Programajánló: Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál Szatmárcsekén

MTI
PUBLIKÁLÁS: 2012. február 22. 13:00
Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója lesz február 25-én Szatmárcsekén. A 14. alkalommal megrendezett eseményen főzőverseny, szilvalekvár, -pálinka és aszalt szilva kóstolás, kulturális programok, népi mesterség bemutató és kirakodóvásár is várja az érdeklődőket.

Eddig 21 település szakácscsapata nevezett a gasztronómiai viadalra, ahol valamennyi séfgárdának kötelezően meg kell főzni a híres népi eledelt, a cinkét, valamint egy tetszés szerinti menüt, amit a zsűri értékel. A szatmárcsekei fesztiválra a történelmi Magyarország szinte minden egykori tájegységéből érkeznek versenyzők, Székelyföldről még a csángók is képviseltetik magukat, s ugyancsak lesznek vendégek Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről.

Az egész napos program vidám libafogó versennyel indul, s a jó hangulatról kulturális együttesek, zenekarok és tánccsoportok gondoskodnak majd. Lesz koncert, este pedig puliszkabál veszi kezdetét a helyi művelődési házban. Az érdeklődők a település csónak alakú fejfás temetőjében felkereshetik Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének síremlékét is.

Időpont: 2012. február 25. 9.30
Helyszín: Kölcsey Ferenc Általános Iskola és a mellette található sportpálya (Szatmárcseke, Kölcsey u. 11.)
Belépődíj: 300 Ft

A cinkét mindenki másképp készíti, hiszen az ízesítés mindenütt más és más. Az alaprecepthez 1 kilogramm burgonya, 40 dekagramm liszt, valamint só kell. A karikára vágott krumplit sós vízbe rakják, megfőzik és csomómentesre törik. Saját levével keverik, liszttel folyamatos keverés közben besűrítik, s jól összefőzik. Kicsit állni hagyják, majd forró zsírba mártott kanállal tepsibe szaggatják és a sütőben megpirítják. Aztán ki-ki savanyú káposztával, hagymás zsírral, kapros túróval ízesíti, de van aki sült hurkával, kolbásszal, szalonnával, baromfimájjal, vagy vadpörkölttel tálalja. A szegények eledele néven is említett cinkét máshol dödöllének, gancának vagy gánicának is nevezik.

A táncmulatságnak nevet adó puliszka szintén kedvelt népi étel volt egykor, amelynek elkészítéséhez 1 liter víz, 30 dekagramm kukoricadara és só kellett. A vizet megsózva egy 3 literes fazékban főzték fel, folyamatos keverés közben beleöntötték a darát, és további állandó kavargatással készre főzték. A tűzhely szélére húzva szikkasztották, s utána zsíros kanállal tálba szaggatták. Ugyanúgy ízesíthető, mint a cinke, de a legfinomabbnak a tejjel, szilvalekvárral, illetve a hagymás kacsa-, vagy libamájjal tálaltat tartották.

Tünde

Forrás: MTI

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.