Trend

Filmvászonról, képernyőről, magazinokból diktálták milliók divatját

Bors

2022. július 2. szombat 13:30

Viselt már Ön Audrey-kontyot? Netán Diana-frizurát? Hordott fehér pólót, mint James Dean? Vagy a hűvös eleganciára esküszik, akár Daniel Craig? Ne szégyellje! Milliók követik a világ hírességeinek divatját – legfeljebb nem tudatosan, hanem ösztönösen. Íme, néhány divatikon, akik megváltoztatták az utcák járó-kelők millióinak a viseletét!

Daniel Craig, a kemény úriember

Hideg, kemény, s cseppet sem szépfiú, elegáns James Bondként jelent meg a filmvásznon 2015-ben Craig, s ezzel szinte új embertípust teremtett meg: talán tudat alatt, de férfiak millióira hatott ez a stílus. 

2015 - Spectre - Movie Set
Fotó: ZUMAPRESS.com

Marilyn Monroe, az igazi nő

Amerikai színésznő és hollywoodi ikon – írhatnánk Monroe eme, 1956-ban készült képe alá, amelyen mosolyogva pózol fürdőruhájában egy los angeles-i szálloda medencéjénél. Valójában „az igazi nő” divatját hozta vissza kerek csípőjével, nőies formáival, vörös rúzsával. 

Golden Age of Hollywood: Marilyn Monroe
Fotó: ZUMAPRESS.com

Cate Blanchett – muszáj őt nézni

A vörös szőnyegen sétál itt 2020-ban Velencében, a filmfesztivál zsűrielnökeként Cate. Vidám, színes öltözékét eldobja a palást és a ruha hosszú ujja – Blanchett olyan divatot teremtett, amit nehéz követni: mindenki figyelmét magára vonja, de soha nem esik túlzásokba!

Italy Venice Film Festival Closing Ceremony
Fotó: Sputnik via AFP

II. Erzsébet, a színek királynője

Maga a britek királynője mondta, nincs olyan szín, amit már ne viselt volna. Ő az első kékvérű hölgy, aki modern ruhatárra váltott, ebben egyébként az amerikai elnökfeleség, Jackie Kennedy megjelenése adta neki az ihletet. A kék kosztümök, stílusos kalappal – például ez a, három éve viselt összeállítás - különösen a kedvencei, az egyetlen, amit nem venne föl, az a fakó bézs. 

Commonwealth Day
Fotó: Stephen Lock

Cindy Crawford frizurája ma is hódít

Új könyvét mutatta be a volt szupermodell 2015-ben, Kaliforniában, de a legtöbben nyilván a megjelenését lesték itt is. Hogyne, amit Cindy valaha is viselt, az gyakorlatilag örök divat marad. A lágyan hullámos, dús frizurát a kilencvenes évek tájékán kezdte viselni. 

New book by Cindy Crawford
Fotó: NurPhoto via AFP

Brigitte Bardot cicás szemei

Nagyjából innentől, 1965-től számíthatjuk a feketével erősen kihúzott, „cicás” szemek divatját, ez a kép is akkor készült Bardot-ról. Hatalmas szőke hajzuhatagát pántokkal, hajcsatokkal ki is hangsúlyozta. 

Archival Entertainment
Fotó: KGC-425

Cary Grant, a kifinomult vezető

Szegénységből jött, de 1947-re, amikor ez a kép készült róla, már világsztár volt az amerikai színész. Kifejlesztett egy saját, sokak által közép-atlantinak nevezett beszédstílust, s felépítette személyében a jóképű, szellemes és bájos vezető szerepű férfiút. Ez a stílus ma is hódít, s hódító.

Golden Age Of Cinema
Fotó: KEYSTONE Pictures USA

James Dean, a szívtipró rosszfiú

1955-ben készült ez a kép a színészről. Viselkedésben, magatartásban, frizurában és öltözékben is korszakot teremtett, itt elég csak a fehér pólóját kiemelni, amelyet - Marlon Brandóval egyetemben – ő tett világszerte divattá. Dean sajnos fiatalon elhunyt, de a póló azóta is népszerű. 

James Dean in Rebel Without a Cause
Fotó: Bettmann

Audrey Hepburn: álom luxuskivitelben

1961-ben készült filmje is az Álom luxuskivitelben címet kapta, melynek szinte minden darabja divatot teremtett. Ezt a kis fekete ruhát Givenchy tervezte, s hasonló ma is alapdarab a legtöbb hölgy ruhatárában, persze, az igazi hatást az Audrey által viselt gyöngysorral és fekete kesztyűvel váltja ki. No és ekkor jelent meg a klasszikus Audrey-konty is.

Breakfast at Tiffany's, Álom luxuskivitelben, Audrey Hepburn, AFP
Fotó: Collection ChristopheL via AFP

Diana ma is példakép

Klasszikus Diana-frizurájával, no és a Windsor-ház merevségével szembe menő, akkor valósággal lázadónak számító ruháival szinte új korszakot teremtett. Ő azonban több mint divatikon, a Szívek Királynőjeként Diana hercegnő halála után is sokak példaképe. 

Royalty - Princess Diana - Serpentine Gallery - London
Fotó: Martin Keene

John Travolta legendás gallérja

A Szombat esti láz és a Grease filmek főszereplőjeként igazi bálvánnyá vált az amerikai színész, rá akart hasonlítani a hetvenes évek diszkóiban szinte valamennyi fiú. A fehér öltöny és a kihajtott gallérú, fekete ing divatja valósággal végigsöpört a fél világon.

"Saturday Night Fever" Released by Robert Stigwood Organization (RSO) December 16, 1977
Fotó: Michael Ochs Archives
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Példátlan új jelenség terjedt el a hazai használtautó-piacon, erről mindenkinek jó tudnia

origo.hu

Komoly dologról egyeztetett Putyin

borsonline.hu

„Úristen... így még soha nem láttalak!” - durva, amit smink nélküli külseje miatt kapott Tápai Szabina

ripost.hu

Meztelenül fekszik a kertben, totál pucéran kapták le a bomba testű szupermodellt

hirtv.hu

Putyin óriási katasztrófa veszélyére figyelmeztette Macront

origo.hu

Meglepő felfedezés: a majmok is maszturbálnak

borsonline.hu

Újabb bejelentést tettek: 20 órakor be kell fejezni a szabadtéri rendezvényeket

bama.hu

MORCOS, ELBÚJÓS, SZENVEDŐS? – ILYENEK A MAGYAROK, HA FÁJ A FEJÜK (x)

borsonline.hu

Tragédia történt a repülőtéren, többen meghaltak - helyszíni fotó

borsonline.hu

Tragédiába fulladt a nászéjszaka, meghalt az ifjú ara

További cikkek

Remény

Szerelmes levelekkel bombázzák Molnár Gusztáv feleségét: Az új választottamnak nagyon sokat kell tennie azért, hogy megbízzak benne

Vallomás

Tiszta vizet öntött a pohárba Berki Mazsi: ilyen a viszonya Nádai Anikó exével