Szerződés

Vége Xavér rémálmának, épül az orgonája

Zs.

2023. március 28. kedd 21:30

A világ egyik legnevesebb orgonaművésze, Varnus Xavér vasárnap délután robbantotta a botrányt: rengeteg pénzzel átverte őt egy orgonaépítő, akivel az újonnan vásárolt mezőlaki templom hangszeréről állapodott meg. Az ügyben alig egy nap alatt nagy fordulat következett be, a virtuálisan egymás arcába vágott szerződések jobb belátásra bírták a feleket.

Varnus Xavér ritkán fordul a nyilvánossághoz, a vitás ügyeit szereti négyszemközt intézni. A sziporkázó humoráról és kivételes intelligenciájáról is ismert orgonaművésznek ugyanis nem kell támogatás ahhoz, hogy szóban megsemmisítse a vitapartnerét, pláne nem a teljesítmény nélküli szereplés, amitől egyébként is irtózik. Múlt vasárnap mégis úgy döntött, hogy a nyilvánossághoz fordul egy olyan ügyben, ami nem csak anyagilag, de érzelmileg is nagy károkat okozott neki: a mezőlaki templomba álmodott orgonája körül alakult ki kalamajka. 

Varnus Xaver
Varnus Xavér tulajdona a mezőlaki templom Fotó: Xaver Varnus 

Varnus Xavér 2022 végén vásárolta meg a mezőlaki templomot, illetve azt a romos épületet, ami egykoron szebb napokat látott. Az orgonaművész számára egy percig sem volt kérdés, hogy a küszöbtől a tetőig minden négyzetcentimétert fel kell újítani, beleértve a "templom lelkét" az orgonát is. A hatalmas méretű hangszert, amely közel hozza az embert és Istent. Az orgonát egy németországi helyszínről hozatta Magyarországra, a megbízott szakinak a szállításon kívül az volt a dolga, hogy itthon összeszerelje és be is hangolja azt. 

 

Kevesellte a pénzt 

A felújítás addig jól is haladt, amíg el nem érkezett az idő a hangszer beépítésére...

"Kedves Barátaim, szomorú szívvel jelentem, hogy az én csodálatos kis mezőlaki templomom orgonájának avatására - a tervekkel ellentétben - alighanem október végén kerül csak sor. Ugyanis az az orgonaépítő vállalkozó, ki a Marsról szabad szemmel is jól látható, neki euróban kifizetendő munkadíjért, szigorú szerződési feltételek mellett elvállalta az orgona Németországból Magyarországra való átköltöztetését, felépítését és behangolását, a hathetes munkafolyamat első hete után nevetséges, és azóta az ország egyik legkiválóbb orgonaszakértője által írásban is megcáfolt, hazug indokok alapján, szerződésszegő módon lelépett, miután felvette a hat hétre szóló teljes munkadíj felét" – dühöngött a Facebook-oldalán Varnus Xavér. A muzsikus szerint a munkával megbízott szakember azt mondta neki, hogy az eredetileg kialkudott árnál több pénzért hajlandó megcsinálni a munkát, ami Xavér olvasatában kimeríti a zsarolás tényét, ezért a zenész azonnal ügyvédhez fordult. 

Xavér zsarolás miatt ügyvédhez fordult Fotó: Xaver Varnus 

 

A másik félnek is van véleménye 

Természetesen az orgona Magyarországra szállításával, összeépítésével és felhangolásával megbízott szakember is gondol valamit az ügyről. Történetesen azt, hogy Xavér nem teremtette meg a templomban azokat a körülményeket, melyek szükségesek lettek volna a szereléshez. 

"A grandiózus munka után, 12 óra utazást követően megérkeztünk lepakolni. Egy köszönöm nem hangzott el, rabszolgáknak ez nem járt az uraságtól. A kötekedés viszont az alap. Az orgona megérkezésekor a következő fogadott: A templomban nincs áram, világítás. Hogy lássunk valamit, egy hosszabbítót hoztak, és kívülről az ablakon egy reflektort dugtak be. A templom fele kitakarított, ez hamar megtelt az orgona alkatrészeivel. További munkafelület nincs, mivel az régi kicsi templom tele volt állványokkal, betonkeverővel, építési anyagokkal. Mindez a csupasz, burkolattal sem ellátott földön. Jó látható volt, hogy az építési vállalkozó jelentős késésben van" – írta az Orgonaszervíz nevű Facebook-oldalon a szakember. 

A nézeteltérés nagyon hamar lépett szintet, Xavér és a szaki is a Facebookon panaszkodott, és dühöngött, majd ügyvédekhez került az ügy. A fordulatot a jogászok becsatlakozása hozhatta meg, ugyanis a hangnem nagyon gyorsan megváltozott: 

A vállalkozó hétfőn a kora délutáni órákban üzenetet írt, hogy holnap el tudja kezdeni a munkát, és a szerződés szerint április 30-ra kész lesz. A teljesítéshez annyi kérdése volt, hogy áramot világítást és szállást biztosítsak nekik 

– nyilatkozta hétfőn este a Ripost-nak Varnus Xavér. 

Az ügy tehát megoldódni látszik, így ha minden jól megy, akkor hamarosan orgonaavatás lesz Mezőlakon. 

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16078164_auto_resized.jpg
origo.hu

Két gyereke gyászolja a motorbalesetben meghalt legendás sportolót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15952_resized.jpg?avcount=1686258310
origo.hu

Megdöbbentő dolgokat mondott a szülés után Kulcsár Edina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16078056_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fontos bejelentést tett a kormány: „Megvédjük a nyugdíjasokat”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16078974_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk: Soros György szerint folytatni kell a háborút, a veszteségek nem számítanak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16078309_auto_resized.jpg
ripost.hu

Óráink vannak hátra: durva, ami letarolja az egész országot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15955_resized.jpg?avcount=1686258310
origo.hu

Szörnyű hír érkezett a Família Kft. régóta betegséggel küzdő sztárjáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16077338_auto_resized.jpg
travelo.hu

3 meseszép tó, amit érdemes lesz idén nyáron felkeresni!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16077929_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Előre látta kegyetlen sorsát Suhajda Szilárd - így kerülnek haza a hegymászó elhagyott tárgyai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15909_resized.jpg?avcount=1686258310
life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/t9MM20J7oN5xd4undwMBf6Dz_ldz7JK8FADiGLxLI4E/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E3NWUwNTVmYTdmZDQ0OTQ4NzNiYWJmMjdkNzk0OGZj.jpg
Botrány

Külföldön bukkant fel: Menekül a megcsalási botrányba keveredett énekes?

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/FkaMH2u0cbz2n3QdQZOMKQ10F_WLvjjX_Dks-XER0mI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FjYjg0ZDc1MDBiMTQ5ZmZhNmI0ODcxODc0OGYzMTVl.jpg
VÁDAK

Hevesi Kriszta a magyar zenész pikáns videójáról: Ez egy tökéletes karaktergyilkossággá válhat