Krémes maszlag és gyümölcsös sajttorta mandulával
Bár az ünnepek alatt a hagyományos karácsonyi sütemények fogynak szép számmal, napjainkban tökéletes meglepetést lehet okozni a szokványostól kicsit eltérő édességekkel is.
A hagyományos karácsonyi sütemények mellett a reformétkezés nevében érdemes kipróbálni néhány különleges újdonságot is. Íme két olyan sütemény, amely eltér a szokványostól, de tökéletesen átadja az ünnepi hangulatot és ízeket.
Hozzávalók: 540 ml juharszirup; 45 ml (3 evőkanál) sótlan vaj; 250 ml krém; 5 ml (1 teáskanál) vanília kivonat; 10 sós perecke; 190 ml (3/4 csésze) étcsokoládé; 125 ml (fél csésze) szárított áfonya; 125 ml (fél csésze) pisztácia, összevágva.
Egy nagyobb méretű serpenyőben forraljuk fel a vajat és a juharszirupot – 5 percig. Keverjük bele a krémet és folytassuk a főzést, amíg a cukor hőmérő el nem éri a 118 fokot. Vajazzunk ki egy sütőtepsit és tegyük félre.
A keveréket vegyük le a tűzről és tegyük 5 percre félre. Ezután verjük fel habverővel, míg kellően sűrűvé nem válik. Öntsük a mixet a tepsibe és hagyjuk 2 percig hűlni, mielőtt a felszínére rárakjuk a pereceket, a csokit, az áfonyát és a pisztáciát.
Vágjuk négyzetekre, anélkül, hogy eltávolítanánk a serpenyőből és hagyjuk hűlni 2-3 óráig.
Ha egyszer a krémes maszlag lehűlt, fel lehet darabolni a korábbi csíkok mentén a süteményt.
Hozzávalók:
A mandulás részéhez: fél csésze mandula összevágva; ¾ csésze kicsit megfőtt hengerelt zab; negyed csésze cukor; negyed csésze olvasztott vaj.
A sajtos töltelékhez: 250 gramm krémsajt, szobahőmérsékleten; negyed csésze juharszirup.
Gyümölcs töltelék: 1 doboz friss málna vagy eper; 2 mandarin, meghámozva és darabokra szedve; gránátalma magok; friss menta levelek, összezúzva; 190 ml juharszirup.
Először készítsük el a mandulás alapot. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük bele középre a sütőtepsit.
Egy tálban vegyítsük össze a száraz összetevőket. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük, amíg kissé nedvessé válik és az ujjhoz tapad. Terítsük szét a sütőlapon.
Süssük a sütő középső részén 10 percig, vagy amíg a kéreg kellően barna nem lesz. Hűtsük le a rácson és törjük több darabra, ha szükséges.
Készítsük el a sajt tölteléket. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a sajtot és a juharszirupot, az egyenletes, homogén keverék érdekében.
Végül keverjünk össze minden összetevőt.
Az üveg aljára terítsük a gyümölcsöt, majd töltsük fel a sajtos mixszel és végül kerüljön a tetejére a kéreg!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.