Nem kell, hogy a konyhai tevékenység csak rutinszerű feladatokból álljon, egy kis szépség becsempészésével még a századik keksz elkészítése is könnyebben megy.
Adjuk hozzá a lisztet és robotgép segítségével vagy gyors kézmozdulatokkal gyúrjunk belőle egynemű tésztát.
Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe min. 1-2 órára.
Vegyük ki a hűtőből a nyers tésztát.
Alaposan liszteztezett felületen nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagra a tésztát és erőteljes mozdulatokkal mintázzuk meg sütipecséttel vagy mintás nyújtófával.
Sütőpapírral béleljünk ki két sütőlemezt, helyezzük rá a kekszeket és tegyük vissza 10 percre a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
Vegyük elő a sütőlemezeket a hűtőből és tegyük be sülni a kekszeket.
Süssük készre őket 20 perc alatt, amíg éppen világosra nem sülnek.
Megjegyzés
Ajánlatos több adagban nyújtani a tésztát, mert kisebb darabbal könnyebb dolgozni. Ha nincs sós vajunk, a nyers tésztához adjunk kb. egy kiskanál finom szemcsés sót. Sótlan vajjal készítve kiváló alaptésztát kapunk, amelyet bátran variálhatunk aromás őrölt fűszerekkel: vanília, fahéj, kardamom, gyömbér, fahéj... Gasztroajándéknak tökéletes csokis kekszet is készíthetünk belőlük egyszerűen: a kekszek nem mintás felét mártsuk vízgőz felett olvasztott, kevés étolajjal kevert csokoládéba és sütőpapíron hagyjuk megszáradni.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.