Süketsége miatt tette le a gitárt Szörényi Szabolcs

Bécsben ünnepelte hetvenötödik születésnapját a legendás Fonográf együttes basszusgitárosa. Felesége, Rosta Mária lepte meg a kirándulással a zenészt, aki hat esztendeje, mióta jobb fülére teljesen megsüketült, jóformán ki sem lép otthonról. 

Bécsben ünnepelte hetvenötödik születésnapját a legendás Fonográf együttes basszusgitárosa. Felesége, Rosta Mária lepte meg a kirándulással a zenészt, aki hat esztendeje, mióta jobb fülére teljesen megsüketült, jóformán ki sem lép otthonról. 

Nyugdíjasként, teljes nyugalomban tölti napjait a művész, még a városba sem megy be szívesen. Otthon, a családi ház kertjében ol­vas, vagy ha hű­vösebbre fordul az idő, a szobában zenét hallgat. Nem vágyik a nyüzsgésbe, kerüli az embereket, és a hangszerét sem veszi elő már.

– Legutóbb, és szerintem utoljára, a februári Fo­nográf-koncerten fogtam gitárt a kezembe, bevallom na­gyon sokat kivett belőlem a fellépés. Kevesen tudják, illetve talán csak a banda tagjai, hogy a normálishoz képest egy hanggal lejjebb játszottam a nótákat. El is döntöttem, többé nem lépek színpadra, süketen nem lehet zenélni. Pedig a zene az életem, és biztosan hiányoznak majd a srácok is.

Szörényi Leventével (jobbról) és Bródy Jánossal – hiányozni fognak © Bors

Sokan azt gondolnánk, hogy a zenész, aki a hatvanas évek, a legendás Illés korszaka óta aktívan muzsikált, a koncertek hangterhelése, a hangosítás miatt vesztette el a hallását, pedig nem ez volt az ok.

– Nem, úgynevezett orvosi sü­ketségem van, amit már ennyi idő, hat év után gyógyítani sem lehet – árulta el Szabolcs, aki feleségével kihasználta a ritka alkalmat, hogy együtt végre ki­mozdultak otthonról, és persze a Kossuth-díjas zenész születésnapját is megünnepelték. Rengeteget sétáltak, újra rácsodálkoztak a kirakatokra, hiszen nem is emlékeztek arra, hány esztendő telt el azóta, hogy külföldön jártak.

Teljes nyugalomban, főként olvasással telnek otthon a napjai © Bors

– Jókat és sokat ettünk, és természetesen többször is koccintottunk az egészségemre. Kicsit be is rúgtunk – mesélte Szabolcs –, de gondolom, ez belefér egy születésnapi ünneplésbe. Most már sietünk haza, nagyon vá­gyom egy kis nyugalomra.

Pedig a bulizásnak még nincs vége, ugyanis a Szörényi család a hét végén újra összejön. Tízen ülik majd körül az asztalt, hi­szen a teljes Szörényi-klán tiszteletét teszi Szabolcséknál. Ott lesz Levente és a fia, Örs, Szabolcsék két lánya és persze a négy lányunoka.

A hatvanas években, az Illésben lett országosan ismert. Ma már nem zenél © Bors, Fortepan