
Van egy hely az Atlanti-óceán közepén, ahol a levegőben fűszernövények és só illata keveredik, ahol a hegyek olyan hirtelen törnek az ég felé, mintha egyetlen lökéssel emelte volna fel őket a tenger. Madeira nem hivalkodik. Nincs óriási strandélete, nem törnek rá turistahordák, mégis minden egyes szikla, ösvény és utcasarok azt suttogja: maradj még egy kicsit.
Ez a portugál sziget – alig 740 km² – valójában egy vulkáni kiemelkedés, amely a XV. században került portugál fennhatóság alá. A felfedezők és gyarmatosítók útjába eső Madeira hamar kereskedelmi csomópont lett, a XIX. századra pedig már európai arisztokraták menedéke, akik a gyógyító klíma és a buja táj miatt özönlöttek ide. Ezen az apró földdarabon összeolvadt a történelem és a természet – és ez a különleges ötvözet mindmáig érezhető.
A legtöbben a fővárosban, Funchalban kezdik a kalandot. A város neve „édesköményt” jelent – nem véletlen, az illata ma is ott van a levegőben. A belváros kanyargós utcái macskakövesek, az épületek portugál koloniális stílusban épültek, színesre festett faablakokkal, az erkélyeken leanderek és muskátlik hajolnak a járókelők fölé.
A Mercado dos Lavradores piacán a gyümölcsárusok egzotikus termékeket kínálnak – maracuját, tüskés körtét, cukoralmát –, kicsit odébb kardhalak sorakoznak, egyikük-másikuk még mozdul is. Ha ellátogatsz ide, garantált, hogy pár euróval könnyebb és egy marék banánnal nehezebb leszel, mire kiérsz.
Innen pár perc séta a Santa Maria utca, ahol a házak kapuit művészek díszítették – egyik ajtón kék madarak röppennek fel, a másikon szürreális arc mosolyog. A tengerparton magasodó São Tiago erőd napsárga tömbje a múlt történeteit meséli. A kilátás lenyűgöző, a belépés 2.50 €, vagyis nagyjából 950 Ft (bár jelenleg átmenetileg zárva van).
Madeira igazi lelkét azonban a hegyekben találod. Madeira nem a strandok paradicsoma, hanem a túrázóké. A Pico do Arieiro – 1818 méteres magasságával – már önmagában is lenyűgöző, de a csúcsról induló ösvény a Pico Ruivóig (1862 m) vezet, keresztül alagutakon, páraködbe vesző sziklapárkányokon, ahol csak a madarak kísérik az embert. A túra szinte szakrális élmény, nem igényel hegymászótudást, de jó állóképességet igen. A túra díja szervezőtől és típustól függ, de nagyjából 60 € (23 000 Ft) körül mozog.
A hegyekből a levadák, azaz vízelvezető csatornák mentén futó ösvények kínálnak különleges sétákat. A Levada do Rei vagy a Caldeirão Verde túra buja babérerdőkön át vezet, ahol zuhatagok, mohával szőtt sziklák és madárdal között lépdel az ember.
Ha mégis vizekre vágyunk, irány az északi part! A Porto Moniz vulkáni medencéi a természet ékkövei – a fekete lávakövek között kékeszöld víz csillog, a hullámok pedig lágyan ostromolják a sziklafalat. A belépés ingyenes, csak a napernyőért és a vágyott, jól eső fagyi szünetért kell fizetni. A közeli Seixal fekete homokos strandja is lenyűgöző, ahol a víz hűvös, de kristálytiszta, a háttérben pedig vízesések zúdulnak alá a hegyoldalról.
Santana faluban még mindig állnak a hagyományos „A-alakú” nádfedeles házak, mintha csak a Grimm-mesék díszletei lennének. A kunyhók egy része ma már bemutatóhely. A közeli Queimadas park szintén csodás, zöldellő vidék, ahol különleges levadák és botanikai ritkaságok várják az utazót.
A São Vicente barlangjai vulkáni eredetű lávacsatornák, ahol egy látogatóközpont interaktív módon magyarázza el Madeira geológiai múltját. A belépő €8 (~3000 Ft), de minden cent megéri.
A tenger errefelé nem csak háttér. Madeira partjairól rendszeresen indulnak delfin- és bálnales hajók, amelyeken a nyílt óceánon, 2-3 órás út alatt nem ritka a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek látványa. Egy ilyen túra ára: €45–64 (~17 100–24 300 Ft) – a naplementében csillogó vízen ringatózni pedig életre szóló élmény.
A gasztronómia Madeirán is meglepő és különleges. A legismertebb helyi fogás az espada com banana – fekete kardhal sült banánnal. Furcsának tűnik, de az édes és sós ízek keveredése tökéletes egyensúlyt teremt. Ha egy középkategóriás étteremben kóstold, az ár kb. €14 (~5300 Ft).
Másik helyi klasszikus az espetada – babérággal tűzdelt marhahús nyárson, forró parázson grillezve, házi kenyérrel tálalva (kb. €18 / adag (~6800 Ft)). Italnak kötelező a poncha: rum, citrom, méz – ütős és addiktív (kb. €3–5 (~1100–1900 Ft)).
Desszertnek választhatunk bolo de mel-t (mézes sütemény dióval) vagy egyszerűen csak friss maracuját majszoljunk el egy kávé mellé.
Portugália gyöngyszeme, Madeira nem harsány, nem tolakodó – de ha egyszer megérint, többé nem ereszt. Lélegzetelállító természete, melegszívű emberei és különleges ízei egy életre belopják magukat az utazó szívébe. Ha pihenni akarsz – itt a helyed. Ha felfedezni – még inkább. Madeira mindenből ad – pont annyit, amennyire szükséged van.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.