PR Cikkek

Miért érdemes félévente meglátogatni a fogorvost panaszok nélkül is? (x)

Címkék
fogorvos

Létrehozva: 2022.09.01.

A fogak megbetegedéstől, a fogorvosi beavatkozásoktól szinte mindenki tart. Azonban nemcsak a fogorvosi szék elkerülése miatt érdemes fogaink egészségére odafigyelni: ahhoz, hogy a mosolyunk szép és ragyogó legyen, szintén ép fogakra van szükség. Kellő odafigyeléssel megőrizhetjük fogaink szépségét és elkerülhetjük a kellemetlen fogorvosi beavatkozásokat, mint amilyen a gyökérkezelés vagy a foghúzás.

Forrás: 123rf.com

Az egészséges fogak alapjai 

Az ép fogakat és a fogbetegségekre való hajlamot egyaránt örökölhetjük felmenőinktől. Azonban sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a fogaink egészségét, mosolyunk ragyogását. Az első és legfontosabb, hogy naponta kellő odafigyeléssel mossunk fogat és tegyünk meg mindent a megfelelő szájhigiéniáért. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a szájápolás nem csak a fogaink rágófelületének sikálásából áll. A fogak külső és belső oldalát, az ínyt, a fogközöket és a nyelvet is tisztítani kell. 

A fogmosás tartson legalább két percig és minden fogfelületre terjedjen ki. A fogkefe sörtéinek körkörös mozgásával a fogra rakódott lepedéket fellazítjuk, majd seprő mozdulatokkal tudjuk hatékonyan eltávolítani. A fogak között is maradhat ételmaradék, amelyben könnyebben megtelepednek a baktériumok. Ezeket a területeket fogselyem használatával tarthatjuk tisztán. A nyelven lévő szennyeződések eltávolításához a fogkefénket is használhatjuk, de létezik külön erre a célra használható nyelvkaparó is. 

Sajnos a legalaposabb tisztítás mellett is kialakulhat a fog felületén fogkő vagy kisebb lyukak. Ezért ne csak akkor látogassuk meg fogorvosunkat, ha már érezzük, hogy baj van, hanem iktassunk be félévente rendszeres szűrővizsgálatokat is! 

Miért érdemes félévente meglátogatni a fogorvost? 

A fogra lerakódó lepedék idővel fogkővé szilárdul, amit már nem lehet eltávolítani fogkefével. A porózus szerkezetében könnyen megtapadnak az ételmaradékok, amely kiváló táptalaja a baktériumoknak. A kórokozók által termelt savak pedig károsítják a fogzománcot, amely a fog kilyukadását eredményezheti. Jobb tehát elejét venni a káros folyamatoknak. Javasolt félévente professzionális fogkő-eltávolítást kérni a fogorvostól. A modern, ultrahangos készülékek nemcsak a fogak felszínéről, hanem a fogközökből és a fognyakról is eltávolítják a lerakódásokat. 

A fogkő-eltávolítást érdemes összekötni fogászati szűrővizsgálatokkal is. A szakember kiszűrhet olyan elváltozásokat, amelyek hosszú távon komolyabb problémákhoz vezethetnek. Az ínygyulladás nem mindig okoz fájdalmas tüneteket, fájdalmat, de az íny visszahúzódását, és ezáltal akár a fog elvesztését is előidézheti. A fogak implantátummal vagy híddal történő pótlása pedig igencsak drága eljárás, de a fogorvos még idejében felhívhatja a figyelmet az ínygyulladásra és a parodontózisra. Így szájhigiéniai tanácsokkal vagy a különböző eljárásokkal időben kezelheti a problémát. 

A kisebb felszíni lyukak sem okoznak fogfájást, amíg el nem érik a fogbelet. Időben felfedezve a problémát, a kezelést megúszhatjuk egy egyszerűbb fogtöméssel. Súlyosabb esetben a begyulladt fog gyökérkezelést igényel. A gyökérkezelés során eltávolítják a fogakban lévő idegszövetet és az ereket. Majd a feltárt gyökércsatornákat kitisztítják az elszaporodott kórokozóktól. A gyökérkezelés hosszadalmas, több alkalmat igénylő beavatkozás. Érdemes tehát elkerülni az ezzel járó kellemetlenségeket és anyagi kiadásokat. 

A modern fogdiagnosztikai eszközökkel kiszűrhetőek olyan szabad szemmel nem látható problémák, mint a különböző fogászati ciszták, vagy a kialakuló fogszuvasodás. Tehát ha rendszeresen járunk fogorvoshoz, még a kínzó fájdalmak kialakulása előtt kezelhetőek a fogászati problémák.  

Miért lesz kedvünk elmenni? 

A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatok és a fogkő eltávolítása tehát kifejezetten fontosak. Ne várjuk meg, amíg komolyabb problémánk lesz, ha nincs semmilyen panaszunk, akkor is rendszeresen keressük fel a fogorvost! Ne féljünk attól, hogy neheztelni fog, amiért látszólag minden ok nélkül felkeressük. Sőt, a fogorvosok nagy része fel is hívja a figyelmet a gyakori vizsgálatok fontosságára. 

És hogy mi hozhatja meg még a kedvünket a rendszeres vizsgálatokhoz? Nos, a megfelelő szakember. Kérdezősködjünk ismerősök között vagy böngésszünk internetes fórumokat, ajánlásokat, hogy találjunk egy jó orvost, akihez szívesen visszalátogatunk. Miután kialakult a bizalom, már nem szorongva fogunk visszaülni a fogorvosi székbe. Ha pedig a személyes összhang is kialakul a fogorvossal, akkor olyan lesz a félévenkénti szűrővizsgálat, mintha egy barátunkat látogatnánk meg – mindeközben a fogaink egészségéért is sokat teszünk. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187030_auto_resized.jpg
origo.hu

Őrült meglepetések az F1-es Miami Nagydíj sprintidőmérőjén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27735_resized.jpg?avcount=1714818010
origo.hu

Brutális képek a háború pokláról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lebuktak: nem akárkivel melegedett össze a TV2 műsorvezetője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186639_auto_resized.jpg
vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176529_auto_resized.jpg
ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27736_resized.jpg?avcount=1714818010
origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187503_auto_resized.jpg
borsonline.hu

16 hónapon keresztül küzdöttek az édesanya életéért, aki egy egyszerű megfázással fordult orvoshoz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-QOHEGhzQJLxwbobl6_dg-Jmb13ToljY2S2y-6aSLDQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3Y2EyYTk2OWYwNDRhYWM5MzIxMGJjYTljNzRmOTY5.jpg
PR Cikkek

Mennyit számít az első benyomás valójában egy állásinterjún? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)