PR Cikkek

Mitől lesz igazán jó egy bor? (x)

Címkék
bor

Létrehozva: 2022.09.26.

Mire gondolunk, amikor azt mondjuk, hogy a munkatársunk születésnapjára egy jó bort veszünk ajándékba? Vagy akkor, amikor egy üzenetet írunk a párunknak, mondván a vacsorához választottunk egy jó bort? Egy bornak annyiféle tulajdonsága van és olyan sokféle szempontból lehet megvizsgálni, hogy jogosan merül fel a kérdés: mitől lesz igazán jó egy bor?

Forrás: 123rf.com

Az előkészületek 

Mielőtt az alább felsorolt szempontok szerint hozzáfognánk végigkóstolni az otthonunkban fellelhető borokat, hogy eldöntsük jónak számítanak-e, fontos ismernünk a folyamat előkészületeit. Ha voltunk már profik által szervezett borkóstolón, jól tudhatjuk, hogy rengeteget számít például a felszolgált bor hőfoka. Mindegyik nedű esetében létezik egy ideális hőfok, amelyen igazán ki tudnak bontakozni az ízei és az aromái. Ezt mindig tartsuk szem előtt! 

Csak úgy, mint a bor sajátosságait! Vannak olyan borok, amelyeket öblösebb pohárban érdemes felszolgálni, némelyiket dekantálni, levegőztetni kell, mielőtt belekortyolnánk. Ismerjük meg az italt, mielőtt a poharunkba töltenénk! Emellett az sem mindegy, hogy mi hogyan készülünk fel: ha például dohányoztunk az ízlelés előtt vagy valamilyen erős ízű élelmiszert ettünk, érdemes valamivel semlegesíteni a hatásukat.  

Mitől lesz jó egy bor? 

Ha a fenti szempontokat betartjuk, akkor máris néhány lépéssel közelebb kerülhettünk ahhoz, hogy egy igazán jó bort kóstolhassunk meg. De van egy rossz hírünk: az, hogy egy bor jó lesz-e vagy sem, már a készítésnél eldől. Azaz, mi lehet, hogy mindent megtettünk az előkészületekkel, a hatás mégsem lesz az igazi. De nézzük, mi minden számít, ha egy minőségi borról van szó! 

A szőlő 

A legelső dolog nem meglepő módon a szőlő minősége. Minden más termékre is igaz, hogy ha az alapanyag jó, akkor az már megelőlegezi a végeredmény kvalitásait is. A szőlőtőkékre – és arra, hogy milyen termést adnak – számtalan dolog hatással van. Ilyen például a borvidék klímája, az általános hőmérséklet, az, hogy mennyi nap éri a szemeket, illetve hogy milyen a talaj, amelybe ültették. Emellett az sem mindegy, hogy hogyan tartják a gyümölcsöket: sok helyen például megszabadítják a tőkéket a levelektől, hogy több nap érje a fürtöket.  

A feldolgozás 

Természetesen a feldolgozás metódusa is sokat nyom a latba. Már önmagában az is számít, hogy mikor szüretelik le a szőlőt, nem is beszélve arról, hogy hogyan. Vannak, akik a manuális, vannak, akik a mechanikus módszerre esküsznek. Az előbbi alapvetően lehetővé teszi, hogy jobb minőséget kapjunk, hiszen a gondos kezek a gépekkel szemben ki tudják válogatni a borgyártáshoz leginkább alkalmas, tökéletes szemeket

A készítés 

Természetesen maga a készítés sem utolsó rangú faktor. Ennek négy fő lépése van – a macerálás, az erjesztés, a kivonság és az érlelés –, amelyek mind-mind rengeteg figyelmet és még több szakértelmet igényelnek. Ezek során kerülnek a szőlő közé a különböző anyagok, például enzimek vagy éppen a cukor. 

Egyensúly 

Ahhoz, hogy egy bort jónak nevezhessünk, megfelelő arányban kell benne lennie négy faktornak: a savasságnak, a tanninoknak, az alkoholnak és az édességnek. Ha az egyik – vagy több - túlsúlyban van a többihez képest, az egykettőre elronthatja a bor harmóniáját és az egész általa nyújtott élményt. A savasság például túl élessé teszi a bort, a tanninoktól pedig túlságosan fanyar lesz az íze. A borkészítőknek tehát igazi egyensúlyozóbajnokokként kell eljárniuk, ha igazán finom italt szeretnének a hordóikba tölteni. 

Komplexitás 

Alapvető tény, hogy a minőségibb borok komplexebb ízvilággal rendelkeznek, mint az egyszerűbb társaik. Az ízprofiljuk számos réteget sorakoztat fel, amelyek egymás után bontakoznak ki a borkóstoló során. Ha igazán figyelmesek vagyunk, akkor mi magunk is megtapasztalhatjuk ezt az élményt! 

Végjáték 

A jobbfajta borok kóstolása során észrevehetünk egy nagyon kellemes, tartós, intenzív ízlecsengést. Azaz: nem csak akkor érezzük a kellemes ízkavalkádot, amikor éppen az szánkban forgatjuk a bort, hanem egy kicsivel még a lenyelés után is. Ha viszont belekortyolunk egy típusba, és szinte azonnal felszívódik az összes íz a szánkból, már tudhatjuk, hogy nem a legjobb minőséggel van dolgunk. 

Ízlés kérdése 

A fentiek alapján a következő borkóstolónkra már felkészülten érkezhetünk: tudni fogjuk, mi mindenre kell odafigyelnünk, hogy felismerjük a minőséget. Itt azonban fontos egy valamit kiemelni: a minőség nem mindig egyenlő a mi ízlésünkkel. Persze valószínűbb, hogy egy gondosan elkészített bor jobban fog ízleni, mint egy alsópolcos változat, de erre nincs garancia. A jó bor tehát elsősorban attól jó, hogy nekünk mi ízlik, milyen preferenciáink vannak, milyen íz ízlésvilágunk. Így ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül! 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163065_auto_resized.jpg
origo.hu

Mindig különlegesnek érezte magát a Next Top Model Hungary egyik legmegosztóbb szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714071918
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714071918
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162975_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Iszak Eszter megmutatta: már ennyire gömbölyödik a pocakja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zzpfRNBo9hCR4S0Zl-4qtRlqu23KlgIrFGOzpHdSBSQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.jpg
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/aaBB8Vj1S-zPQE64F5myYQM7cG5Ev9lLwrjvgqeW4u8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwOTQ4MzFhN2ZlNTQyMThiYWI1MjJiYzgzOWY3ZTc0.jpg
PR Cikkek

Fedezze fel a ragyogó mosoly lehetőségeit! (x)