Egy amerikai orvos komoly figyelmeztetést fogalmazott meg azoknak, akik nem tisztítják rendszeresen az újratölthető vizespalackjukat. A kulacsok a 2010-es években robbantak be a köztudatba – köszönhetően a közösségi média hatásának. Környezetbarátabbak, mint az egyszer használatos társaik, de ami talán még fontosabb: divatcikké váltak. Egyesek akár 45 dollárt (több mint 16 ezer forintot!) is kifizetnek egy letisztult, trendi kulacsért. Igen, sokáig hidegen tartja a napi 1,8 liter vizet – de ha nem tisztítod rendszeresen, akár meg is betegíthet.
A Los Angeles-i orvos, Dr. Myro Figura a TikTokon hívta fel a figyelmet a helyzet undorító realitására. Egy szimulációs videóra reagált, amely bemutatta, hogyan válhatnak a kedvenc kulacsaink a baktériumok igazi „melegágyává”. Dr. Figura hangsúlyozta, milyen fontos, hogy minden egyes használat után tisztítsuk meg az ivópalackunkat. Egy Water Filter Guru nevű tanulmányt is idézett, amely megdöbbentő eredményt hozott: egy újratölthető kulacs akár 40 ezerszer több baktériumot tartalmazhat, mint egy vécéülőke.
A baktériumok mennyisége függ a kulacs típusától is. A szívószálas verziókban 14-szer annyi baktérium lehet, mint egy kutyatálban, míg a csőrös változatok háromszor szennyezettebbek, mint egy konyhai mosogató.
Dr. Figura így magyarázta - A kulacsok teteje különösen problémás – ott szeretnek igazán elszaporodni a baktériumok.
Azt is hozzátette, hogy a szennyezett palack akut megbetegedéseket is okozhat, de hosszú távon a penész és a biofilm krónikus betegségekhez is vezethet.
De mielőtt kidobnád a drága H₂O-palackod, van megoldás – a helyes tisztítás.
Dr. Figura szerint a legjobb, ha minden használat után meleg, mosogatószeres vízzel alaposan átsikálod a kulacsot. Igen, minden egyes alkalommal – nem hetente, nem „amikor eszedbe jut”. Ezután hagyd teljesen levegőn megszáradni, mielőtt visszacsavarod a tetejét. Fontos: a tetőt is alaposan tisztítsd ki – különös figyelemmel a menetekre, a csőrökre és a gumitömítésekre, mert ezek a helyek a baktériumok kedvenc búvóhelyei.
A havi alapos tisztításhoz ecetet vagy szódabikarbónát ajánl. Töltsd meg a kulacs felét egy rész fehér ecet és egy rész meleg víz keverékével, hagyd állni 15 percig, majd öblítsd ki alaposan. Vagy használj két evőkanál szódabikarbónát, hasonló módon. Ha a kulacs anyaga bírja, mosogatógépben is tisztíthatod – de mindig ellenőrizd előtte, hogy alkalmas-e rá.
A tisztítás tehát fontos. Nem csak higiénikus, az ízek is erősebbek lesznek, de a legfontosabb, hogy az egészségünket őrizzük meg vele. Az pedig a legfontosabb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.