Az ultrafeldolgozott élelmiszerekért nincsenek túlságosan oda mostanában, miután összefüggésbe hozhatók az elhízással, szívbetegséggel, rákkal, és a kettes típusú cukorbetegséggel is. Egy mostani kutatás azt is kimutatta, hogy aggasztó mennyiségű mikroműanyag is található bennük, amely rettentően káros lehet a légzőrendszernek, a szaporítószerveknek, illetve a mentális egészségnek is.
"Az orvosok és a dietetikusok vonakodnak alternatív proteint, vagy mesterséges húst javasolni a pácienseknek, mert azok még mindig ultrafeldolgozottnak minősülnek" - mondta a táplálkozási kutató, Roberta Alessandrini.
"Habár még mindig óvatosan választjuk ezeket a lehetőségeket, ezek az ételek segíthetnek egy sokkal vegetariánusabb étrend kialakításában, amely a világon minden embernek előnyös" - tette hozzá.
Néhány olyan opció, mint az úgynevezett "Impossible Burger", vagy a "Beyond Burger" is lehetnek egészségtudatos megoldások.“Meg kell változnia a közbeszédnek az ultrafeldolgozott élelmiszerekről, mert azoktól már soha nem szabadulunk” - mondta Joy Bauer, dietetikus. Hozzátette: "helyre kell tenni ezeknek az élelmiszereknek a szerepét, mert sokan közülük nagyon sok szuper egészséges, és segíthet megváltoztatni az életünket egy pozitívabb irányba."
Ami még kevésbé vonzóvá teszi a növényi alapú húsokat, hogy
általában sokkal több nátriumot tartalmaznak, mint mondjuk a marhahús - nem mintha számítana, miután ember nincs, aki ne sózná meg a húst evés előtt.
Viszont pont ugyanannyi protein van bennük, de sokkal több étkezési rost, ami a rendes húsban nincs. Továbbá sokkal kevesebb telített zsírsav, ezáltal sokkal kevesebb kalória - írja a New Yorks Post.
De mi a hátulütője? Csupán kicsit több benne a só és a cukor. Ennyi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.