni az ízei és az aromái. Ezt mindig tartsuk szem előtt! 

Csak úgy, mint a bor sajátosságait! Vannak olyan borok, amelyeket öblösebb pohárban érdemes felszolgálni, némelyiket dekantálni, levegőztetni kell, mielőtt belekortyolnánk. Ismerjük meg az italt, mielőtt a poharunkba töltenénk! Emellett az sem mindegy, hogy mi hogyan készülünk fel: ha például dohányoztunk az ízlelés előtt vagy valamilyen erős ízű élelmiszert ettünk, érdemes valamivel semlegesíteni a hatásukat.  

Mitől lesz jó egy bor? 

Ha a fenti szempontokat betartjuk, akkor máris néhány lépéssel közelebb kerülhettünk ahhoz, hogy egy igazán jó bort kóstolhassunk meg. De van egy rossz hírünk: az, hogy egy bor jó lesz-e vagy sem, már a készítésnél eldől. Azaz, mi lehet, hogy mindent megtettünk az előkészületekkel, a hatás mégsem lesz az igazi. De nézzük, mi minden számít, ha egy minőségi borról van szó! 

A szőlő 

A legelső dolog nem meglepő módon a szőlő minősége. Minden más termékre is igaz, hogy ha az alapanyag jó, akkor az már megelőlegezi a végeredmény kvalitásait is. A szőlőtőkékre – és arra, hogy milyen termést adnak – számtalan dolog hatással van. Ilyen például a borvidék klímája, az általános hőmérséklet, az, hogy mennyi nap éri a szemeket, illetve hogy milyen a talaj, amelybe ültették. Emellett az sem mindegy, hogy hogyan tartják a gyümölcsöket: sok helyen például megszabadítják a tőkéket a levelektől, hogy több nap érje a fürtöket.  

A feldolgozás 

Természetesen a feldolgozás metódusa is sokat nyom a latba. Már önmagában az is számít, hogy mikor szüretelik le a szőlőt, nem is beszélve arról, hogy hogyan. Vannak, akik a manuális, vannak, akik a mechanikus módszerre esküsznek. Az előbbi alapvetően lehetővé teszi, hogy jobb minőséget kapjunk, hiszen a gondos kezek a gépekkel szemben ki tudják válogatni a borgyártáshoz leginkább alkalmas, tökéletes szemeket

A készítés 

Természetesen maga a készítés sem utolsó rangú faktor. Ennek négy fő lépése van – a macerálás, az erjesztés, a kivonság és az érlelés –, amelyek mind-mind rengeteg figyelmet és még több szakértelmet igényelnek. Ezek során kerülnek a szőlő közé a különböző anyagok, például enzimek vagy éppen a cukor. 

Egyensúly 

Ahhoz, hogy egy bort jónak nevezhessünk, megfelelő arányban kell benne lennie négy faktornak: a savasságnak, a tanninoknak, az alkoholnak és az édességnek. Ha az egyik – vagy több - túlsúlyban van a többihez képest, az egykettőre elronthatja a bor harmóniáját és az egész általa nyújtott élményt. A savasság például túl élessé teszi a bort, a tanninoktól pedig túlságosan fanyar lesz az íze. A borkészítőknek tehát igazi egyensúlyozóbajnokokként kell eljárniuk, ha igazán finom italt szeretnének a hordóikba tölteni. 

Komplexitás 

Alapvető tény, hogy a minőségibb borok komplexebb ízvilággal rendelkeznek, mint az egyszerűbb társaik. Az ízprofiljuk számos réteget sorakoztat fel, amelyek egymás után bontakoznak ki a borkóstoló során. Ha igazán figyelmesek vagyunk, akkor mi magunk is megtapasztalhatjuk ezt az élményt! 

Végjáték 

A jobbfajta borok kóstolása során észrevehetünk egy nagyon kellemes, tartós, intenzív ízlecsengést. Azaz: nem csak akkor érezzük a kellemes ízkavalkádot, amikor éppen az szánkban forgatjuk a bort, hanem egy kicsivel még a lenyelés után is. Ha viszont belekortyolunk egy típusba, és szinte azonnal felszívódik az összes íz a szánkból, már tudhatjuk, hogy nem a legjobb minőséggel van dolgunk. 

Ízlés kérdése 

A fentiek alapján a következő borkóstolónkra már felkészülten érkezhetünk: tudni fogjuk, mi mindenre kell odafigyelnünk, hogy felismerjük a minőséget. Itt azonban fontos egy valamit kiemelni: a minőség nem mindig egyenlő a mi ízlésünkkel. Persze valószínűbb, hogy egy gondosan elkészített bor jobban fog ízleni, mint egy alsópolcos változat, de erre nincs garancia. A jó bor tehát elsősorban attól jó, hogy nekünk mi ízlik, milyen preferenciáink vannak, milyen íz ízlésvilágunk. Így ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül! 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.