Születésnap

Nem született saját gyereke, de így sem maradt hiányérzete Szerednyey Bélának

Soltész Mónika

Létrehozva: 2023.02.26.

65. életévét ünnepelte a napokban Szerednyey Béla. Az ember bizonyos életszakaszaiban összegzi az életét, a Jászai Mari-díjas színész-rendező is így tett. Az elmúlt több mint öt évtizedben rengeteget dolgozott, és arra jutott, szeretné szabadabban élni az előtte álló éveket.

Interjút adott a Borsnak Szerednyey Béla. Többek között elmondta, sem szakmailag, sem a magánéletében nincs hiányérzete, mint mondja, a Jóisten ezt nem hagyta.

Szerdán töltötte a 65. életévét? Elgondolkodtatja ez a szám?

– Ilyenkor óhatatlanul eljön az életpálya összegzése. 65 évesen az ember majdnem minden országban kap egy kis segítséget, és azt szokták mondani, a nyugdíjas maradjon nyugton. Ha ez bekövetkezik, átgondolja, mindent jól csinált-e vagy sem. Ha nem, még mindig lehet javítani. Egy szabad évtizedet képzelek el magamnak, mert az eddigi – amatőr színészként 9 éves koromban kezdtem – 56 évem rettenetes kötöttségben telt. A színház mindenkinek kötelék. Ahogy Amerikában mondják, Show Must Go On, a show-nak mennie kell tovább, és ez mindent felülír, akár melyik oldalán áll az ember a nézőtérnek. Bármennyire is akartam, ezt a kötöttséget most sem tudom felrúgni, de legalább én mondom meg, mit vállalok el. Megpróbálok innentől szabadabban élni. 

Nem tudom, hány évem van még hátra ebből az életből, a saját kezembe szeretném venni az irányítást, bármennyire is nehéz.

Szerednyey Béla
56 évvel ezelőtt állt először színpadra, a következő évtizedben szeretne kevesebb munkát vállalni Fotó: TV2

Ha már az élet összegzését említette... A magánéletében sem maradt hiányérzete?

– Nem hagyta a Jóisten, hogy bármi kimaradjon az életemből. Még azokat is megkaptam, amitől mindig is féltem. 

Hiába nem született saját gyerekem, ha nem is közvetlenül, de a húgom által volt részem gyermeknevelésben. Szerintem többet találkoztam velük, mint egy vasárnapi apuka. 

Aztán tizenkét évvel ezelőtt megismerkedtem a feleségemmel, és általa kaptam két kis kamaszt, akikkel szintén ezt az időszakot átélhettem. Minden egyes periódust, amit egy normális családban egy apa átél, a pelenkázástól kezdve mindaddig, amíg kirepültek a családi fészekből.

Nem udvarlásképpen szánom a kérdésemet, de úgy gondolom, ön is azon szerencsések közé tartozik, akik jó pár évet letagadhatnak a korukból. Hogy békélt meg művész emberként a test és a külseje változásával?

– Először csak színeztem a hajamat, pár éve tértem át a festésre. Egy nőnek olyan természetesen tud lenni még a festett hajszíne is, hogy nem lehet kitalálni, eredeti-e vagy sem. A férfi hajnál ez azonban nem jön össze, valahogy még nem találták ki, hogyan lehet ez nem láthatóvá tenni. Ezt látva elkezdtem egyre inkább utálni magam a tükörben. Nem akartam, hogy azok a különböző szerepekhez tartozó dokumentációk sérüljenek, és hogy esetlegesen újra kelljen fotózni. Aztán egyszer csak egy film felkérése kapcsán úgynevezett leblansolták a régi hajamat, és úgy hagytam, most már az eredeti színét viselem. Már nem érdekel. (mosolyog)

Szerednyey Béla
Kora előrehaladtával megbékélt a külseje változásaival. Fotó: MTI

Kerestem már többször a közösségi oldalakon, mindhiába. Önt hogyhogy nem húzta be a social media?

– Tudatosan. Elrettentett egy időben nagyon sok kollégámnak a kitárulkozó élete. Én nem akarom ezt senkivel sem megosztani. Nem tartom jónak, különösen ezt a nagy névtelenségbe burkolódzó kommentáradatot, ami eléggé egyoldalú és sebezhetővé teszi az embereket.

Említette, hogy kevesebb munkát vállal, de találkozhatunk önnel valahol a közeljövőben?

– Cseke Péterrel 30 éves barátság köt össze, amióta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, minden évben rendezek vagy játszom egyet náluk. Most tavasszal mind a kettő megtörténik, le fogok költözni áprilisban Kecskemétre. Előtte pedig a másik barátommal, Szente Vajkkal csinálunk a Játékszínben egy előadást, amiben április elsején lesz a bemutatója, melyben szintén játszani fogok.

Szerednyey Béla és felesége
Tizenkét évvel ezelőtt ismerkedett meg feleségével Fotó: DFP

Ez közel sem tűnik kevés munkának…

– Most egy kicsit megszaladt, a tavasz ilyen lesz. Télen viszont „normálisan” működött, szépen visszament az előadásszámom a terveimnek megfelelően. Mert ugye sem a kevés előadásszám nem jó a színésznek, ugyanis akkor nem keres, sem a túl sok, mert akkor nem jut idő a családra. A kettőnek az egyensúlya pár hónapig megvolt, és nagyon élveztem. Most kicsit besűrűsödik, aztán majd meglátjuk, mi lesz ősszel.

Hogyan ünnepelték a születésnapját?

Az a típus vagyok, aki nem szereti, ha körülötte sürögnek, de természetesen azt tudtam, a család mikor érkezünk hozzánk. 

Sőt, egy véletlen folytán az is kiderült, milyen alakú tortával lepnek meg, ugyanis láttam egy sütemény kiszúrót a konyhában, ami még kicsit piskótás volt. Majd a feleségem a Borsból fogja megtudni, hogy lelepleződött. (nevet)

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159304_auto_resized.jpg
origo.hu

A valaha kiállított legnagyobb gyűjteménnyel tisztelegnek Ayrton Senna, legendás brazil pilóta előtt, halálának 30. évfordulóján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714074912
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162630_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714074912
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
NÁSZFRÁSZ

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja