Veszteség

Képtelen elszakadni elhunyt feleségétől Koltai Lajos

Soltész Mónika

2022. január 28. péntek 03:00

Közel egy évvel ezelőtt hunyt el Koltai Lajos felesége. Az Oscar-díjra jelölt operatőr most is úgy éli mindennapjait, mintha Kati még vele lenne. Mindent megbeszél gyermekei édesanyjával, csak ma már másképp. Egyetlen emléktől, ruhadarabtól sem vált meg, minden érintetlen, és ezen nem is tervez változtatni.

A Zárójelentés című - Szabó István rendezésében készült - film alkotói adtak interjút a Puskin Kávézóban. Képen: Koltai Lajos operatőr Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Forrás: Bors

Koltai Lajos felesége közel egy éve veseproblémák miatt került kórházba. Sajnos nem javult az állapota, majd a koronavírus is megtámadta, végül 52 évnyi házasság után elveszítette Katit.

„Őrzöm a feleségem fotóját”

– A családom mindig körülvesz, összetartunk, de ez eddig sem volt másképp. Míg ő velünk volt, igyekeztünk együtt lenni a nagy ünnepeken. Most volt az első karácsony, amikor nem lehetett itt, ezért volt ez nehezebb számunkra. Vigyázunk egymásra, a koronavírus miatt felállított szabályok betartása mellett velem voltak a gyerekek. Őrzöm a feleségem fotóját, beszélek hozzá, az ünnepekkor is velünk volt. Ugyanúgy, érintetlen az otthonunk, mint amikor Kati még élt. Meg tudom simogatni a ruháit, és nem fogok – természetesen erre senki nem is kér – soha megválni a holmijaitól. A szilvesztert bár egyedül töltöttem, de soha nem volt számunkra igazán fontos – kezdte érdeklődésünkre.

Tudását a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, rendező szakon mesterképzés keretén belül adja át a csoportjának. Fotó: Keresztesi Balázs / Metropol

„Tüdőgyulladás miatt kezelték”

A rendező még a középiskolában ismerte meg Bordás Katalint, ötvenkét évet töltöttek el boldogságban, teljesen természetesnek tartja, hogy felesége még most is vele van.

– Nem kell és nincs szükség Kati elvesztéséről elterelni a gondolataimat, mert ma is együtt vagyunk, csak másképp, így a hétköznapokat is egy kissé másfajta módon tudom megbeszélni vele. Egyébként megvagyok, élem tovább az életemet – fűzte hozzá, aki két lányával és négy unokával a járvány miatt elővigyázatosan él.

Háromszoros oltott vagyok. Nemrég kiderült, hogy átment rajtam egy tüdőgyulladást, annak a nyomait kellett kiirtani, de azóta rendben vagyok. Egyik lányom sminkes, most fejezett be egy filmet, jön a következő, őket szinte kétnaponta tesztelik. Folyamatos kontroll alatt vagyunk, és mindenki nagyon komolyan veszi a járványt a családban, mert annyira sok rossz dolog történik körülöttünk – mondta.

„Mesterképzést tanít SZFE-en”

Lajos mindennapjai – mint ahogy évtizedek át –, most is főleg munkával telik. A tudását pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, rendező szakon mesterképzés keretén belül adja át a csoportjának.

Kétéves művészképzésre kértek föl, tavaly kezdtem, január 28-án lesz a féléves vizsgánk. Azt a nyolc személyből álló osztály tanítom, akiket én vehettem föl, nagyon szépen haladnak, és rendkívül komolyan veszik a tanítványaim. Mielőtt belekezdtem, egyetlen dolgot kértek tőlem, semmi mást ne csináljak, csak tanítsam magamat, mutassam meg az életművemet, amit nagyon elegáns dolognak tartok. Próbálom átadni a lelkemet, és azt a mérhetetlen tapasztalatot, ami a csaknem ötven év alatt rám rakódott a világ sok részéről, ezt sulykolom beléjük – mondta büszkén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, érdemes művész.

Hamarosan visszaül a rendezői székbe. Fotó: AFP / AFP

15 év után újra rendez

A legendás filmes boldogan mesélte, hogy az egyetemi feladatai mellett újra fölkérték rendezni.

Semmelweis Ignácról készítünk filmet. Éppen a héten tárgyaltunk a castingosokkal a színészekről, ebben is közreműködöm. Gyönyörű és nagyon erős forgatókönyvünk van. A bécsi éveiől szól, amikor rettenetes gyűlölet övezte őt. Nagyon kellemetlen figura volt, sem az osztrákok nem kedvelték, de a magyarok szeretete hozzásegítette a világraszóló felfedezéséhez. Úgy érezzük, a világban most történtek miatt igencsak aktuális a témája – árulta el.

Koltai utoljára Szabó István, Zárójelentés című nagyjátékfilmjét fényképezte, 2007-ben pedig Amerikában rendezte az Este című filmet. A nevéhez azonban olyan legendás alkotások is kapcsolódnak, mint a Déryné, hol van?, a Jutalomutazás, a Bizalom a Mephisto, ami Oscar-díjat is kapott, valamint a Maléna, amiért magát Koltait is Oscar-díjra javasolták.

– Sok idő telt el, de nekem ez teljesen mindegy, mert megállás nélkül foglalkoztam filmekkel. Bőven kijutott a szép feladatokból az életem során, most is izgalmas időszak vár rám. Az egyetemről a tanítványaim is velem tartanak, tulajdonképpen ezt hívják mesterképzésnek – mondta lapunknak.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az Európai Parlament a nyílt társadalom hálózatával karöltve fosztaná meg Magyarországot az uniós forrásoktól

origo.hu

Ezért ment a vízbe a Dunába fulladt kutyakiképző - videó

borsonline.hu

Mindkét szülője meghalt a fesztiválon: árván maradt az angyalarcú 2 éves kisfiú

vg.hu

Pert nyert a Mol a horvátokkal szemben, százmilliárdos kártérítésre számíthat

mindmegette.hu

4+1 isteni uborkasaláta, ami tökéletes köret minden sült hús mellé

hirtv.hu

Megtalálták a Kis-Dunában elmerült második BVOP-s áldozatot is

origo.hu

Szabó Zsófi kézen állva próbált terpeszteni, de nem sikerült valami jól - videó

mindmegette.hu

Biztonságos és sokoldalú természetes fényvédelem nyárra – a biokozmetikumok reneszánsza!

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Interjút adott Fekete Dávid exe: „Az ikrek számára Dávid sajnos idegen”

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél meg ne edd! Szívritmuszavart okozhat ez a chips

További cikkek

Válasz

MC Hawer reagált a vádakra: Nem követtem el bűncselekményt

Koncert

Rúzsa Magdi máris bombaformában van, vékonyabb, mint a szülés előtt volt