Csendben múlik ki a legújabb menzareform is majd?

Iskola
PUBLIKÁLÁS: 2014. május 19. 07:00
Nincs új a  nap alatt, nyugtáztam a híreket a legújabb iskolai menzareformról, ha jól emlékszem egy vagy két éve szedtük ízekre (na nem az ételek ízére kell gondolni) épp Farkasokkal Táncolóval a legutóbbi kísérletet.  Akkor is hadbavonultak mindenféle egészségtelennek kikiáltott dolog ellen, talán azóta ritkább  a grízes tészta vagy a tejbegríz. A lányom beszámolója alapján továbbra sem olyasmi a menü, amit szívesen ennék évekig, vagy amit megtapsolna egy hozzáértő dietetikus, viszont a színhús vagy a csirkecomb kikopni látszik a menüből, hja, az élelmiszerek árán mintha kevésbé látszana a befékezett infláció.
'031312_egregg_dcck_walkercampus_mg_3900' photo (c) 2012, DC Central Kitchen - license: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Máshol, másképp - náluk nincs finomfőzelék

Hogy innentől nem lehet só és cukor az asztalon tartóban, az eléggé vicc kategória: gyerekkoromban se volt (csak kiborítanák, vélték nem alap nélkül a tanerők), de ha sótlanok lesznek a fogások, előbb-utóbb akad egy élelmes hetedikes, aki heti húszasért bármely bátor jelentkezőnek megsózza a vagdaltját vagy a levesét. A cukor meg nem is kell, ha édes ételek nem nagyon lesznek, a teát meg továbbra is becukrozzák előre, ha vágyik rá a gyerek, ha nem. Pedig a miénk, már nem az édességfüggő Kicsi, hanem a józan-mérsékelt Nagy, itthon az esetek nagy százalékában ugyanúgy nem tesz bele cukrot, ahogy apja-anyja sem szokott soha.

És itt érkezünk el az érdekesebb témához: otthon mit látnak a gyerekek, és mi az oka valójában, hogy így eszünk? Mert ne áltassuk magunkat: továbbra sem az iskolai menzák fogásai miatt növekszik csendesen, de kitartóan a fodros hájakat lengető ovisok-kamaszok száma, nem az iskolai menzára veszi az a sok mindenfélét a nép, amitől én szörnyülködöm, ha belepillantok a pénztár előtt kígyózó sorban a kosarukba. Bulikaják, csipszek, ropik, bazi nagy kétliteres üccsik és sörök, kartonszám, ötösével, hétről hétre, ismerek komoly, jól kereső, okos, megfontolt családapákat, akik be nem vallanák, de pilótakeksz-függők vagy csoki-zugevők évek óta.

És mi még messze nem tartunk ott, ahol a britek: a készétel-kultúrájukon egyrészt elámulok (rém praktikus egy pár napos üzleti úton, ha ellátás nem jár az este hétig-nyolcig elnyúló hivatalos programok mellé), másrészt rengeteg kinn tanuló és cserediák panaszkodik hirtelen megjelenő pattanásokra és kilókra, ha pár hónapot efféle menün tölt. Megvan rá a jó okuk, miért töltik ezen: idejük és/vagy helyük nincs másra, hiába a tulajdonképp simán beszerezhető változatos alapanyagok. Ha én is mondjuk két órára laknék a munkahelyemtől,és a teraszra-kertre nyíló viszonylag tágas konyhám helyett egy ablaktalan lukkal kéne beérnem főzőfülke gyanánt, nyilván és is lekattannék a főzőcskéről, főleg ha elveszne a csillogó szemű közönségem is.

A Kádár-korszak betett a gasztrómiának, ahogy a borkultúrának is: a legtöbb, pórnépnek megfizethető étteremben gyakran kínáltak ehetetlen vagy nem épp friss ételeket, a balatoni bódékban egész szezonban ugyanabban az olajban sült a hal, és gyerekkoromban szinte minden második héten számoltak be bakteriális-vagy szalmonellafertőzésről is valami gyerektáborban. Az ingerküszöb nagyjából a hepa A-nál volt, amikor orosz cserediákok ilyesmit hoztak, kíméletlenül végigoltottak minket, a HACCP-nak és a jobb hűtőknek hála, a gyerekeink ezt már általában elkerülik. Főzni viszont csak az a réteg tanult meg, aki utánaolvasott, kipróbálta és minőségi alapanyaghoz is hozzájutott, nem feltétlenül Manci néni a hetedik kerület gigakonyháján.

Kérdés ugyanis, hogy egy rendelettől megtanulnak-e a Manci nénik főzni, másképp, de ehetően. A lányom által felsorolt menü alapján Manci néni örök, minden közkonyhán a mai napig ő főz, repertoárja kimerül kb. 25-féle, közepesen ehetetlen, rém korszerűtlen és egészségtelen ételfajtában, amit még mintha a hetvenes évek Manci nénijétől tanult volna változtatás nélkül. Manci néni stílusának egyik oka nyilván az élelmiszernorma: nemzedékek gyakorolták ki, mit lehet minimális pénzből és nagybani beszerzéssel megcsinálni, a közbeszerzési rendszer sajnos pont ezeket a messziről szállító gigakonyhákat támogatja, akik minek is változtassanak, amíg nem muszáj, a szerződésük évekre szól. Fasírt, leveskockával felütött, mirelittel dúsított zöldségleves, rántásban úszó szottyadt zöldségek főzelékként tálalva, mártásban bujkáló ilyen-olyan húsdarabok és rizs, rizs, rizs, időnként tésztával váltakozva, a krumpliár-trendeket elnézve tényleg nem tudom, min vagyok én meglepve.Manci néninél is súlyosabb probléma a rendelettel nem szabályozható, sokszor még keményebb „normákból” spóroló szülő: akinek konyháján a gyerek már a nyolcvanas években is úgy nőtt fel, hogy anyám kérdésére („mi a kedvenc ételed?”) azt válaszolta: „tészta”. „Milyen tészta?” „Hát tészta.” Kiderült: a gyerek kedvenc étele az üres tészta, lehetett családlátogatáson csendben tisztázni, hogy azért-e, mert a szülők nem tudnak főzni, vagy azért, mert ennyiből erre telik, esetleg halmazatilag mindkettő. Hónapokig, birkatürelmű kínálás mellett szoktak át a változatosabb kosztra.

