PR Cikkek

Ha házhoz rendelsz, károsítod a környezetet? 5 tény, amit még nem tudtál a fenntartható logisztikáról (x)

Bors

Létrehozva: 2021.11.26.

Egyre több ember ismeri fel azt, hogy saját egészsége mellett a környezetre és a természetre is vigyázni kell. Ennek köszönhetően tudatosabban keresik a környezetbarát termékeket és a fenntarthatósági elveket figyelemben tartó vállalkozások termékeit és szolgáltatásait. A bioélelmiszerek, az energiatakarékos háztartási eszközök és a környezetbarát gazdálkodás mellett a logisztika sem maradhat ki a sorból. Most megtudhatod, mit is jelent a zöld logisztika!

Forrás: Freepik

Hogyan változott a logisztika az elmúlt években?

A pandémiás helyzet a logisztikai folyamatokra is rányomta a bélyegét. A korlátozások és időszakos bezárások miatt egyes nyersanyagok és alapanyagok ellátásában keletkezett hiány, ami természetesen hatással volt a nemzetközi árufuvarozás mértékére. Emellett megnövekedett a belföldi áruszállításra való igény is.

Az otthoni munkavégzés és a közösségi helyektől való tartózkodás felpörgette az online vásárlásokat és ezáltal a házhozszállításra való igényt is. Ez persze a fuvarozó cégeket is kihívás elé állította. A belföldi vagy a városon belüli fuvarozás pedig egyszerűbben megoldható kisteherautókkal, személygépkocsikkal vagy robogókkal. Így a járműpark bővítése vagy átalakítása is fontossá vált, hogy a cégek lépést tudjanak tartani a kialakult új trendekkel.

5 tény a fenntartható logisztikáról

A fenntarthatóság a logisztikának is érdeke, hiszen ezek a megoldások sokkal költséghatékonyabbak is lehetnek. Kevesebb károsanyag-kibocsátással, illetve kevesebb hulladék keletkezésével kell számolni.

1.A környezettudatos cégek korszerű járműparkkal rendelkeznek

A zöld logisztika alapelve, hogy a cégek igyekeznek olyan gépjárműveket használni, amelyek szén-dioxid kibocsátása alacsonyabb az átlagosnál. Éppen emiatt részesítik előnyben a hibrid vagy elektromos meghajtású járműveket.

2.A szállítmányozási folyamatok optimalizálása elengedhetetlen a sikerhez

Rengeteg időt és üzemanyagot lehet megspórolni a megfelelő logisztikai tervezéssel. A rövidebb szállítási útvonalak kevesebb károsanyag-kibocsátással és energiafelhasználással járnak. A kihasználatlan raktérkapacitások bérbeadásával pedig egyrészt csökkenthető a járműforgalom, másrészt extra profit is elérhető a cégek számára.

3.Rendkívül fontos a környezetkímélő csomagolás

A csomagolás tekintetében is rengeteg lehetőség van a fenntarthatóság növelésére. Egyrészt a felesleges csomagolás elhagyásával növelhető a raktér kapacitása, ezáltal a szállítás hatékonysága is. A zöld logisztika emellett előnyben részesíti a környezetkímélő és az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, így a hulladékkezelés költségei is csökkennek.

4.Számítanak az ökológiai minősítések

Egy zöld logisztikát követő cég érdeke, hogy a megrendelői, vásárlói felé hivatalosan is igazolni tudja ezen előnyeit. A megfelelő minősítéseket és tanúsítványokat a zöld logisztikai cégek elérhetővé teszik ügyfeleik számára is, hogy azok tudatosabban választhassanak a fenntartható szolgáltatások közül.

5.A házhozszállítás környezetkárosító hatása összetett kérdés

Arra a kérdésre, hogy a házhozszállítás valóban rombolja-e a környezetet, nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni. Persze nyilvánvaló, hogy ha házhoz rendelsz valamilyen terméket vagy ételt, az plusz energiával és károsanyag-kibocsátással, illetve hulladékkal jár. Azonban könnyen elképzelhető, hogy sokkal több környezeti terhelést jelent az, ha saját autóba pattanva indulsz vásárolni. Hiszen egy optimálisan megtervezett útvonalon történő és újrahasznosított csomagolóanyagokat használó zöld logisztika elveit szem előtt tartó fuvarozó cég lehet, hogy kevésbé környezetszennyező.

Mindig érdemes tehát mérlegelned, hogy mikor hasznos az, ha házhoz rendelsz, és mikor környezetbarátabb megoldás, ha magad szerzed be a kívánt termékeket.

A fenntarthatóság és az ökológiai tudatosság egyre inkább bekerül a köztudatba és az emberek mindennapjaiba. A tudatos fogyasztó előnyben részesíti azokat a termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat, amelyek a környezettudatosság felé mutatnak. A fuvarozással foglalkozó vállalatoknak tehát érdekük is, hogy kövessék a zöld logisztika elveit, ezzel is megerősítve az ügyfeleik bizalmát cégük iránt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184552_auto_resized.jpg
origo.hu

Mindenki ezen a lengyel falun ámul - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27705_resized.jpg?avcount=1714737012
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184139_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183912_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182357_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin hercegné fotót posztolt Sarolta hercegnő kilencedik születésnapjára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27708_resized.jpg?avcount=1714737012
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183669_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Budapestiek, figyelem! Péntektől hatalmas káosz várható a fővárosi tömegközlekedésben, mutatjuk, hol zárják le az utakat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714737012
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-QOHEGhzQJLxwbobl6_dg-Jmb13ToljY2S2y-6aSLDQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3Y2EyYTk2OWYwNDRhYWM5MzIxMGJjYTljNzRmOTY5.jpg
PR Cikkek

Mennyit számít az első benyomás valójában egy állásinterjún? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)