Hosszú életet szeretnénk? Kevés kalória a kulcsszó

kalória
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 20. 15:22
Minden nappal kicsit kevesebbet?

Minden nappal kicsit kevesebbet?

Ha csupán csak egy falattal kevesebbet teszünk minden nap a tányérunkra, azzal az előzetes kutatási eredmények szerint máris hozzájárulunk a hosszú élethez.

A hatékonyságért célszerűbb mindig kisebb lépésekben haladni, de azok biztosak legyenek – így van ez az evéssel is.

Egy előzetes kutatás szerint ha csak egy kicsivel kerül kevesebb étel a tányérunkra minden nap, már hosszabb lehet az életünk.

A kisméretű klinikai tanulmány szerint azok az emberek, akik kalória-bevitelüket 15 százalékkal csökkentették 2 év alatt, jelentős javulást tapasztaltak anyagcseréjük terén, ahogyan a biomarkereik is javultak, melyek a lassúbb öregedéssel függnek össze, ezzel együtt a hosszú élettel – mondta el Leanne Redman vezető kutató, a Los Angeles-i Baton Rouge Penningtion Bioegészségügyi Központ professzor asszisztense.

Az alanyoknak alacsonyabb lett a testhőmérséklete, a vércukra, az inzulin szintje, s a hormonok terén és jelentős csökkenést tapasztaltak, melyek mérsékelik az anyagcserét. Azt pedig már korábbról tudják, hogy azoknál figyelhető ez meg, akikre a hosszú élet jellemző.

alacsonyabb kalória-bevitelt és a hosszú életet – ám ez az első klinikai kísérlet, amely megpróbálta ugyanezt bizonyítani az emAz öregedési tanulmányok állatkísérletekben összefüggésbe hozták egymással azbereknél is – hangsúlyozta Rozalyn Anderson, az American Federation for Aging Research szakértője, illetve a Wisconsini Egyetem Közegészségügyi Iskolájának professzor asszisztense.

A kutatás eredménye teljesen összhangban van azzal, amit a majomkísérleteknél tapasztaltak.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány során Redman csapata 34 egészséges embert kért meg – átlagosan 40 éveseket -, hogy kövessenek a kalória tekintetében szigorúbb diétát két éven át. Napi kalória-bevitelüket 25 százalékkal akarták lecsökkenteni úgy, hogy három különféle módszert használtak – egészséges étrend formájában. Hogy melyiket választják, azt a résztvevőkre bízták.

„Maguktól is elérték a 15 százalékos csökkenést kalória-bevitelükben, 2 esztendő alatt, ami igencsak figyelemreméltó” – fogalmazott Leanne Redman.

Átlagosan a csapat tagjai 9 kilót veszítettek ez idő alatt, nagyrészét az első évben. Ez úgy is igaz volt, hogy többségük normál súllyal kezdte a tanulmányt, s csak néhányan voltak kissé túlsúlyosak.

A tesztek az anyagcsere és a testfolyamatok terén is változást mutattak – ami egybecsengett az állatkísérletek eredményével, vagyis a hosszú élethez volt köthető. A résztvevőknél az oxidatív stresszszintje is mérséklődött, az anyagcsere csökkenésével együtt.

Mindez támogatva azt az ellentmondásos teóriát is, amely összefüggésbe hozza egymással a gyorsabban működő anyagcserét és a megnövekedett oxidatív stresszt a gyorsabb öregedés tekintetében.

Fotó: 123rf.com

„Amikor energiát termelünk, az anyagcserénknek melléktermékei vannak, melyek neve oxigéngyök. Ezek felhalmozódnak a testben és sejt-, valamint szövetkárosodást okoznak” – magyarázta Redman. Az ilyen károsodások járulnak hozzá a gyorsabb öregedéshez és az olyan betegségekhez, mint a rák.

Anderson ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy az oxidatív stressz által okozott károsodásnak lenne hatása a hosszú életre. Véleménye szerint az alacsonyabb kalória-bevitel a testet arra készteti, hogy az energiát hatékonyabban használja, s ebből az öregedést tekintve profitál a szervezet.

A kalória-bevitel csökkentésével mindenesetre nem is igazán a súlyvesztés a cél, hanem az, hogy fenntartsuk az alacsonyabb kalóriafogyasztást.

A tanulmányt a Cell Metabolism szaklap közölte.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.