A kutatások szerint ma a szegénységi kockázatot ma leginkább a munkanélküliség és a több gyerek jelenti egy családban, az időskorúak kevésbé veszélyeztetettek, és hogy az alultápláltság legalább akkora probléma, mint az elhízott gyerekek arányának növekedése (a fiúk 20, a lányok 10 százaléka túlsúlyos egy 2012-es adat szerint, míg alultápláltnak a magyar gyerekek kb. 14 százaléka számít). Ráadásul a kövéreket is sújthatja az úgynevezett „minőségi éhezés”, ami ellen ez a szerencsétlen menza-rendelet is küzdeni kíván: az étel mennyisége rendben lenne, csak épp a vitaminok, ásványi anyagok, változatosság hiányzik belőle, amit maximum az üres kalóriák pótolnak.

A rendelet vihart kavart a pedagógusok körében is: üdvözölné a változást (ha tényleg lenne, mert én nem nagyon hiszek már benne) az, ahol a gyerekek finnyognak , de tömik az üres kalóriát, és rettegve várják azok, akiknek a tanítványai rendes főtt ételt először és utoljára az iskolában esznek, ők párolt brokkolin tartva csak még soványabbak lesznek.

Apropó, árak: a menzaárak már most se mondhatóak olcsónak (egy ovis menü akár havi 7-10 ezer lehet, de a sima iskolai ebéd havi költsége se nagyon megy 6500 Ft alá), így az állam is meggondolja, van-e pluszforrás: már most is kedvezményesen étkeznek a 3 gyerekesek csemetéi, a rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményre szorulók. Ezért várhatóan ugyanaz lesz, mint a tornaterem-sportpálya nélküli mindennapos testneveléssel, lesz is, meg nem is. A probléma pedig marad, egészen addig, míg egy társadalom valahogy át nem áll az egészségesebb életvitelre, aminek se a fejekben, se kutatásokban, se a pénztárcákban nem nagyon látom az elégséges feltételeit, márpedig amíg mi szülők nem tesszük, a gyerek se fogja.

Nekem volt alkalmam látni egy csendben kimúló reformot, igaz, rendelet nem volt hozzá. A jókora cég, amelynek alkalmazásában álltam pár éve, bőséges étkezési hozzájárulást nyújtott (talán havi 12 ezret), amit azonban csak a cég kantinjában lehetett elkölteni. A külföldi felsővezetők szorgalmazták az egészségesebb ételek, több hal, több grillezett zöldség, saláta felvételét az étlapra: ez meg is történt, de ugye mindennek ára van. A többség hozzáállásával nem volt gond: lelkesen faltuk a halat a frissen grillezett zöldségtállal, amíg ki nem derült, hogy kb. a hónap felénél kifogy az ellátmány, míg ez korábban a többségnek elég volt egy hónapra, ha „menzásabb” fogásokat rendeltünk. Megjelentek a dobozkák, amiben otthon készített gyors milánói, mélyhűtöttből kisütött fasírt és miegymás lapult, mert nem tudtuk újabb tizenkétezerrel kiegészíteni az apanázst. A menza újra átrendeződött, megjelentek az olcsóbb, bár kevésbé látványos fogások is. Pedig a fizetések nem voltak rossznak mondhatók, és ahogy mondtam, a hozzáállásunkkal se volt baj.

Akkor mit várunk a kölöktől, aki nem feltétlenül fogja megenni csak azért, mert felolvasták neki, hogy a sok só vagy cukor egészségtelen. Ja, persze, tudom, tényleg az. Ahogy azt is, sokkal szívesebben enné, ha a megtermelésében vagy az elkészítésében részt vehetne a csemete - előbbinek a városi körülmények, utóbbinak a szabályozás tehet be. Meg Manci néni, aki másra se vágyik, mint a 4.a huszonhat kisördögére, ahogy a konyhában lábatlankodnak.

Vakmacska

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131121-januartol-nem-kapnak-annyi-cukrot-a-gyerekek-kozetkeztetes-cukor-ovoda.html

http://hvg.hu/itthon/20140509_Kinyirja_a_krumplis_tesztat_Balog_menzare

http://www.origo.hu/egeszseg/20121031-mennyire-kover-a-magyar-gyerek.html

http://figyelo.hu/cikk_print.php?cid=383609_gyermekehezes__sulyosabb__mint_gondolnank

http://nol.hu/belfold/a_gyerekek_tiz_szazaleka_ehezik_magyarorszagon-1368597

http://hirposta.hu/cikk/3654053/Szegenyseg_es_a_gyermekehezes_Magyarorszagon___kutatas/

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.